Word zelf detective in 'Interrogation'!

dinsdag 12 oktober 2021

'Interrogation' is een fascinerende en experimentele fictiereeks van CBS over de waargebeurde zaak Fisher: in 1983 wordt de 17-jarige Eric Fisher (Kyle Gallner) tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn moeder Mary. Ruim 20 jaar later wordt de zaak opnieuw onderzocht omdat er twijfels zijn gerezen over de aanpak van detective David Russell (Peter Sarsgaard) destijds.

Elke aflevering van de tiendelige reeks bestaat uit een ondervraging van een van de betrokkenen, zowel tijdens de originele recherche in de jaren ’80 als tijdens het heropende onderzoek in de jaren 2000.


Je kan de serie lineair bekijken (op Canvas), maar ze is zo opgevat dat je de afleveringen 2 tot 9 ook kan bekijken in de volgorde die je zelf bepaalt (dat kan op VRT NU). Zo kan je zelf in de rol van onderzoeker kruipen en kiezen welke getuigen of betrokkenen je eerst wil horen en zien om op basis daarvan je eigen oordeel te vormen.

Maart 1983. Mary Fisher (Joanna Going, 'Kingdom', 'House of Cards') wordt dood aangetroffen in haar woning in de buurt van Los Angeles. Ze is met veel geweld om het leven gebracht. De verdenking valt al snel op haar 17-jarige adoptiezoon Eric (Kyle Gallner, 'Smallville', 'CSI: NY'), een jonge nietsnut met een drugsverslaving en slechte vrienden. De zelfingenomen politiedetective David Russell (Peter Sarsgaard, 'The Man in the Iron Mask', 'Boys don’t Cry') zegt dat hij de tiener ‘tegen de middag’ tot bekentenissen zal dwingen. Dat gebeurt niet, maar Eric Fisher wordt een jaar later wel tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Toch blijft Fisher ontkennen dat hij zijn moeder heeft vermoord en hij krijgt daarbij de steun van zijn vader, advocaat Henry Fisher (David Strathairn, 'Nomadland'). Twintig jaar later groeien er ook bij politie en gerecht twijfels over het oorspronkelijke onderzoek en bewijsmateriaal. De zaak wordt heropend.


Cold Case
Elk van de tien afleveringen focust op een specifieke ondervraging of confrontatie in de zaak Fisher, zowel uit het eerste onderzoek in de jaren ’80, als tijdens Fishers verblijf in de gevangenis in de jaren daarna en het nieuwe onderzoek twintig jaar later. Zo is er de eerste ondervraging van Eric Fisher door David Russel in 1983, maar ook het gesprek dat Fisher in 2003 heeft met interne onderzoeker Sgt. Ian Lynch (Vincent D'Onofrio, 'Men in Black'), die op zoek is naar onregelmatigheden in het originele onderzoek. Er is de confrontatie van Fisher met gerechtspsychologe Marjorie Thompson (1984), met zijn vader Henry (1993) en met privédetective Charlie Shannon (1996), die hij inhuurt om nieuwe informatie op te sporen in zijn voordeel. Daarnaast ook diverse ondervragingen van kennissen en vrienden van Eric Fischer.

Die gesprekken en getuigenissen geven de makers ook de kans om de besproken gebeurtenissen in beeld te brengen. Zo krijgen we als kijkers inzicht in het leven van Fisher en de andere betrokkenen in de periode van de moord en in de jaren ervoor en daarna. Vaak gaat het om dezelfde gebeurtenissen, maar dan vanuit een ander perspectief verteld. De ene keer krijgen we het verhaal van een ontaarde moeder die haar zoon bijna naar drugsmisbruik dreef en de andere keer dat van een meeloper die door foute vrienden op het slechte pad raakte. Of dat van een inefficiënte en bureaucratische politie en justitie waardoor gewone mensen geen schijn van een kans hebben op gerechtigheid. De onaantastbare en eigengereide politieman David Russel is daar een toonbeeld van. Ook het harde gevangenisleven komt uitgebreid aan bod.

Niet lineair
Maar wat 'Interrogation' echt bijzonder maakt, is dat de reeks zo is geconcipieerd dat de afleveringen niet in (chrono)logische volgorde moeten worden bekeken, op de eerste en de laatste na dan. Alle afleveringen staan min of meer op zichzelf en het is aan de kijker om te kiezen welke getuigenis hij eerst wil bekijken. Dat weerspiegelt volgens de makers de niet-lineaire manier waarop speurders te werk gaan wanneer op zoek gaan naar bewijzen in een heropende 'cold case'. Als kijker kruip je zo in de huid van die speurders en bepaal je bij wijze van spreken mee het verloop van het onderzoek. Het maakt van 'Interrogation' natuurlijk een reeks bij uitstek om te bekijken op een videoplatform als CBS All Access, waarvoor ze oorspronkelijk geproduceerd werd, of VRT NU. Al kan je ze natuurlijk ook gewoon in een vaste volgorde bekijken op Canvas.

True Crime
'Interrogation' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Bruce Lisker, die in 1983 op 17-jarige leeftijd werd veroordeeld tot levenslang voor de moord op zijn adoptiemoeder. De familie Lesker woonde net als de Fishers in 'Interrogation' in een voorstad van Los Angeles. Lisker zat meer dan 26 jaar in diverse jeugdinstellingen en gevangenissen. In 2009 kwam hij weer vrij nadat een nieuw onderzoek had uitgewezen dat hij was veroordeeld na 'inefficiënte verdediging' en op basis van valse bewijzen.

Politie en justitie in Los Angeles hadden in de jaren ’80 en ’90 een bedenkelijke reputatie. Dat bleek onder meer in de zaak Rodney King, een zwarte man die zwaar werd mishandeld door politiemensen en in die zin een soort voorloper was van George Floyd. De zaak King en de beroering die ze bij de zwarte bevolking en ook in de gevangenissen veroorzaakte, komt ook aan bod in 'Interrogation'.

'Interrogation', vanaf woensdag 13 oktober om 22.00 uur op Canvas (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT NU.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 12:29
    Blokken
    00:05
    Journaallus
  • 12:30
    Lentebeelden
    23:10
    Nachtlus
  • 12:30
    GameKeepers
    21:00
    Geen uitzending
  • 12:20
    Milo
    01:25
    Geen uitzending
  • 12:15
    Achter gesloten deuren
    00:50
    Geen uitzending
  • 11:55
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 10:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 12:15
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 10:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 12:35
    De Tafel van Gert
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 12:40
    NCIS
    00:20
    ER
  • 12:05
    Borderforce USA: The Bridges
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 12:15
    Dr. Phil
    00:35
    Love Island
  • 12:10
    World's Most Evil Killers
  • 12:00
    Wijzer Wonen
    00:50
    Herhalingslus
  • 12:39
    Zo doe je het!
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 12:25
    Snel, Makkelijk & Lekker
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 11:25
    Premier League
    01:00
    Six Nations
  • 12:20
    Death in Paradise
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 12:46
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 12:16
    Matthäus Passion
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 12:49
    Bob de Bouwer
    00:25
    Sophie & Jeroen