Wandel door de geschiedenis: EO lanceert eerste podwalk 'Joodse verhalen uit Nijmegen'

In de allereerste EO-podwalk Joodse verhalen uit Nijmegen wandelen luisteraars door het hart en de geschiedenis van de stad. De podwalk is vanaf nu beschikbaar en vertelt de aangrijpende verhalen van Joodse inwoners die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen woonden.
Terwijl je door het stadscentrum loopt, hoor je in de audiowandeling de stemmen van actrice Claire Bender, bekend uit de EO-serie 'De Joodse Raad' en van acteur Bram Suijker, zelf geboren Nijmegenaar.
Verhalen op de exacte locaties
Tijdens de wandeling – die onder meer langs het Keizer Karelplein, Concertgebouw De Vereeniging en het Kronenburgerpark voert – vertellen Claire en Bram verhalen op de exacte locaties waar ze zich afspeelden. Bijvoorbeeld op het station, waar Joodse vluchtelingenkinderen zonder hun ouders arriveerden. Maar ook bij een ogenschijnlijk gewone apothekerswoning tegenover het voormalig kantoor van de Duitse ordepolitie. Hier, onder de neus van de bezetter, hield de dappere apotheekster Jo onderduikers verborgen.
Niet alleen horen, maar ook voelen
'Deze podwalk laat de geschiedenis niet alleen horen, maar ook dichtbij komen. Een podwalk blijft je bij en maakt indruk',' zegt eindredacteur Tom Mikkers. 'Zo denk ik aan het verhaal van Kitty de Wijze, die vlak voor haar 22e verjaardag in november 1942 werd opgepakt en via Westerbork werd gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze is vermoord. Met de podwalk willen we behalve herinneren aan deze vreselijke geschiedenis, ook waarschuwen tegen antisemitisme en de gevolgen daarvan.'
Begin van een reeks
De EO maakte Joodse verhalen uit Nijmegen samen met de gemeente Nijmegen, als onderdeel van het nationale herdenkingsprogramma 80 jaar Vrijheid. Nijmegen is de eerste stad met een Joodse verhalen uit-podwalk. Tom Mikkers: 'Ik hoop van harte dat meer steden volgen en dat dit het begin is van een reeks. De EO wil zo structureel bijdragen aan het levend houden van de herinnering aan het Joodse leven in Nederland en de betekenis ervan voor het heden en de toekomst.'
Praktische informatie
Luisteraars van Joodse verhalen uit Nijmegen hebben een telefoon nodig met Spotify, Google Maps en oordopjes of een koptelefoon. Wanneer de audio via Spotify wordt beluisterd, kan tegelijkertijd ook de route worden gestart. De route werkt via Google Maps en bevat duidelijke loopinstructies die samenvloeien met de indringende audioverhalen. De wandeling duurt zo’n negentig minuten en is geschikt om alleen of in kleine groepjes te lopen.
De audio en route van Joodse verhalen uit Nijmegen zijn via EO.nl/podwalk vanaf nu gratis beschikbaar.