Jurre Geluk bezoekt jongeren die ondanks hun ziekte of beperking alles uit het leven halen

maandag 14 oktober 2019
Foto: © BNNVARA 2019

Je hebt jezelf aangeleerd om alles met je voeten te doen omdat je geen armen hebt, je hebt zo'n extreme angst voor kots dat je je huis niet meer uit durft of je hebt geen gezichtsuitdrukking omdat je ziekte een spierafbreuk veroorzaakt.

In het negentiende seizoen van 'Je Zal Het Maar Hebben' gaat presentator Jurre Geluk langs bij 16 jongeren met een zeldzame aandoening of ziekte. Ze laten zien hoe ze leven met hun aandoening of ziekte, maar deze niet de baas over hun leven laten zijn.


Jurre Geluk: 'Ik ben alles (maar dan ook álles) te weten gekomen van 16 jonge mensen die net zo zijn als jij en ik, maar door hun ziekte of aandoening sommige dingen net anders moeten aanpakken. Wat me erg is bijgebleven is het verhaal van Liset, die een erfelijke aandoening heeft waardoor alle lichaamsfuncties langzaam uitvallen. Want hoe is het om te leven met de ziekte die voor je vader uiteindelijk zo heftig werd dat hij besloot euthanasie te plegen? Ik vond het bijzonder om te zien hoe zij hiermee omgaat en al kickboksend een middelvinger geeft aan haar ziekte. Maar bijvoorbeeld ook Juriaan die 24/7 met een heftige piep in zijn oren leeft, Chantal die wordt nagestaard door haar gezichtsaandoening en Wouter die door zijn PTSS nog vaak zijn oorlogstrauma's moet herleven, hebben indruk op me gemaakt.'

Aflevering 1: Danny en Leonie
In de eerste aflevering van 'Je Zal Het Maar Hebben' bezoekt Jurre Danny (26) die op zijn vierde ernstige verwondingen opliep tijdens een woningbrand. Terwijl hij en zijn moeder lagen te slapen, ontplofte de cv-ketel waardoor Danny's gezicht nu voor 50 procent verbrand is. Hoewel Danny's afwijkende uiterlijk in zijn pubertijd voor veel problemen heeft gezorgd, heeft hij zijn handicap inmiddels volledig geaccepteerd en een leuke baan en vriendin gevonden.

Leonie (21) is door het zeer zeldzame Freeman Sheldon Syndroom slechts 1.35m lang, heeft een longinhoud van 40% en de spieren in haar gezicht staan zo strak, dat ze eruitziet alsof ze liters botox heeft gebruikt. Toch weerhoudt dit Leonie er niet van om de sterren van de hemel te dansen en een hbo-opleiding Toegepaste Psychologie af te ronden.

'Je Zal Het Maar Hebben', vanaf 15 oktober om 21.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Alloo bij de Wegpolitie' (foto: VTM - © DPG Media 2019)

Een dag na de tiende flitsmarathon toont Luk hoe de politie én de bekeurden zo'n actiedag beleven. Luk volgt de wegpolitie in het noorden van de provincie Antwerpen en daar blijken nogal wat Nederlanders én toeristen te snel te rijden. Ze worden meteen bekeurd. Een Chinese bestuurder heeft bij de flitsmarathon de twijfelachtige eer de eerste Chinees te zijn die in Alloo bij de Wegpolitie op de bon vliegt wegens te snel rijden. Alloo en zijn agenten hebben al veel meegemaakt op de baan, maar een trucker die gewoon op de smalle middenberm van een autostrade parkeert om daar de nacht door te brengen, dat nog niet.

'Alloo bij de >Wegpolitie', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers