'Opgelicht?!' terug met sluwe oplichtingstrucs en harde confrontaties

maandag 22 april 2019
Foto: AVROTROS - © Nico Kroon 2019

'Opgelicht?!' is terug met een nieuw seizoen. Presentator Jaap Jongbloed krijgt hierin versterking van deskundige en oud-politieagent Ellie Lust. In de eerste aflevering van het AVROTROS-programma, die aanstaande dinsdag om 21.30 uur te zien is op NPO 1, spreekt zij uitgebreid met een oplichter die zich zélf gemeld heeft bij de redactie van het programma.

Tegen zijn zin in liet de jonge man zich door louche figuren gebruiken voor illegale praktijken; nu is hij daarvoor veroordeeld. De man probeert met het gesprek anderen te waarschuwen: laat je niet in de val lokken, want het levert je een forse schuld en een strafblad op.


Daarnaast is er in de uitzending van aankomende dinsdag aandacht voor de problematiek rondom Facebook-leningen. Mensen die niet makkelijk aan geld kunnen komen, worden via advertenties op Facebook naar geldverstrekkers gelokt. Deze zeggen geld uit te lenen tegen een lage rente, maar niets is minder waar.

'Opgelicht?!' waarschuwt je vooraf met unieke online plug-in
Een nepwebshop herken je meestal pas als je tevergeefs hebt zitten wachten op je bestelling. Hoe kun je dit voorkomen en een foute website tijdig herkennen? De 'Opgelicht?!'-plug-in installeer je in je Chrome-browser. Staat een website bij het programma bekend als frauduleus? Dan geeft de plug-in je een waarschuwing. Ook controleert deze handige tool of de website gebruikmaakt van een beveiligde verbinding. Doet een site dat niet, dan worden (betaal)gegevens onversleuteld verstuurd. De plug-in is te downloaden via Opgelicht.nl. Hier is ook de vernieuwde 'Opgelicht?!'-app te vinden. 'Opgelicht?!' waarschuwt je hier voor de meest actuele oplichtingspraktijken: van nepwebshops tot babbeltrucs en van phishingmails tot voorschotfraude.

'Opgelicht?!', vanaf dinsdag 23 april om 21.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

Van 28 november tot 5 december kunnen de Open VLD-leden kiezen wie de opvolger wordt van huidig voorzitter Guy Verhofstadt. Open VLD verkeert in crisis na de nederlaag bij de jongste regionale verkiezingen. Tussen 2003 en 2009 verloor de partij 400.000 kiezers. Open VLD viel ook pijnlijk uit de boot bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Hoe willen de drie kandidaat-voorzitters de achteruitgang keren? Terzake ging ook praten met de traditionele achterban van de liberalen, de kleine zelfstandigen. Waar leggen zij de oorzaak voor wat fout gelopen is? En welke richting vinden zij dat hun partij uit moet? Verder schetst het programma ook een profiel van de drie kandidaten. Waar staan ze voor en hoe denken ze hun partij uit het slop te trekken?

'Terzake', om 20.00 uur op Canvas.

Dossiers