'Radio Doc' wordt 'DOCS': podcast-only

zaterdag 26 december 2020

Vanaf 1 januari gaat 'Radio Doc' (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam: 'DOCS'. De laatste aflevering van 'Radio Doc' is daarom een speciale: je hoort vier documentaires die op een bijzondere manier tot stand zijn gekomen en en de makers vertellen daarbij over het maakproces.

Welke hobbels kwamen ze onderweg tegen? Welke onverwachte cadeaus werden ze in de schoot geworpen?


In deze 'Radio Doc Special' hoor je een spiksplinternieuwe aflevering van de podcast Jan & Christina van Katinka Baehr. De serie gaat over de gelauwerde fotograaf Jan Banning die zich volledig inzet om een vrouw uit de gevangenis in Georgia (VS) te krijgen. Hij fotografeerde deze Christina Boyer ooit in de Pulaski State Prison waar ze een levenslange straf uitzit voor de moord op haar 3-jarige dochtertje. Banning raakt ervan overtuigd dat ze onschuldig is en doet er alles aan om haar vrij te krijgen.

Ook zenden we een aflevering van de podcast 'Virus Verhalen' uit. 'Virus Verhalen' won in 2020 de Zilveren reissmicrofoon. Juryvoorzitter Vincent Bijlo: 'De podcast neemt ons mee op een tocht door wachtend en op anderhalve meter afstand levend Nederland. De podcast is prachtig radiofonisch gemaakt.' In de uitzending ook een gesprek met maker Heleen Hummelen over de bijzondere manier waarop de serie tot stand kwam.

En je hoort Fryslân regenboogprovincie, een documentaire van Botte Jellema. In 2016 werd Drenthe als eerste Nederlandse provincie een 'regenboogprovincie', bedoeld om de zichtbaarheid van LHBT’ers te vergroten en de problematiek bespreekbaar te maken in bijvoorbeeld het onderwijs. Alle provincies van Nederland volgden, op één na: Fryslân. Tot in 2020 oud tv-presentator en homoseksueel Sipke-Jan Bousema na een burn out terugverhuisde naar zijn geboortegrond in Friesland. Na een intensieve lobby lukte het hem: op 27 mei 2020 werd Fryslân, als laatste, tóch nog een regenboogprovincie.

Ook aandacht voor de vierdelige podcast Lopendebandwerk, over zwaar werk en dagen vol voldoening, over perfectionisme, en je soms net een robot voelen. Verborgen in enorme blokkendozen langs de Nederlandse snelwegen doen tienduizenden mensen werk waar maar weinigen jaloers op zullen zijn. Hoe is het om geleefd te worden door machines en de klok? Een muzikale ode aan de lopendebandwerker samen met o.a. Spinvis en hiphop-producer Kubus. Maker Emmie Kollau vertelt hoe inspirerend het was om voor deze serie samen te werken met musici. We herhalen een aflevering.

Verder in de uitzending een voorproefje van de onderwerpen die begin volgend jaar in 'DOCS' geprogrammeerd staan.

'DOCS': het eerste podcast-only programma van NPO Radio 1
Meestal weet je bij een podcast ongeveer wat je kunt verwachten. Je stemt af op een bepaalde stijl, op een specifiek onderwerp, op humor of juist een spannend verhaal. Maar er zijn uitzonderingen… Bij 'DOCS' krijgen documentairemakers maanden, soms zelfs een jaar de tijd om zich te verdiepen in een onderwerp naar keuze en maximale vrijheid om de thematiek uit te diepen. En dus is het resultaat elke keer anders. Van nertsenfokkers die hun geliefde traditie zien verdwijnen, een portret van jongeren die denken dat zij de wereld moeten redden van de ondergang, of een onderzoek naar moeder-dochter relaties, gemaakt door vrouwen die hun moeder op jonge leeftijd verloren.

Vaak hebben de makers een persoonlijke band met het onderwerp of een fascinatie voor de mensen die ze volgen. Maker Joyce de Badts komt zelf uit een familie van nertsenhouders, wat ook de reden is dat zij toegang kreeg tot deze zeer gesloten wereld. Stef Visjager heeft twee kinderen die beiden kozen voor Future Earth studies, in de hoop nog iets van de planeet te maken. Mede door de betrokkenheid van de makers, klinken ook grotere, maatschappelijke onderwerpen nooit als huiswerk en staan de herkenbare en menselijke verhalen altijd centraal.

'DOCS', een samenwerking NTR/VPRO, begon 15 jaar geleden als een wekelijkse radio-uitzending en is sindsdien drie keer van naam veranderd: 'Radio Atelier' werd 'Holland Doc Radio' en toen 'Radio Doc'. Vanaf 1 januari 2021 zijn de documentaires te beluisteren als podcast-only programma. Vandaar een nieuwe naam, een nieuwe vormgeving en ook een nieuwe presentatrice: Misha Melita.

Misha is een fervent podcastluisteraar, van 'keukentafelpodcasts', verhalende, journalistieke series en experimenten met fictie. Ze werkt mee aan podcasts van de NRC (Onbehaarde apen, Vandaag) en is medeoprichter van de Stichting Podcastnetwerk, die de podcastcultuur in Nederland wil bevorderen. Misha Melita is de nieuwe stem van 'DOCS' en zal de documentaires inleiden met een eigen stijl en aanstekelijk enthousiasme.

Na de extra lange laatste uitzending van 'Radio Doc', op zondagavond 27 december, zal er vanaf 6 januari in 'DOCS' elke woensdagochtend een nieuwe documentaire te horen zijn. Te vinden op het podcastplatform van Radio 1 en je favoriete podcast-app. Kortom: 'Radio Doc' wordt 'DOCS', het radioprogramma wordt een podcast, de zondagavond wordt de woensdagochtend en Misha Melita is de nieuwe stem. Één ding blijft hetzelfde: het programma is elke week even onvoorspelbaar.

'Radio Doc' sluit af met special op 27 december, van 18.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1 en als podcast.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

‘Dancing Dimi: Game On!’

Dimitri Van den Bergh is de grootste dartsbelofte van ons land. Tot een gescheurde kruisband roet in het eten strooit. Te midden van een overvolle dartsagenda gaat 'Dancing Dimi' onder het mes. Geraakt hij tijdig gerevalideerd om 24 dagen na zijn operatie terug op het hoogste niveau van de UK Open te staan?

'Dancing Dimi: Game On', om 20.15 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 14:55
  Villa Politica Extra
  16:20
  Clips
 • 10:00
  Ketnet Junior
  18:55
  Extra Time Koers
 • 15:55
  Samson & Marie
  16:10
  Mush Mush & de Zwammetjes
 • 15:20
  Private Practice
  16:15
  America's Funniest Home Videos
 • 15:50
  Help, Mijn Man Is een Klusser
  16:40
  Masterchef Australia
 • 14:30
  Family Pictures
  16:15
  Anger Management
 • 15:25
  Top Gear
  16:25
  My Wife and Kids
 • 15:40
  Dawn of the Croods
  16:05
  Wakandy
 • 15:25
  Zenderonderbreking
  16:25
  Ons geluk
 • 13:10
  Geen uitzending
  16:15
  Puur oosters
 • 15:50
  Shopping Queens
  16:35
  Masterchef USA
 • 15:50
  NCIS
  16:35
  Highway Thru Hell Canada
 • 15:40
  Roger van Damme - Goud 2
  16:10
  Nuances
 • 14:00
  Herhalingslus
  18:00
  Trends Gazellen 2021
 • 13:00
  al-1-maar-hits
  17:00
  Zeg Dat Het Niet Waar Is
 • 15:49
  Badkamer opbouwen 1
  16:12
  Spanplafonds
 • 15:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 15:30
  Op1
  16:30
  Ingelijst
 • 15:30
  Typisch Den Dolder
  16:00
  NOS Journaal
 • 15:50
  Deadly Dinosaurs with Steve Backshall
  16:20
  Op de dierenambulance met