Arnout Hauben op avontuurlijke reis 'Rond de Noordzee'

dinsdag 29 januari 2019
Foto: Eén - © VRT 2019

Voor de zesjarige Arnout Hauben was het strand van Oostende het einde van de wereld. Daar was hij toen zeker van. Nu gaat er voor hem op datzelfde strand een hele nieuwe wereld open, de wereld van de Noordzee.

Wanneer wij in Vlaanderen spreken over de Noordzeekust, dan gaat het vaak over onze eigen volgebouwde zeedijk van welgeteld 67 kilometer lang. Maar de grenzen van de echte Noordzee reiken veel verder. Achter onze kustlijn schuilt een enorme waterwereld die de Vlaming amper kent. Een zee die de Vlaamse geschiedenis heeft gemaakt en die de Belgen, Fransen, Engelsen, Schotten, Noren, Denen, Duitsers en Nederlanders met elkaar verbindt.


In de tiendelige avontuurlijke reisreeks 'Rond de Noordzee' vertrekt Arnout Hauben - samen met Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (geluid en drone) - op een 5.000 kilometer lange reis rond de Noordzee. Hij gaat op zoek naar de rijke geschiedenis van die zee en verzamelt verrassende verhalen die zich op en rond het water hebben afgespeeld.

Vanuit Brugge de Noordzee rond tot in Antwerpen
Arnout brengt verhalen uit de ijstijd en de prehistorie, over de komst van de Vikingen en noodlottige superstormen. Over nieuwe ideeën, handelswaar en ziektes die zich via de Noordzee hebben verspreid. Over de wereldoorlogen die er werden uitgevochten, over de teloorgang van de visserij, de komst van de radiopiraten, windmolens en helaas ook plastic vervuiling... In zijn typische ongedwongen stijl spreekt Arnout met de mensen die hij op en rond de Noordzee tegenkomt. Heden en verleden vloeien moeiteloos in elkaar over.

De drie beginnen hun tocht in de historische havenstad Brugge. In tien afleveringen nemen ze de kijkers mee over het Kanaal langs de Engelse oostkust tot op de afgelegen Shetland eilanden. Daar steken ze over naar Noorwegen om er langs de fjorden af te dalen tot in Denemarken. Via de Deense en Duitse kust komen Arnout, Philippe en Ruben in Nederland terecht. Hun avontuur eindigt in Antwerpen.

Over Arnout Hauben (°1976)
Arnout Hauben is mede-oprichter van het productiehuis De chinezen. Hij werkte mee aan televisieprogramma’s als 'Man Bijt Hond', 'Meneer Doktoor' en 'Weg naar Compostela'. Van 2013 tot 2016 maakte hij de alom bejubelde en bekroonde driedelige reeks 'Ten Oorlog', over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. In 2017 reisde hij vergeten Belgen achterna in 'De Helden van Arnout'.

Over Philippe Niclaes (°1976)
Philippe Niclaes is regisseur en cameraman. Hij werkte onder andere mee aan avontuurlijke programma’s zoals 'Tomtesterom', 'Groenland' en 'De Baard van Bartel'.

Over Ruben Callens (°1991)
Ruben Callens is filmmonteur. Speciaal voor het programma 'Rond de Noordzee' startte hij een opleiding als dronepiloot. Hij is de zoon van de garnalenprins van Wenduine en kreeg de liefde voor de Noordzee met de paplepel binnen.

Aflevering 1 (12 februari) - Langs de Belgische kust
In de eerste aflevering vertrekt Arnout samen met zijn reismakkers - cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens - vanuit Brugge, dat ooit de belangrijkste havenstad aan de Noordzee was. Met een kano zoekt hij langs kleine kanalen de weg naar Het Zwin. In een oude visserskapel in Heist vertelt een vrouw hem een ontroerend verhaal. Arnout ontdekt dat Oostende vroeger op een eiland lag en trekt verder richting Frankrijk. In Duinkerke doet hij een bijzondere ontdekking op het strand...

Boek vol getuigenissen en verhalen over de Noordzee en foto-expositie in Oostende
Naast het televisieprogramma op Eén is er ook het boek 'Rond de Noordzee'. Arnout Hauben gaat op zoek naar het verhaal van de mensen die aan de zee wonen en met haar samenleven. Hij trekt rond de Noordzee, van Brugge naar de Shetlandeilanden, en van  Skaggerak naar Terschelling. Naast een spannend reisverhaal vol sprekende persoonlijke getuigenissen is 'Rond de Noordzee' ook een alternatieve geschiedenis van onze streken en een uitnodiging om zelf de randen van de Noordzee te ontdekken. De Noordzee is een land en wij allen zijn haar inwoners.

Voor het boek 'Rond de Noordzee' werkte Arnout Hauben samen met reporter Lander Deweer (1985). Het boek wordt uitgegeven bij Polis en is vanaf midden februari verkrijgbaar.

Daarnaast kan iedereen de mooiste foto's van de tocht rond de Noordzee bewonderen in de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk van Oostende. Daar hangen vanaf woensdag 13 februari 27 grote foto's die Arnout en zijn makkers namen tijdens hun tocht. De foto's geven een beeld van de erg gevarieerde Noordzeekust en staan stil bij enkele opvallende verhalen die Arnout onderweg is tegengekomen. De fototentoonstelling is een initiatief van de dienst Cultuur, stad Oostende, Uitgeverij Polis, Eén en productiehuis De chinezen. Vrij te bezichtigen tot en met 31 maart.

De reeks 'Rond de Noordzee' is later dit jaar ook te zien bij de VPRO op NPO 2.

'Rond de Noordzee', vanaf 12 februari elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Snackmasters' (foto: VTM - © DPG Media 2020)

Marcelo Ballardin en Roger Van Damme proberen zo goed mogelijk de smaak van een echte Giant uit de Quick na te bootsen. Ruth Beeckmans gaat bij het bedrijf op zoek naar het geheim achter de snack en Koen Wauters polst hoe de chefs het er vanaf brengen. Spannend!

'Snackmasters', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers