Vrijdag in 'Meldpunt': Verslaafd aan zware pijnstillers

donderdag 16 mei 2019
Foto: © MAX/Roland J. Reinders 2019

Het gebruik van zware, verslavende pijnstillers is de afgelopen tien jaar in Nederland explosief gestegen. Van een kleine 600.000 gebruikers in 2008, naar bijna 1,2 miljoen in 2018.

Een flink deel van hen zijn senioren. Waar komt deze stijging vandaan, wat zijn de gevolgen en wat valt hieraan te doen?


'Ik ben een junk', zegt Henk Roesink (75) vrijdag in een reportage in 'Meldpunt'. Al zeventien jaar kampt hij met nek- en rugklachten en slikt daarvoor dagelijks tramadol, de zware pijnstiller die in Nederland het meest wordt voorgeschreven. Met veel pijn en moeite halveerde meneer Roesink zijn dosis van vier naar twee pillen van 50 milligram per dag. Maar hij wil er helemaal vanaf. En dat lukt hem niet zonder hulp. 'Meldpunt' gaat met hem langs zijn apotheek om te zien hoe hij kan afbouwen en welke alternatieven er voor hem zijn.

De grootste boosdoener van de toename van pijnstillergebruik is het verslavende opiaat oxycodon. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen is het aantal gebruikers in tien jaar tijd vervijfvoudigd naar maar liefst een half miljoen. Waar komt deze stijging vandaan? En hoe valt het tij te keren? Presentator Elles de Bruin gaat hierover in gesprek met Anke Lambooij van Instituut Verantwoord Medicijngebruik en huisarts Jos van Bemmel, die al langer de noodklok luidt over het bovenmatig gebruik van zware pijnstillers.

Verder in 'Meldpunt'
Criminelen die zich voordoen als deurwaarders. Kijkers melden de redactie van 'Meldpunt' dat zij via de mail dwangbevelen ontvangen voor nepfacturen. Eric van den Meiracker is één van hen. Hij vertelt er vrijdag over in 'Meldpunt'. Hoe kun je deze nagemaakte dwangbevelen herkennen en wat kun je ertegen doen? Paul Otter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders legt het uit samen met MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

'MAX: Meldpunt', vrijdag 17 mei om 19.10 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Aan de hand van persoonlijk beeldmateriaal wordt het bewogen leven van Matangi/Maya/M.I.A. geschetst - een opmerkelijke transformatie van vluchteling tot popster. Matangi is de dochter van de oprichter van het gewapende Tamil-verzet in Sri Lanka. Ze vluchtte met haar gezin mee naar Groot-Brittannië, waar ze Maya werd, een vroegrijpe en creatieve Londense tiener. De wereld leerde haar kennen als M.I.A., de popster die met de zelfzekerheid van een multicultureel jongere een catchy mix brengt van Tamilpolitiek, kunstchoolpunk en hiphop-beats.

'Matangi/Maya/M.I.A', om 23.45 uur op Canvas.

Dossiers