Erwin Olaf, 24 juni in 'Het Uur van de Wolf'

zondag 23 juni 2019

Fotograaf Erwin Olaf (60) wacht een nieuw hoogtepunt. Eerder dit jaar presenteerde hij zijn werk in een grote overzichtstentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en Fotomuseum.

In juli volgt het Rijksmuseum met een greep uit zijn beste foto’s; onderdeel van een collectie van 500 iconische foto’s, die Olaf aan het museum heeft overgedragen. Nooit eerder kreeg het werk van een nog levende kunstenaar de zekerheid dat het op deze manier voor vele generaties te zien blijft. Voorafgaand zendt de NTR in 'Het Uur van de Wolf' de documentaire 'Erwin Olaf - The Legacy' uit van cineast Michiel van Erp.


Nu zijn kunstenaarschap groots wordt gevierd en zijn nalatenschap verzekerd is, staat Erwin OIaf voor talloze vragen en dilemma’s. Wat is de betekenis van zijn carrière geweest? Is zijn werk van waarde, en is dat in de toekomst ook nog zo? Is zijn kunstenaarschap van nut geweest? En daarmee zijn leven? Heeft hij ertoe gedaan?

Juist in dit jaar lijkt Erwin Olaf breekbaarder dan ooit: hij heeft progressieve longemfyseem waardoor hij zuinig met zijn energie moet omgaan. En terwijl zijn moeder op sterven ligt, werkt de kunstenaar in zijn Amsterdamse studio en in Palm Springs (USA) aan nieuwe fotoprojecten, die thematisch aansluiten bij zijn levensfase.

De documentaire  gaat over de struggle van een gevierd kunstenaar, die op het toppunt van zijn roem – met pijn in zijn hart – de balans aan het opmaken is van een leven lang hard werken. En wiens oeuvre – precies op het goede moment – voor het nageslacht gewaarborgd blijft.

Regisseur: Michiel van Erp
Producent: De Familie Film & TV

'Het Uur van de Wolf: Erwin Olaf – The Legacy', maandag 24 juni om 20.30 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Lieke gaat op bezoek bij Hajar en Jeffrey. Hajar is een mooie, jonge vrouw die te veel vel over heeft. Dit is het gevolg van ernstig overgewicht tijdens haar puberteit. Het wordt tijd dat een team van medische specialisten haar hier bij gaat helpen zodat ze zich voortaan weer in haar ondergoed durft te vertonen. De jonge Jeffrey heeft last van hangende oogleden. Hij krijgt vaak de vraag of hij geblowd heeft en stoned is. Dit tast zijn zelfvertrouwen ernstig aan. Hoog tijd dat beiden geholpen worden door de medische specialisten.

'Lelijke Eendjes', om 22.15 uur op VIJF.

Dossiers