De kunstgrepen van Pierre Janssen in 'Andere Tijden'

Als presentator van het televisieprogramma 'Kunstgrepen' wist Pierre Janssen de mensen in de jaren '60 aan de buis te kluisteren. Het programma dat werd uitgezonden door de AVRO trok gemiddeld twee miljoen kijkers.
Met zijn lange, slungelachtige voorkomen, zijn nasale stemgeluid, en zijn handgebaren die vergeleken werden met een vlucht nerveuze zwaluwen, maakte hij kunst toegankelijk voor iedereen.
Kunstkenners waren minder blij met Janssen en noemden hem een populist die de kunst ontheiligde en tot ordinair bezit van de straat maakte. In 1961 krijgt Pierre Janssen samen met regisseur Leen Timp de Zilveren Nipkowschijf.
Kunsthistorica Petra Timmer schreef de biografie Pierre Janssen. Zij kreeg toestemming van zijn echtgenote Rie de Boois, Tweede Kamerlid voor de PvdA van 1972 tot 1987, om zijn archiefmateriaal in te zien. Wie was Pierre Janssen, wat dreef hem en wat maakte hem zo uitzonderlijk?
Zodra iemand op televisie een bevlogen verhaal over kunst houdt wordt die vergeleken met Pierre Janssen. Zo ondervindt ook voormalig directeur van het Rijksmuseum en opvolger op televisie Henk van Os. Hij heeft zichzelf nooit met Pierre Janssen vergeleken, maar voor de pers was hij de tweede Pierre Janssen.
Pierre Janssen was niet alleen tv presentator en journalist maar ook conservator in het Stedelijk Museum Schiedam (1956 tot 1962) en directeur Museum Arnhem (1969 tot 1982). Het was zijn missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
Pierre Janssen overleed in 2007 op 81-jarige leeftijd in Kerk-Avezaath.
Tien jaar na zijn overlijden, staan het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Arnhem, met de grote dubbelexpositie Pierre Janssen - In de greep van de kunst stil bij zijn nog altijd vernieuwende gedachtegoed.
'Andere Tijden', zaterdag 8 april om 21.20 uur bij de NTR op NPO 2.