Chaos bij VRT compleet! Andere groep medewerkers schrijft nieuwe open brief
De bemiddelaar, bij de VRT 'bruggenbouwer' genoemd, Rob van Eijbergen, zal zich in de haren krabben. Zijn pogingen om de rust aan de Reyerslaan te doen weerkeren hebben niets opgebracht. Integendeel. De chaos bij onze fiere openbare omroep is groter dan ooit. Kan CEO Delaplace nog wel aanblijven?
Vrijdag kondigde VRT het ontslag aan van directeur content Ricus Jansegers en netmanager Lotte Vermeir. Ze wilde daarmee een eind stellen aan de al lang aanslepende crisis bij de omroep en herbeginnen met een schone lei. Maar dat lijkt anders uit te draaien. Het grote VRT-schip lijkt stuurlozer dan ooit. Kost dit binnenkort ook de kop van de CEO? Het zou de zoveelste VRT-baas zijn die op korte tijd om dubieuze redenen de handdoek in de ring moet gooien.
Dit weekend onderschreef een aantal VRT-medewerkers, waaronder heel wat prominente schermgezichten een open brief, waarin ze het ontslag van netmanager Lotte Vermeir hekelden. En ook op X lieten sommigen zich niet onbetuigd. 'Het ontslag dat niemand wou', tweette Phara de Aguirre.
Maar er is een groep medewerkers die anders denkt over de hele situatie. Zondag dook een nieuwe open brief op van een groep medewerkers die wél begrip heeft voor het ontslag van Vermeir. Zij merken zelfs fijntjes op dat Ricus Jansegers in de eerste brief nooit vermeld is geweest. Daarnaast wijzen ze ook met de vinger naar de vakbonden bij de VRT die, volgens hen, een 'lelijke rol' zouden hebben gespeeld. Volgens de laatste informatie zijn er geen prominenten van de Reyerslaan die de brief zouden ondertekend hebben, maar gaat het vooral over medewerkers aan de zijlijn die wél begrip hebben voor het ontslag van Lotte Vermeir en zich daar in kunnen vinden.
Het Nieuwsblad publiceerde de nieuwe open brief integraal:
'Met stijgende verbazing lezen we de afgelopen dagen de nieuwsmedia. Alhoewel, eigenlijk ook weer niet.
Sommigen van ons spraken met de afdeling Welzijn. We geven het toe. Wij zijn het geweest. Degenen die hun moed bij elkaar raapten en aangaven dat er dingen gebeurden die onze sociale veiligheid (zoals dat dan blijkbaar genoemd wordt) en die van anderen schade toebrachten. Anoniem. In alle vertrouwelijkheid. Dat werd ons toch verzekerd. En daar rekenen we op. Want nu voelen we ons opgejaagd. Dat voelen we eigenlijk al een hele tijd.
We hebben nooit gezegd dat Lotte of Ricus slechte mensen zijn. Het zijn allebei professionals, die leven voor hun beroep. Maar ook goede mensen doen soms dingen die echt niet oké zijn. Soms is het ook niet herstelbaar. Wij hebben niet gevraagd om de maatregelen die genomen zijn, maar we voelen ons wel gehoord omdat ze genomen zijn.
We willen vooral ons best doen voor VRT, samen met onze collega’s.
En 1 keer willen we wel zeggen dat de open brief die we lazen een slag in ons gezicht was of van de collega’s die wij kennen en dingen meemaakten die echt niet fijn waren. Niet omdat we geen respect hebben voor solidariteit of dat we niet begrijpen dat heel veel mensen goed hebben samengewerkt met Lotte (Ricus werd niet genoemd in de brief).
Maar vertrekken vanuit je eigen ervaring om de ervaringen van anderen te ontkennen, in absolute bewoordingen te stellen dat iemand volgens jou in alle omstandigheden en met iedereen de juiste normen en waarden gehanteerd heeft, dat kwetst. We begrijpen het, maar het kwetst.
Waar we minder begrip voor hebben is de houding van de vakbond in deze. Actief mensen opbellen in een weekend om een brief te delen en te tekenen… Ze daarbij heel eenzijdige informatie bezorgen en onze situatie ontkennen, dat tart iedere verbeelding. Heel wat mensen die opgebeld werden, voelden zich daarbij echt een beetje onder druk gezet. Want, wat ga je antwoorden? Dat jij niet wil delen of tekenen? Dat je dingen weet of mensen kent, die maken dat je dat liever niet wil doen? Door van Lotte enkel en alleen een slachtoffer te maken, maakt ACV van ons leugenaars. Dat is niet oké en gaat lijnrecht in tegen de oproep die ze eerder deden om allemaal onze stem te laten horen richting de directie over ons welbevinden. Sommige stemmen wegen dan blijkbaar toch zwaarder door dan anderen. Hetzelfde geldt trouwens voor sommige politici die nu een nieuw onderzoek vragen. Dat is dan blijkbaar het procedé als de uitkomst van het eerste onderzoek je niet bevalt.
We gaan morgen gewoon terug aan de slag. Wij willen bruggen bouwen. Wij willen niet nagekeken worden in de gang of gefluister achter onze rug horen. Wij willen werken aan een straffe publieke omroep. Laat ons dat toch vooral samen proberen te doen.
Een groep mensen uit alle lagen van de VRT die vooral aan een sterke VRT wil bouwen.'
De vakbonden hebben ondertussen ook al gereageerd op de nieuwe open brief. 'In een 'nieuwe' open brief tonen enkele van onze VRT-collega’s zich bezorgd over de polarisatie die is ontstaan na de beslissing van de VRT-directie om afscheid te nemen van directeur content Ricus Jansegers en netmanager Lotte Vermeir. Wij hebben veel begrip voor hun reactie. Het is immers dit soort polarisatie waarvoor we, in alle discretie, de bemiddelaar en de directie vooraf gewaarschuwd hadden, omdat we hierover signalen uit de organisatie hadden opgevangen. Daarom ook onze expliciete vraag om bijkomend onderzoek te doen bij het betrokken team en geen overhaaste beslissingen te nemen en zo onrust te voorkomen', zo publiceert Het Nieuwsblad.
Het is nu afwachten wat verder gaat gebeuren. De onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering zijn nog volop aan de gang. Wie wordt de nieuwe minister van Media? En kan Delaplace deze crisis overleven of is hij de zoveelste CEO in zoveel jaren die op het offerblok moet? Het is geen geheim dat de huidige VRT-baas zwaar gesteund wordt door de huidige Mediaminister Benjamin Dalle (cd&v), maar met een nieuwe regering kan het verhaaltje snel afgelopen zijn. Het valt af te wachten wat er in de komende weken gaat gebeuren. Voor de vele trotse VRT-medewerkers is dit alvast geen leuke periode. Hopelijk komt er snel een échte oplossing voor deze impasse, want Vlaanderen schermt al decennia lang met hun 'sterke openbare omroep'. Dat moet maar eens bewezen worden. Voor de medewerkers.
DOSSIER: Crisis bij de VRT
volledig dossier- Crisis bij VRT! Topman Frederik Delaplace reageert dan toch na woelige week
- Chaos bij VRT compleet! Andere groep medewerkers schrijft nieuwe open brief
- Nieuwe crisis bij VRT na open brief personeel. VRT-top reageert meteen: 'Wel ernstig'
- VRT stopt per direct de samenwerking met topman Ricus Jansegers en netmanager Lotte Vermeir
- Baas van VRT Jong legt haar functie neer
- Minder exclusiviteitscontracten, maar wel 'prioriteitsdeals' bij VRT
- Crisis bij VRT : directie stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen
- Arbeidsinspectie opent onderzoek bij VRT NWS
- VRT reageert op beschuldigingen aan adres van directeur content Jansegers
- VRT-topman Frederik Delaplace: 'Bart De Pauw keert niet terug naar de VRT'