Ontmoet de drag queens uit de Streamz Original docureeks 'What a Drag'

maandag 27 november 2023
Foto: © Streamz 2023

Nood aan een portie kleur en extravagantie in je leven? Enter onze drag queens. De performances zijn een puur feest, maar wie zit er onder de pruik?

In deze docureeks volgen we zes drags in hun tocht door het entertainmentlandschap. Elke queen heeft haar eigen verhaal en motivatie. Waarom houden ze zo van drag? Waar vinden ze hun drang om te entertainen? Ontmoet de zes queens die je in de vierdelige documentaire meenemen in de intrigerende wereld van drag en hun leven naast het podium.


Vanessa Van Cartier (Vanessa)
'Vanessa Van Cartier is the full fantasy, darling', zo beschrijft de glamoureuze Vanessa zichzelf. Het is de perfecte omschrijving voor deze internationaal bekroonde drag queen. Want Vanessa heeft al meer dan 25 jaar als artiest op de teller. Ze won Drag Race Holland en heeft thuis een kast vol kroontjes, waaronder dat van de prestigieuze Miss Continental-verkiezing.

Vanessa Van Cartier voelt zich thuis op een podium, zo zong ze samen met Natalia een duet in de Lotto Arena voor Natalia 20 Years. Maar ook voor de camera is ze een gekend gezicht. Ze was al te zien als jurylid in de tv-show Make Up Your Mind in België, Nederland én Italië. Vanessa is vooral legendarisch vanwege haar prachtige lip syncs en haar gepolijste stijl van drag.

Als transvrouw vertegenwoordigt Vanessa met trots de trans community. Ze toert zowat heel Europa rond met haar act en is ook razend populair in haar thuisland Italië. Op haar 18de deed ze haar eerste dragshow dicht bij Milaan. Vlak erna verhuisde ze naar België en bouwde ze haar carrière als drag queen op from scratch. Haar levensmotto is dan ook: 'Dare to dream'.

Angel 666 (Yanis)
Angel 666 is een edgy queen met een diva attitude. Onder Angel's zwarte pruik zit Yanis die drag ziet als één van zijn artistieke uitlaatkleppen. Angel's conceptuele drag performances zijn vaak seksueel getint, overgoten met een humoristische saus, want six-six-six klinkt niet toevallig als sex-sex-sex.

Zijn eerste stappen als performer zette hij op de podia van de Antwerpse theaterwereld, waarna hij migreerde naar de dragscene door te DJ'en op queer feesten en met haar (blote) kont te schudden op het podium. Yanis studeerde enkele jaren aan de modeacademie in Antwerpen, maar legde zich daarna toe op zijn passie: grafisch ontwerp. Het spreekt dus voor zich dat hij oog heeft voor wat mooi is. Hij ontwerpt en maakt zijn kostuums ook voornamelijk zelf.

Yanis verwerkt zijn Marokkaanse roots regelmatig in zijn performances als Angel 666. Hij wil een voorbeeld zijn voor andere drag queens en queer personen met een migratie-achtergrond. Angel 666 heeft een heerlijk rebels karakter: 'Elke keer als je een pruik opzet, doe je een fuck you naar de verwachtingen van de samenleving.'

Selina Pearl (Jonas)
Selina Pearl noemt zichzelf dé diva van Vlaanderen. En met een reden. Ze doet op een jaar meer dan honderd shows op grote podia, maar treedt ook op voor verjaardagen, trouwfeesten en themadiners. Ze organiseert de jaarlijkse Showqueen Awards en is al meer dan 15 jaar een bekende naam in het Vlaamse drag circuit.

De man achter Selina Pearl, Jonas, begon zijn carrière als gogo dancer. Zijn vader bracht hem naar zijn shows en wachtte tot hij klaar was met performen. De papa is nog steeds zijn grootste fan en bedient regelmatig de volgspot tijdens Selina’s shows.

Ook bij Jonas thuis is het all drag wat de klok slaat. Zijn partner maakt thuis drag kostuums voor Selina Pearl. En wanneer Selina niet de show steelt, staat Jonas voor de klas in het secundair onderwijs als leerkracht cultuur- en gedragswetenschappen. Hij vindt het de perfecte combinatie: 'Het lesgeven is ook een beetje show. Het is entertainment pur sang, maar dan met leerstof en niet met pluimen en pailletten.'

Sederginne (Serge)
Voor comedy queen Sederginne begon het allemaal als WC-madam in een gaybar in Antwerpen. De flamboyante Serge zocht werk, maar mocht enkel starten als vrouw. En dus ontstond zijn alter ego Sederginne, een ietwat oudere vrouw die de typische vrouwelijke kenmerken graag uitvergroot. Van WC-madam schopte Sederginne het tot één van de bekendste diva’s in de Lage Landen, mede door haar deelname aan het allereerste seizoen van 'Drag Race Holland'.

Serge ziet Sederginne als een brand. Hij is dan ook een echte ondernemer. Als comedy queen schuimt Sederginne België en Nederland af met haar theatershow. Je treft haar op hilarische BINGO-avonden en als hostess op de grote podia van de Antwerp en Amsterdam Pride.

Zowel Serge als zijn alter ego Sederginne zijn spraakwatervallen. Naast een grote glimlach en een pittige portie glitter and glamour, brengt Sederginne ook een duidelijke boodschap: 'Ik sta op de barricade opdat iedereen kan zijn wie dat’ie wilt zijn.'

Susan From Grindr (Jérôme)
Susan From Grindr is een Gentse drag queen. De man achter Susan, Jérôme, treedt al 6 jaar op in alle hoeken van het land. Wanneer hij niet bezig is met drag, werkt hij als barista in een Brusselse koffiebar. Susan From Grindr speelt graag met androgyne elementen. In Susan's cabaret-achtige act gaan humor en activisme hand in hand.

Jérôme twijfelt geen seconde: 'Drag is kunst! Het combineert allemaal verschillende disciplines: humor, drama, make-up, kostuum, dans,...' Hij werkt daarom ook samen met het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Susan From Grindr werd onlangs derde in 'Drag Race Belgique' en zette zichzelf zo definitief op de kaart. Met haar drag collectief House of Lux waren ze de eerste in een nieuwe generatie drag queens in Vlaanderen. Al 6 jaar lang organiseren ze sold out shows in het Gentse waarbij ze zelfs de wereldberoemde Trixie Mattel naar België kregen voor hun feestconcept FETCH, en dat is nog maar het begin.

Veronika Deneuve (Sam)
Veronika Deneuve is een zeer bekende queen uit de jonge drag scene in Vlaanderen. Als organisatrice van Send In The Clowns in Antwerpen geeft ze jonge creatievelingen een podium. Ook haar eigen drag omschrijft ze maar al te graag als clownerij: 'Mijn soort drag is heel clownesk, ook heel alien. In die zin dat drag niet altijd draait om een vrouw zijn, maar meer om een archetype zijn.'

Voor de persoon achter Veronika, Sam, is drag een statement en zijn artistieke expressie. Veronika’s stijl in drag is dan ook opvallend. Ze schildert haar gezicht vaak in één kleur en brengt originele performances met verrassende kostuums. Sam's enorme barbie-collectie is daarvoor een grote bron van inspiratie: 'Mijn grootste angst in drag is om saai te zijn.'

Naast de Vlaamse podia, schitterde Veronika Deneuve al voor een internationaal miljoenenpubliek. Ze nam samen met Gustaph een stukje op voor zijn videoclip op het Eurovisiesongfestival.

'What a Drag' is een vierdelige docureeks van Sputnik Media die in goede banen wordt geleid door eindredacteur Tom Exelmans. De documentaire is vanaf 14 december 2023 exclusief te zien op Streamz.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

Een cryptische boodschap brengt James Bond op het spoor van een geheime, sinistere organisatie, genaamd Spectre. Terwijl M op het thuisfront een politieke machtsstrijd voert over het voortbestaan van inlichtingendienst MI6, probeert 007 te achterhalen welk meesterbrein aan het hoofd staat van Spectre.

'Spectre', film uit 2015 met oa. Daniel Craig, om 20.30 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  Winterbeelden
  11:20
  De inzichten van...
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Winterbeelden
 • 10:35
  Competitiebeesten
  11:00
  Helden
 • 10:00
  Geen uitzending
  12:05
  Chicago Med
 • 10:00
  Geen uitzending
  12:05
  It's Your Fault I'm Fat
 • 09:00
  Geen uitzending
  11:30
  Siren
 • 10:05
  Geen uitzending
  13:50
  Top Gear
 • 10:15
  The Flying Doctors
  15:35
  All Saints
 • 10:00
  Joe
  15:20
  Geen uitzending
 • 10:40
  Geen uitzending
  11:40
  Hallo Roger
 • 10:50
  Criminal Minds
  12:25
  NCIS
 • 10:20
  NCIS: Los Angeles
  11:50
  Nightwatch
 • 10:25
  Love It or List It
  12:05
  Dr. Phil
 • 10:45
  A Birthmother's Secret
 • 06:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 10:48
  Mijn tuin
  11:00
  al-1-maar-hits!
 • 10:35
  Hidden Gems
  11:25
  Snel, Makkelijk & Lekker - Het Weekmenu
 • 09:05
  Premier League
  11:05
  Eredivisie
 • 10:45
  Ghosts
  11:15
  Agatha Raisin
 • 10:34
  Een huis vol emigreert
  11:25
  Born winners
 • 10:29
  Podium Klassiek
  11:39
  Nooit te laat
 • 10:32
  Mees Kees
  11:03
  DierenDetectives