KRO-NCRV 2Doc: Een Goede Moslima

zondag 26 mei 2019

Frans Bromet en Yeter Akin, die samen eerder de film 'Eerwraak' (HUMAN) maakten, onderzoeken de gevoeligheden en problemen waarvoor jonge moslima's in de Nederlandse samenleving staan.

Hoe navigeer je als jonge Islamitische vrouw in een samenleving waarvan de moraliteit haaks lijkt te staan op hoe je je volgens je eigen moslimgemeenschap hoort te gedragen. En hoe ga je om met de religieuze regels van de eigen gemeenschap?


Jeugdvriendinnen Yeter en Meryem groeien op in een klein dorpje in centraal Turkije. Op 13-jarige leeftijd vertrekken zij met hun families naar West-Europa voor een betere toekomst. Het leven in Nederland is wennen voor Yeter. Haar ouders zijn bang dat ze ‘vernederlandst’ en haar oude normen en waarden zal vergeten. Ze mag geen contact hebben met vreemden.

Yeter is inmiddels een veertiger en woont nog steeds in Nederland. De omgang met de strikte religieuze en culturele regels zijn voor haar een blijvend twistpunt gebleken, zeker na haar scheiding. Toch is het haar gelukt om als gescheiden vrouw een goede relatie met haar familie op te bouwen.

Ook de 22-jarige dochter van haar jeugdvriendin Meryem is gescheiden. Verstoten door haar eigen gemeenschap, is de jonge vrouw geradicaliseerd en naar Syrië afgereisd, omdat zij in Europa geen goede moslima zou kunnen zijn. Ze is in Syrië getrouwd met een IS strijder en heeft een kind van hem gekregen. Moeder Meryem is ten einde raad, ze heeft geen idee waarom haar dochter naar het kalifaat is afgereisd. 

Yeter ziet meer jonge moslimvrouwen in Nederland worstelen met het geloof en soms radicaliseren. De geloofsbeleving van jonge moslima’s is een mijnenveld, bepaald door religieuze en traditionele conventies. In gesprek met vrouwen in Europa en Turkije proberen Frans en Yeter deze conventies te doorgronden. Met humor en respect bevragen zij elkaar en de vrouwen voor de camera.

Een Goede Moslima is een film van Frans Bromet en Yeter Akin, geproduceerd door &Bromet i.s.m. KRO-NCRV

'KRO-NCRV 2Doc: Een Goede Moslima', maandag 27 mei om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

De knappe en intelligente privédetectives Dylan, Natalie en Alex zijn gewapend met de allerlaatste hoogtechnologische snufjes en wagens, werden getraind in oosterse gevechtskunsten en beschikken over een uitgebreid arsenaal aan vermommingen. Het drietal werkt voor Charlie. De dames moeten tussenkomen in de ontvoeringszaak van de bekende miljonair Eric Knox. De oprichter van Knox Technologies heeft een stemherkenningsprogramma ontwikkeld dat nog accurater werkt dan de huidige technieken die gebaseerd zijn op vingerafdrukken; een wetenschappelijke doorbraak die een ware ramp kan betekenen als die in de verkeerde handen terechtkomt...

'Charlie's Angels', film uit 2000, om 22.10 uur op Q2.

Dossiers