Documentaire 'Marieke Vervoort: Addicted To Life' toont bloedeerlijk beeld van haar leven en dood
Marieke Vervoort, 'Wielemie', een naam die in het Belgisch collectief geheugen gegrift staat, nam in oktober 2019 afscheid van de wereld na een pijnlijke, progressieve ziekte.
Reeds in 2008 diende ze haar euthanasieaanvraag in. De goedkeuring daarop gaf haar de kracht om door te duwen, in het leven en haar carrière. Ondanks het sterke voorbeeld dat Marieke hier neerzet, blijft euthanasie vaak een taboe. Tijdens de documentaire ‘Marieke Vervoort: Addicted To Life’, aanstaande zondag 23 juli te zien op Pickx+ omstreeks 20.00 uur, is de kijker getuige van haar gevecht op leven en dood.
Aansluitend volgt een gloednieuwe 'LAAT!' waarin presentatrice Evy Gruyaert aan tafel schuift met professor Wim Distelmans, specialist in het vakgebied en voortrekker van de euthanasiewetgeving. Ook de vrienden van Marieke en enkele mensen voor wie euthanasie dagelijkse realiteit is, brengen hun ontroerende getuigenissen.
'Marieke Vervoort: Addicted To Life '
Toen de Amerikaanse regisseuse Pola Rapaport voor het eerst kennis maakte met dé Marieke Vervoort was ze meteen onder de indruk. Deze fantastisch sterke vrouw leed onder een enorm pijnlijke, slopende en progressieve ziekte en toch bleef ze vechten. Niet alleen om te leven, maar ook om er het meeste uit te halen. Zeven eremedailles (vier gouden, twee zilveren en één bronzen) én maar liefst vier wereldrecords stonden op haar naam. In dit unieke levensverhaal zag Pola een internationaal voorbeeld. Dat beeld toont ze in een anderhalfuur durende, bloedeerlijke documentaire 'Marieke Vervoort: Addicted To Life'. De kijker wordt vanaf minuut één bij de keel gegrepen door de echtheid en ruwheid van het verhaal, want alle ups en keiharde downs worden zonder schroom getoond, uit zo’n hoekpunt gefilmd als stond de kijker mee in de kamer.
'LAAT!' – Euthanasie
De goedgekeurde euthanasieaanvraag gaf Marieke Vervoort de kracht om zichzelf nog verder te pushen en het meeste uit zichzelf te halen. Euthanasie betekende voor haar een vorm van controle, maar toch blijft het voor velen een taboe. De gloednieuwe aflevering van 'LAAT!' gooit alle gevoeligheden over boord en maakt het bespreekbaar. Presentatrice Evy Gruyaert gaat rond de tafel zitten met professor Wim Distelmans, specialist in het vakgebied en sterk voorstander van een inclusievere wetgeving. Samen gaan ze in gesprek met enerzijds Jan en Patricia, de vrienden van Marieke Vervoort die ondanks hun eigen gevoelens haar keuze aanvaardden, en anderzijds mensen die zelf in aanraking kwamen met euthanasie.
Jarno Boone, publieksopwarmer en acteur, zag toe hoe zijn mama ten onder ging aan verschillende vormen van kanker. Door haar euthanasie konden ze op een waardevolle manier afscheid nemen. De tweede gast, Lynn de Pelsmaeker heeft persoonlijk het traject doorlopen. Zij diende een euthanasieaanvraag in, die goedgekeurd werd. Net als bij Marieke gaf het haar de kracht om door te gaan, waardoor ze nu zelfs helemaal aan de beterhand is. Als laatste gast komt Ingrid Verhelst aan het woord. Zij heeft jongdementie en is gekend uit het programma 'Restaurant Misverstand'. Zij geniet van het leven, maar sluit niet uit dat euthanasie ooit een optie zal vormen. De mix van de eerlijke en persoonlijke verhalen biedt de kijker een inzicht in een topic dat nog te vaak wordt doodgezwegen.
Beide programma’s zijn aanstaande zondag 23 juli te bekijken op Pickx+, de exclusieve tv-zender van Proximus. De documentaire 'Marieke Vervoort: Addicted To Life' is te bekijken omstreeks 20.00 uur en aansluitend is er de gloednieuwe 'LAAT!' vanaf 21.35 uur.