'Food for Thought' onthult de wereld achter ons voedsel

zondag 21 april 2024

Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat in deze 4-delige serie samen met co-regisseur Doke Romeijn op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord in de VS, China, Kenia, Saudi-Arabië̈ en de Verenigde Arabische Emiraten.

De serie brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.


Sperziebonen en avocado's uit Kenia. Het eten in de Nederlandse schappen legt gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer af voor het op ons bord terecht komt. Dat is even ver als naar Australië̈ en weer terug. Deze overvloed aan producten is het resultaat van een complex en wereldwijd systeem, waarin Nederland een grote rol speelt.

Kenia – De groentetuin van Europa
Dagelijks komt er veel voedsel uit Kenia binnen: sperziebonen, paksoi, sugarsnaps, basilicum, mango’s en bloemkool. Veel van deze producten worden speciaal verbouwd voor de export. Waarom worden er zoveel groenten uit Kenia geïmporteerd die in Nederland zelf verbouwd kunnen worden? Het stabiele klimaat en de extreem lage lonen (zo'n 2 à 3 dollar per dag) maken Kenia de groentetuin van de Europa. De Nederlandse consument is verwend met groenten en fruit die het hele jaar beschikbaar zijn.

Op de droge Savanne ten zuiden van de hoofdstad Nairobi worden grote hoeveelheden sperzieboontjes verbouwd waarvan 70% naar Nederland gaat. De loonkosten van het verbouwen, verwerken en inpakken zijn in Kenia zo laag dat het voor Europese supermarkten goedkoper is om groenten en fruit uit Kenia te importeren. Het hele jaar door. Een bakje gesneden mango kost in Nederland in de supermarkt ongeveer evenveel als het dagloon van een arbeider in Kenia.

Over fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen
Hij staat bekend om zijn scherpe blik en zijn vermogen om grote, complexe verhalen tastbaar en dichtbij te brengen. Zijn bekendste projecten gaan over de gevolgen van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, migratie in de Amerika's en de manier waarop zes megasteden hun afval verwerken. Kadir heeft talloze prijzen gewonnen in de fotojournalistiek waaronder drie prijzen bij World Press Photo, de Zilveren Camera, en de prijs voor de onderzoeksjournalistiek.

'Food for Thought': een serie van Doke Romeijn en Kadir van Lohuizen, maandag 22 april om 22.15 uur bij de VPRO op NPO 2.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Familie Claus 2' (Netflix)

Jules Claus heeft Kerstmis weer helemaal omarmd en zijn rol als toekomstige Kerstman is daarmee verzekerd. Vol goede moed gaan hij en opa Noël met zijn tweetjes aan de slag. De drukste periode van het jaar staat immers weer voor de deur. Alles gaat vlot, tot Jules een brief ontvangt van een meisje met een bijzondere kerstwens: zij wil haar gescheiden ouders weer samenbrengen. De wens zorgt voor ruzie tussen Jules en zijn opa, want volgens opa kan de Kerstman veel, maar niet alles.

'De Familie Claus 2', film uit 2021 met oa. Mo Bazkker en Jan Decleir, om 20.30 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:05
    De Warmste Week
    10:00
    Erediensten
  • 15:00
    Ketnet Junior
    09:00
    Winterbeelden
  • 15:35
    Nachtwacht
    04:55
    Geen uitzending
  • 15:25
    Columbo
    01:00
    Geen uitzending
  • 13:30
    WK Darts 2025
    00:00
    Crank: High Voltage
  • 15:15
    Save the Last Dance 2
    23:40
    Bridget Jones: The Edge of Reason
  • 15:20
    Walker, Texas Ranger
    01:30
    Geen uitzending
  • 14:10
    A Candlelit Christmas
    01:15
    Dancing Through the Snow
  • 15:35
    Joe
    01:30
    All Saints
  • 14:35
    De Slimste Mens Ter Wereld
    01:00
    Sports Late Night
  • 14:55
    NCIS
    01:00
    Criminal Minds
  • 14:55
    Ice Airport Alaska
    01:15
    MacGyver
  • 14:30
    One Delicious Christmas
    02:00
    Geen uitzending
  • 14:50
    Snapped
    01:05
    The First 48
  • 13:38
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 15:33
    Feesttafel
    05:55
    Sixties To Six
  • 15:40
    Apero - Dining
    01:00
    Peppe's Emilia-Romagna
  • 15:30
    Joanna Lumley's Spice Trail Adventure
  • 15:30
    Station 19
    01:50
    In the Dark
  • 15:35
    Ik Vertrek
    01:00
    Zing!
  • 15:30
    Fryslân Dok
    01:10
    Nieuwsuur
  • 15:25
    Jongen van glas
    05:00
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal