Bach op nummer 1 in de 'Hart & Ziel Lijst' van NPO Radio 4

zondag 13 oktober 2019

De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is dit jaar verkozen tot nummer 1 in de 'Hart & Ziel Lijst' van NPO Radio 4. Daarmee stoot het Winterreise van Franz Schubert, de nummer 1 van 2018, van de troon. Dat werk staat dit jaar op de 12e positie.

Op de tweede plaats eindigde het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt maakt de top 3 compleet. Hoog in de lijst staan onder meer ook het Requiem van Gabriel Fauré en Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. De Enigma Variaties van Edward Elgar zijn een nieuwkomer in de top 10 van de 'Hart & Ziel Lijst'. Vanaf maandag 14 oktober 07.00 uur zijn op NPO Radio 4 de 300 mooiste muziekstukken te horen, gekozen door de luisteraars.


Top 10

De top 10 van de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst 2019:

1. Bach - Matthäus Passion
2. Mozart - Requiem
3. Pärt - Spiegel im Spiegel
4. Fauré - Requiem
5. Ten Holt - Canto Ostinato
6. Purcell - Dido and Aeneas
7. Pergolesi - Stabat Mater
8. Händel - Messiah
9. Elgar - Enigma Variaties
10. R. Strauss - Vier Letzte Lieder

De gehele 'Hart & Ziel Lijst' is te vinden op www.nporadio4.nl/hartenziel

Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4: 'Het is bijzonder om te zien hoe de actualiteit terugkomt in de 'Hart & Ziel Lijst': het recente overlijden van de wereldberoemde Amerikaanse sopraan Jessye Norman leverde veel extra stemmen op voor haar beroemde uitvoering van de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss. Ook het afscheid van dirigent Bernard Haitink weerklinkt: voor het eerst staat de 7e symfonie van Bruckner in de 'Hart & Ziel Lijst', het werk waarmee Haitink zijn carrière in september afsloot. Dit illustreert dat de NPO Radio 4 'Hart & Ziel Lijst' leeft en beweegt. Het is écht de lijst van onze luisteraars, van wat hun hart en ziel beroert.'

'Hart & Ziel Festival'
Op vrijdag 18 oktober is TivoliVredenburg het podium voor het 'Hart & Ziel Festival', waar ook de radio-uitzending van de top 50 van de 'Hart & Ziel Lijst' vandaan komt. In het hele gebouw is klassieke muziek te beluisteren en kan het publiek deelnemen aan lezingen, workshops en andere Hart & Ziel-activiteiten, zoals luchtdirigeren en yoga op klassieke muziek. Het festival vindt plaats van 10.30 tot 18.00 uur, de toegang is gratis

.Afsluiter van de finaledag is het Hart & Ziel Slotconcert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Zie voor meer informatie www.nporadio4.nl/hartenziel.

Televisie
Met het tv-programma 'Hart & Ziel' sluit de NTR op NPO 2 aan bij de 'Hart & Ziel Lijst' van NPO Radio 4. In dit programma gaat Floris Kortie op bezoek bij mensen die een persoonlijk verhaal hebben bij één van de stukken uit de 'Hart & Ziel Lijst'. Zo bezoekt hij onder anderen de Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia, actrice en zangeres Merol en cabaretier Nabil Aoulad Ayad.

'Hart & Ziel' wordt van 14 t/m 18 oktober uitgezonden op NPO 2 rond 22.35 uur, direct na 'Nieuwsuur'.

Persbericht NPO Radio 4
https://www.nporadio4.nl/

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Alloo bij de Wegpolitie' (foto: VTM - © DPG Media 2019)

Een dag na de tiende flitsmarathon toont Luk hoe de politie én de bekeurden zo'n actiedag beleven. Luk volgt de wegpolitie in het noorden van de provincie Antwerpen en daar blijken nogal wat Nederlanders én toeristen te snel te rijden. Ze worden meteen bekeurd. Een Chinese bestuurder heeft bij de flitsmarathon de twijfelachtige eer de eerste Chinees te zijn die in Alloo bij de Wegpolitie op de bon vliegt wegens te snel rijden. Alloo en zijn agenten hebben al veel meegemaakt op de baan, maar een trucker die gewoon op de smalle middenberm van een autostrade parkeert om daar de nacht door te brengen, dat nog niet.

'Alloo bij de >Wegpolitie', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers