Donderdag in 'Stand van Nederland': de geldpolonaise

woensdag 6 februari 2019

In Limburg en Brabant kijken ze er het hele jaar naar uit: carnaval! Maar wat levert dit volksfeest ons eigenlijk op? Het bedrijfsleven in het zuiden ligt een aantal dagen plat, maar de ruim 1,5 miljoen carnavalsvierders leveren zo'n 270 miljoen euro op.

Gemiddeld geven zij 180 euro per persoon uit aan eten, drinken en een kostuum. 'Stand van Nederland', over traditie, vrijwilligers en ondernemers in de carnavals-economie.


Horeca
De elfde van de elfde is de officiële start van het carnavalsseizoen, een  eeuwenoude traditie. In Den Bosch bedacht de horeca zo’n 10 jaar geleden dat dit best wat commerciëler kon. Daarom organiseren kroegbazen nu jaarlijks een enorm groot carnavalsfeest. Als aanjager voor de altijd zo slechte novembermaand. Kassa!

Voor veel cafés in het zuiden zijn de carnavalsdagen het belangrijkste moment  van het jaar. Een gemiddeld klein café kan tijdens carnaval al gauw 25.000 euro omzetten. Dat is ongeveer 8  keer zoveel dan dat ze normaal doen.

Prins carnaval
Bij het carnaval hoort een prins en die prins  moet zijn portemonnee trekken. In Roermond moet prins Marc II aanwezig zijn bij meer dan 100 activiteiten en is daarbij de hele dag bezig met het uitgeven van geld. Zo moet de prins betalen voor de kostuums van zijn adjudanten, het vervoer, cadeautjes en het eten en drinken. Prins Marc II is  tussen 10 en 15 duizend euro kwijt aan zijn prinsschap. 

Gemeenten
Ieder jaar trekken de grote carnavals-gemeenten duizenden bezoekers. Wij vroegen een aantal grote gemeenten naar hun carnavals-begroting; deze liggen tussen de 65.000 en 160.000 euro. In Breda is wethouder Daan Quaars verantwoordelijk voor de organisatie van het carnaval. Samen met verenigingen en vrijwilligers zorgt de gemeente voor een goed verloop van het carnaval. Dit kost de gemeente 116.000 euro aan subsidies, schoonmaakkosten en extra veiligheidsmaatregelen.

'Stand van Nederland' is het maandelijkse economieprogramma van de NPO. Iedere maand zoekt de onderzoeksredactie van WNL op basis van data-onderzoek van het  CBS en SCP naar trends in cijfers en persoonlijke verhalen.

Bijzonder is dat de verhalen toegankelijk worden gemaakt, zodat iedereen ze kan begrijpen. En waar het op cijfers aankomt worden er speciale heldere grafieken in de reportage verwerkt.

'Stand van Nederland', donderdag 7 februari om 21.15 uur bij WNL op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo CAZ logo

Montana, 1913. Kolonel William Ludlow verlaat het leger omdat hij de wreedheden tegen de indianen niet langer kan aanzien. Hij vestigt zich in een afgelegen ranch waar hij zijn drie zonen alleen opvoedt, ver weg van het oorlogsgeweld. Alfred, de oudste, is plichtsbewust en gesloten. Samuel, de benjamin en lieveling van de familie, is een geboren idealist. Tristan, de middelste broer, is rebels en net als zijn vader gefascineerd door de indianen. Na zijn studies komt Samuel zijn verloofde Susannah voorstellen. De plotse aanwezigheid van een vrouw zorgt ervoor dat de vier mannen zich uitsloven om haar te leren paardrijden en omgaan met een geweer. Alfred wordt verliefd op Susannah, maar ze lijkt meer oog te hebben voor Tristan, waardoor de band tussen de broers op de helling komt...

'Legends Of The Fall', film uit 1994 met oa. Brad Pitt en Anthony Hopkins, om 20.40 uur op CAZ.

Dossiers