Word zelf detective in 'Interrogation'!

dinsdag 12 oktober 2021
Foto: Canvas/VRT - © CBS 2021

'Interrogation' is een fascinerende en experimentele fictiereeks van CBS over de waargebeurde zaak Fisher: in 1983 wordt de 17-jarige Eric Fisher (Kyle Gallner) tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn moeder Mary. Ruim 20 jaar later wordt de zaak opnieuw onderzocht omdat er twijfels zijn gerezen over de aanpak van detective David Russell (Peter Sarsgaard) destijds.

Elke aflevering van de tiendelige reeks bestaat uit een ondervraging van een van de betrokkenen, zowel tijdens de originele recherche in de jaren ’80 als tijdens het heropende onderzoek in de jaren 2000.


Je kan de serie lineair bekijken (op Canvas), maar ze is zo opgevat dat je de afleveringen 2 tot 9 ook kan bekijken in de volgorde die je zelf bepaalt (dat kan op VRT NU). Zo kan je zelf in de rol van onderzoeker kruipen en kiezen welke getuigen of betrokkenen je eerst wil horen en zien om op basis daarvan je eigen oordeel te vormen.

Maart 1983. Mary Fisher (Joanna Going, 'Kingdom', 'House of Cards') wordt dood aangetroffen in haar woning in de buurt van Los Angeles. Ze is met veel geweld om het leven gebracht. De verdenking valt al snel op haar 17-jarige adoptiezoon Eric (Kyle Gallner, 'Smallville', 'CSI: NY'), een jonge nietsnut met een drugsverslaving en slechte vrienden. De zelfingenomen politiedetective David Russell (Peter Sarsgaard, 'The Man in the Iron Mask', 'Boys don’t Cry') zegt dat hij de tiener ‘tegen de middag’ tot bekentenissen zal dwingen. Dat gebeurt niet, maar Eric Fisher wordt een jaar later wel tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Toch blijft Fisher ontkennen dat hij zijn moeder heeft vermoord en hij krijgt daarbij de steun van zijn vader, advocaat Henry Fisher (David Strathairn, 'Nomadland'). Twintig jaar later groeien er ook bij politie en gerecht twijfels over het oorspronkelijke onderzoek en bewijsmateriaal. De zaak wordt heropend.


Cold Case
Elk van de tien afleveringen focust op een specifieke ondervraging of confrontatie in de zaak Fisher, zowel uit het eerste onderzoek in de jaren ’80, als tijdens Fishers verblijf in de gevangenis in de jaren daarna en het nieuwe onderzoek twintig jaar later. Zo is er de eerste ondervraging van Eric Fisher door David Russel in 1983, maar ook het gesprek dat Fisher in 2003 heeft met interne onderzoeker Sgt. Ian Lynch (Vincent D'Onofrio, 'Men in Black'), die op zoek is naar onregelmatigheden in het originele onderzoek. Er is de confrontatie van Fisher met gerechtspsychologe Marjorie Thompson (1984), met zijn vader Henry (1993) en met privédetective Charlie Shannon (1996), die hij inhuurt om nieuwe informatie op te sporen in zijn voordeel. Daarnaast ook diverse ondervragingen van kennissen en vrienden van Eric Fischer.

Die gesprekken en getuigenissen geven de makers ook de kans om de besproken gebeurtenissen in beeld te brengen. Zo krijgen we als kijkers inzicht in het leven van Fisher en de andere betrokkenen in de periode van de moord en in de jaren ervoor en daarna. Vaak gaat het om dezelfde gebeurtenissen, maar dan vanuit een ander perspectief verteld. De ene keer krijgen we het verhaal van een ontaarde moeder die haar zoon bijna naar drugsmisbruik dreef en de andere keer dat van een meeloper die door foute vrienden op het slechte pad raakte. Of dat van een inefficiënte en bureaucratische politie en justitie waardoor gewone mensen geen schijn van een kans hebben op gerechtigheid. De onaantastbare en eigengereide politieman David Russel is daar een toonbeeld van. Ook het harde gevangenisleven komt uitgebreid aan bod.

Niet lineair
Maar wat 'Interrogation' echt bijzonder maakt, is dat de reeks zo is geconcipieerd dat de afleveringen niet in (chrono)logische volgorde moeten worden bekeken, op de eerste en de laatste na dan. Alle afleveringen staan min of meer op zichzelf en het is aan de kijker om te kiezen welke getuigenis hij eerst wil bekijken. Dat weerspiegelt volgens de makers de niet-lineaire manier waarop speurders te werk gaan wanneer op zoek gaan naar bewijzen in een heropende 'cold case'. Als kijker kruip je zo in de huid van die speurders en bepaal je bij wijze van spreken mee het verloop van het onderzoek. Het maakt van 'Interrogation' natuurlijk een reeks bij uitstek om te bekijken op een videoplatform als CBS All Access, waarvoor ze oorspronkelijk geproduceerd werd, of VRT NU. Al kan je ze natuurlijk ook gewoon in een vaste volgorde bekijken op Canvas.

True Crime
'Interrogation' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Bruce Lisker, die in 1983 op 17-jarige leeftijd werd veroordeeld tot levenslang voor de moord op zijn adoptiemoeder. De familie Lesker woonde net als de Fishers in 'Interrogation' in een voorstad van Los Angeles. Lisker zat meer dan 26 jaar in diverse jeugdinstellingen en gevangenissen. In 2009 kwam hij weer vrij nadat een nieuw onderzoek had uitgewezen dat hij was veroordeeld na 'inefficiënte verdediging' en op basis van valse bewijzen.

Politie en justitie in Los Angeles hadden in de jaren ’80 en ’90 een bedenkelijke reputatie. Dat bleek onder meer in de zaak Rodney King, een zwarte man die zwaar werd mishandeld door politiemensen en in die zin een soort voorloper was van George Floyd. De zaak King en de beroering die ze bij de zwarte bevolking en ook in de gevangenissen veroorzaakte, komt ook aan bod in 'Interrogation'.

'Interrogation', vanaf woensdag 13 oktober om 22.00 uur op Canvas (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT NU.

Interrogation op tv
Woensdag 20 oktober 2021 om 22u10  »
Canvas
In de weken voor de moord op Mary Fisher ontmoet Eric det. Russell voor het eerst, wanneer hij een klacht indient tegen zijn ex-vriendin Kim Decker. Russell vermoedt dat de waarheid duisterder is.
Woensdag 20 oktober 2021 om 22u55  »
Canvas
In de hoop een lichtere straf te krijgen, pleit Eric schuldig en hij staat een grondig psychologisch onderzoek toe. Onderzoeker Russell is ervan overtuigd dat Eric schuldig is.
Woensdag 27 oktober 2021 om 22u10  »
Canvas
Chris Keller, een vriend van Eric uit de afkickkliniek, wordt ondervraagd over een misdaad die hij beging in New Mexico. Zo komt nieuwe informatie aan het licht die Eric kan helpen.
Woensdag 27 oktober 2021 om 22u55  »
Canvas
Er breken rellen uit na de uitspraken in de zaak-Rodney King. Henry Fisher brengt Eric een emotioneel bezoek in de gevangenis en confronteert hem met een erg moeilijke vraag.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'K2 zoekt K3' - bootcamp

De 15 overgebleven kandidaten duiken samen in een spannend bootcamp boordevol emoties, verrassingen én een bommetje van de jury. Ze krijgen ook in primeur de nieuwste K3-single te horen die één van hen binnenkort samen met Hanne & Marthe inzingt: Waterval. Tijdens de driedaagse leren ze niet alleen elkaar, maar ook Hanne en Marthe beter kennen en worden ze door hen ondergedompeld in de wereld van K3. Voor de bootcamp start, gaan de 15 samen naar een K3-show kijken. Inclusief meet & greet met Hanne, Marthe en Klaasje. Daar dropt de jury nog een serieuze bom.

'K2 zoekt K3', om 20.30 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:35
  Journaallus
  09:00
  Herfstbeelden
 • 23:45
  Canvaslus
  09:00
  Herfstbeelden
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:25
  Geen Uitzending
  05:35
  Maya!
 • 01:00
  Dr. Christian Will See You Now
  02:00
  Geen uitzending
 • 01:30
  Verwacht op VTM 3
  10:45
  Sturm der Liebe
 • 00:00
  Eddie Murphy: Raw
  01:45
  Stargate SG-1
 • 20:10
  VTMKIDS nachtloop 2021
  05:05
  Koning Lou
 • 00:30
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 01:05
  Geen uitzending
  07:05
  It's Aperotime Somewhere in the World
 • 01:10
  Masterchef
  02:20
  Geen uitzending
 • 00:50
  Madam Secretary
  01:50
  Wrath of the Titans
 • 01:35
  Zenderonderbreking
  07:10
  Night Shift
 • 01:10
  De smaaktoerist
  01:45
  Lekker Lang Leven
 • 20:30
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 01:25
  Zwevend bureau 3
  01:43
  Tooldokter
 • 00:30
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 00:15
  Basket: BNXT League
  02:25
  Superprestige veldrijden: Gieten (vrouwen)
 • 01:05
  DCI Banks
  01:50
  Mad Dogs
 • 01:00
  Paranormal Caught on Camera
  02:40
  Laugh Out Loud
 • 01:10
  EenVandaag
  01:40
  NOS-Journaal met gebarentolk
 • 00:10
  Toni Erdmann
  02:45
  De Nachtzoen
 • 00:50
  Khalid & Sophie
  01:50
  Drop it