WNL-podcast 'Het Onderzoeksbureau': Deurwaarders staan steeds vaker bij leeg kantoorpand en opslagbox

vrijdag 4 maart 2022
Foto: © Omroep WNL 2021

Malafide bedrijven maken steeds vaker gebruik van opslagboxen en virtuele kantoorruimtes als vestigingsadressen, terwijl ze er in werkelijkheid niet te vinden zijn. Hierdoor blijven zij voor gedupeerden en deurwaarders buiten schot.

Barbara ter Kuile, bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) stelt tegenover de NPO Radio 1-podcast 'Het Onderzoeksbureau' dat dit het werk van deurwaarders bemoeilijkt, omdat zij hierdoor vaak niets kunnen incasseren.


Een virtuele kantoorruimte is een locatie waar je als eigenaar van een bedrijf niet fysiek aanwezig hoeft te zijn. Je kunt er gebruik maken van een zogeheten flexplek die je deelt met andere bedrijven. Ook kun je gebruik maken van een zakelijk postadres dat je laat noteren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Voor zzp’ers die het zich niet kunnen veroorloven om een kantoorpand te huren, maar ook niet altijd thuis willen werken, kan dit concept uitkomst bieden. Zakelijke afspraken kunnen op flexplekken plaatsvinden en het huren van zo’n kantoorplek is mogelijk voor een paar tientjes per maand.

Maar de KBvG ziet dat ook malafide bedrijven zich bij de Kamer van Koophandel laten registreren in virtuele kantoorpanden. Deze bedrijven gebruiken de adressen van die kantoorpanden als postadres, maar laten het ook registreren als bezoekadres, terwijl ze er dus vaak niet te vinden zijn. Volgens regels van de Kamer van Koophandel is een bezoekadres in een bedrijfsverzamelgebouw niet altijd toegestaan: uit het huurcontract moet blijken dat er gebruik wordt gemaakt van een permanente kantoorplek of een bureau. 'Maar wij komen met een vordering steeds vaker uit bij een bedrijfsverzamelgebouw of een bedrijf waar je een opslagbox kunt huren, maar waar niemand te vinden is', zegt Barbara ter Kuile van de KBvG. 'Dat leidt tot problemen: we kunnen dan geen schulden verhalen en er zijn ook geen spullen waar je beslag op kunt leggen.'

'Het Onderzoeksbureau' ontdekte dat er in het Handelsregister minimaal tientallen ondernemingen onrechtmatig een bezoekadres in een opslagbox of in een virtueel kantoorpand hebben geregistreerd. Verhuurders sjoemelen in die gevallen met huurcontracten, waardoor een adres op papier een permanente werkruimte lijkt. Op deze manier wordt het voor bedrijven mogelijk om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De KBvG kan zich voorstellen dat de Kamer van Koophandel hierin een poortwachtersfunctie zou kunnen vervullen. 'Als de Kamer van Koophandel ziet dat er ontzettend veel bedrijven staan ingeschreven op een adres, kan dat te denken geven.'

De Kamer van Koophandel laat in een reactie weten dat zij zich wettelijk gezien niet bezig kunnen houden met opsporing, handhaving of toezicht en dat hun controlemogelijkheden beperkt zijn. Volgens de Handelsregisterwet moeten zij een onderneming inschrijven als iemand met een huurcontract kan aantonen ergens gevestigd te zijn. Jaarlijks krijgt de KvK ongeveer 20.000 meldingen over bedrijven die niet gevestigd zouden zijn op de locatie waarmee ze staan ingeschreven in het Handelsregister.

In de podcast komen vier slachtoffers aan het woord. Ze deden zaken met een bedrijf dat een KvK-geregistreerd adres had in een opslagbox of bedrijfsverzamelgebouw, waar ze het bedrijf vervolgens niet konden traceren. De gedupeerden dachten door de KvK-registratie met een betrouwbare partij te maken te hebben, maar kwamen bedrogen uit. 'Op deze manier kunnen bedrijven nooit verantwoordelijk worden gehouden', zegt Noud Roelen, die honderden euro’s betaalde voor een simpel loodgietersklusje. 'Het zijn bedrijven die dan eigenlijk gewoon in het luchtledige bestaan.'

'Het Onderzoeksbureau' is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zevenentwintigste aflevering van 'Het Onderzoeksbureau' over Nederlanders vermoord in het buitenland is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Spartacus Run' - Michel Wuyts en Andy Peelman (VTM)

Bekende Vlamingen sleuren met zandzakken, trotseren prikkeldraad en klimmen en klauteren zich een weg over het spectaculaire Spartacus Run-parcours. Wie weet de beste tijd neer te zetten? In het tweede duel nemen Sean Dhondt en Ian Thomas het tegen elkaar op. Radio- en televisiepresentator Sean gaat er als een speer vandoor en is vastberaden een toptijd neer te zetten. Zanger Ian ziet zijn peren. Wie trekt er uiteindelijk aan het langste eind?

'Spartacus Run', om 21.35 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  Radio 2 op één
  12:00
  Zomerbeelden
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:05
  Apocalypse, la guerre des mondes
 • 10:50
  Mijn ridder en ik
  11:10
  De nieuwe avonturen van Oggy
 • 09:55
  Geen Uitzending
  11:55
  Echte verhalen: De buurtpolitie
 • 10:45
  Geen uitzending
  13:35
  Dinner Date
 • 00:50
  Onderbreking
  11:25
  Sturm der Liebe
 • 01:05
  Geen Uitzending
  13:00
  Backdraft
 • 10:50
  Brainiacs
  11:15
  Team Dronix
 • 10:30
  Zenderonderbreking
  11:00
  Joe
 • 10:55
  Chateau Meiland
  11:45
  Geen uitzending
 • 10:30
  Million Dollar Listing: LA
  11:25
  Geen uitzending
 • 06:00
  NRJ Get Up
  11:25
  Special Victims Unit
 • 10:55
  Grey's Anatomy
 • 10:25
  De Chalet, Hollandse Maatjes
  11:15
  Karola's Kitchen
 • 08:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 10:00
  Léééf !
  13:00
  Dit Zijn De Hits Van Zomer 2022
 • 10:34
  Tooldokter
  11:18
  Je zwembad proper houden
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
  05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 10:25
  Stamnummer 1
  11:15
  The Paddock
 • 10:55
  Father Brown
  11:50
  Shakespeare & Hathaway - Private Investigators
 • 10:55
  Below Deck
  11:45
  Shark Tank
 • 10:48
  NOS Journaal (ochtend)
  11:11
  Jochem in de Wolken
 • 10:12
  Nieuwsuur
  11:00
  NOS Journaal
 • 10:51
  Klumpies
  10:59
  Nijntjes avonturen groot en klein