'Kruispunt': Van tweeling naar eenling

zaterdag 9 november 2019
Foto: © KRO-NCRV 2019

Als twee druppels water op elkaar lijken, al in de baarmoeder een twee-eenheid en vanaf de eerste dag van hun bestaan onafscheidelijk. Een tweeling is nooit alleen en begrijpt elkaar vaak zonder woorden. Maar wat als een van de twee overlijdt? En die bijzondere band verbroken wordt?

In 'Kruispunt' praten tweelingen over de dood van hun evenbeeld en over hoe ze als eenling weer een weg in het leven moesten zoeken. Oud 'Studio Sport'-presentator Jan Stekelenburg verloor in 2003 zijn eeneiige tweelingbroer Johan, op dat moment burgemeester van Tilburg. Op zijn begrafenis had Jan een speciale rol: 'Johan had me gevraagd als laatste te spreken. Zo zou bij de achterblijvers nog lang het beeld blijven bestaan van hoe hij eruit had gezien.'


Frans Tukker wist niet wat hem overkwam toen zijn tweelingbroer Ron plotseling overleed. Eerder had hij een broer en een zus verloren maar dit voelde haast als een amputatie. 'Het was altijd 'wij', maar nu ineens 'ik'. Ik voelde me enorm eenzaam.'

Het tweelingzusje van Jenette Rutgers stierf bij hun geboorte in 1975. Jenette heeft haar nooit gekend, maar een bepaald soort gemis heeft ze altijd gevoeld. Nu het wettelijk mogelijk is om doodgeboren kinderen te registreren en een naam te geven grijpen Jenette en haar ouders dit met beide handen aan. Het zusje krijgt een naam, die straks op haar grafsteen zal staan.

Informatie over rouw bij tweelingen was er nauwelijks. Daarom startte Frans de website 'Tweeling Alleen'. De site voorziet in een grote behoefte en er zijn zelfs ontmoetingsdagen uit voortgekomen waar lotgenoten praten over hun tweeling-verlies.

'Kruispunt', zondag 10 november om 23.10 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Lieke gaat op bezoek bij Hajar en Jeffrey. Hajar is een mooie, jonge vrouw die te veel vel over heeft. Dit is het gevolg van ernstig overgewicht tijdens haar puberteit. Het wordt tijd dat een team van medische specialisten haar hier bij gaat helpen zodat ze zich voortaan weer in haar ondergoed durft te vertonen. De jonge Jeffrey heeft last van hangende oogleden. Hij krijgt vaak de vraag of hij geblowd heeft en stoned is. Dit tast zijn zelfvertrouwen ernstig aan. Hoog tijd dat beiden geholpen worden door de medische specialisten.

'Lelijke Eendjes', om 22.15 uur op VIJF.

Dossiers