Drie speciale uitzendingen van 'Wallet en Van Weezel' op NPO Luister
Het jaar 2024 was het jaar waarin de oorlog en de onrust in het Midden-Oosten verder escaleerde en oplaaide. Een jaar waarin antisemitisme in Nederland en ver daarbuiten oplaaide als nooit tevoren.
Maar ook het jaar waarin de indrukwekkende historische EO-dramaserie 'De Joodse Raad' werd uitgezonden en veelvuldig bekroond werd. Een jaar waarin de Joodse wereld volop in het nieuws was. Reden om terug te blikken voor Bart Wallet en Natascha van Weezel.
Vanaf vandaag verschijnen drie speciale afleveringen van de EO-podcast 'Wallet en Van Weezel'. Vaste presentatoren hoogleraar Bart Wallet en schrijfster en opiniemaakster Natascha van Weezel blikken terug met speciale gasten vanuit het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.
Oudkerk, Van Praag en Schrijver
De gasten in de drie speciale uitzendingen van 'Wallet en Van Weezel' zijn Marianne van Praag, rabbijn in Den Haag, Emile Schrijver, directeur van het dit jaar geopende Nationaal Holocaust Museum en Rob Oudkerk, oud-politicus, publicist en kleinzoon van David Cohen en zoon van Virrie Cohen, de hoofdpersonen in de historische dramaserie 'De Joodse Raad' die de EO dit jaar uitzond. Hoe kijken zij terug op 2024?
Onrust
In de uitzending die vanaf vandaag online staat blikken Bart en Natascha terug op 2024. Alle drie vertellen over de maatschappelijke onrust, het toenemende antisemitisme en hun professionele en persoonlijke worsteling daarmee. Emile Schrijver blikt terug op de opening van het Nationaal Holocaustmuseum en de rellen die er waren. Marianne van Praag vertelt over de initiatieven die zij neemt vanuit haar gemeente in Den Haag om in verbinding te blijven met andersdenkenden. Rob Oudkerk deelt zijn ontzetting over de normalisering van beveiliging van Joden in de Nederlandse samenleving. Tegelijkertijd kijken ze samen vooruit. Wat is er nodig om het tij te keren? Kan dat wel?
Naast dit jaaroverzicht komen er twee eindejaars-specials. Eentje gaat over de politiek in Israël naar aanleiding van een vraag uit de 'Wallet en van Weezel'-community. ‘Hoe progressief is de politiek in Israël nog?’ De tweede special is een persoonlijk gesprek met Rob Oudkerk over impact van de EO-serie 'De Joodse Raad' op zijn persoonlijke leven. De serie heeft zijn leven ingrijpend veranderd.
Overzicht uitzendingen
Vrijdag 27 december – terugblik op 2024
Zondag 29 december – special ‘Hoe progressief is de politiek in Israël?’
Dinsdag 31 december – gesprek met Rob Oudkerk over De Joodse Raad
Echte gesprekken
EO-eindredacteur Tom Mikkers over 'Wallet en Van Weezel': 'Als EO willen we een bijdrage leveren aan echte gespreken. Vanuit de opdracht om programma’s te maken namens de Joodse stroming in Nederland is deze podcast bij uitstek een platform waar het goede gesprek over de Joodse wereld wordt gevoerd door twee personen die als geen ander daartoe in staat zijn.'
Bart Wallet en Natascha van Weezel
Bart Wallet is hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de eerste voltijds leerstoel voor joodse geschiedenis in Nederland bekleedt. Hij is een vooraanstaand auteur op het gebied van joodse geschiedenis en religiegeschiedenis. Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar werk wordt sterk beïnvloed door haar familiegeschiedenis, met ouders Anet Bleich en wijlen Max van Weezel, beide kinderen van Holocaustoverlevenden. Zij pleit voor empathie en is een pleitbezorger voor het radicale midden waarin ruimte is voor meerdere perspectieven.
De podcast 'Wallet en Van Weezel' verschijnt elke week op NPO Luister en andere podcastplatforms.