BNNVARA 2Doc: Jongens van de Bouw

zaterdag 14 december 2019
Foto: © BNNVARA 2019

Wie zijn toch die mannen die voor dag en dauw onderweg zijn in hun busjes naar bouwplaatsen in het land, terwijl de rest van Nederland nog slaapt?

Dat vroeg filmmaker Geertjan Lassche zich af en daarom volgde hij twee jaar lang een bouwproject in hartje Rotterdam, van eerste paal tot oplevering.


In 2017 start aannemer Heijmans met de bouw van een woontoren in hartje Rotterdam. Het project is tijdens de crisis ontwikkeld toen de prijzen van bouwmaterialen nog laag waren en er geen gebrek was aan arbeidskrachten. Maar als de eerste paal de grond in gaat, is de bouwsector weer 'booming business'. Om toch nog iets te verdienen aan deze klus zijn de orders van de directie duidelijk: 'time is money'. Hoofduitvoerder Stan moet die klus gaan klaren en orkestreert een keten aan onderaannemers. De druk is continu voelbaar in deze lange documentaire die even ontluisterend is als humoristisch.

Onmisbaar lijkt Leon, de portier van de bouwput, die samen met zijn assistent Mehmed orde probeert te houden op de bouwplaats vol nationaliteiten. Hoe? 'Met handen en voeten praten', want bijna niemand in de bouwput spreekt vloeiend een tweede taal, volgens Leon. 'Als iets uit de kraan valt, en ik waarschuw, staan ze gewoon te kijken, want ze verstaan je toch niet.' We zien hoe kraanmachinist Hans vanuit eenzame hoogte met grote precisie materialen op de plek zet en hoe op de grond bouwvakkers in weer en wind doorwerken. We maken kennis met een ploeg bouwvakkers uit de kop van Overijssel die iedere dag meer dan vier uur in de auto zitten om op hun werk te komen. De camera registreert in de keet en op de steiger zowel politiek incorrecte conversaties als intieme ontboezemingen over verliefdheid, ziekte en overlijden. Langzamerhand dringt de vraag op wie de hoogste prijs betaalt van de extreme druk waarin de jongens van de bouw hun werk doen. Dat zou bijvoorbeeld Gerrit kunnen zijn, die nog 10 jaar moet tot zijn pensioen en pijnstillers gebruikt om de dag door te komen. Ook zien we de eerste stappen in de bouwput van leerling timmerman Stef die zich hardop afvraagt 'of met de handen werken nog wel van deze tijd is'. Maar wie is nog meer in staat om de ratrace van de bouw te ontvluchten?


De documentaire Jongens van de Bouw past in een reeks documentaires van filmmaker Geertjan Lassche waarin hij zich met een camera, zonder crew, eigen maakt in gesloten subculturen. Met deze 'fly on the wall'-methode probeert hij de werkelijkheid zo ongepolijst mogelijk vast te leggen. Zo kwamen zijn films tot stand over de intensive care (Van Leven Ga Je Dood), Korps Mariniers (De Uitverkorenen), hooggebergte alpinisme (Hemelbestormers), voetbalsupporters (FC Twente) en plattelandsjongeren (Brommers Kiek'n).

'2Doc: Jongens van de Bouw', zondag 15 december om 20.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

In Boquete maakt Ben kennis met Andi, Rick en hun zoon Cole uit Oregon. Hij komt te weten waarom ze hun comfortabele leventje in de Verenigde Staten achter zich hebben gelaten om een bijzondere koffieplantage uit de grond te stampen in Panama. En uiteraard leert hij er ook de fijne kneepjes van het koffiebrandersvak.

'Ben Fogle: New Lives in the Wild', om 20.10 uur op Canvas.

Dossiers