'Andere Tijden Sport': Lenie van der Hoorn: De onzichtbare winnares van de Elfstedentocht

zaterdag 4 januari 2020

Vanaf 5 januari zijn vier fonkelnieuwe afleveringen van het sportgeschiedenisprogramma van NOS en NTR 'Andere Tijden Sport' te zien.

Falko Zandstra, het circuit van Zandvoort door de jaren heen en Feyenoord wint de Europa Cup I in 1970. Maar we beginnen met Lenie van der Hoorn.


Natuurlijk, Evert van Benthem won de Elfstedentocht van 1985. Maar niet eens zo heel veel later kwam Lenie van der Hoorn binnen, als eerste vrouw. Weinig journalisten hadden oog voor haar buitengewone prestatie.

Toch was hier sprake van een historische gebeurtenis. Want het was voor het eerst dat vrouwen mee mochten doen aan de Elfstedentocht. Lenie van der Hoorn, tuindersvrouw uit Ter Aar en vanaf haar jeugd gepassioneerd sporter, is daarom de eerste Elfstedenwinnares ooit.

'Andere Tijden Sport' maakt deze onzichtbare winnares van de Elfstedentocht van 1985 zichtbaar. En daarmee het bijzondere levensverhaal van een vrouw met een missie.

'Andere Tijden Sport', zondag 5 januari om 22.10 uur op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hillary' (foto: Canvas/VRT - © hulu 2020)

In deze aflevering onderzoeken de documentairemakers hoe de Democratische kandidate van het establishment in 2016, Hillary Clinton, haar nationale debuut maakte in de jaren 90 en hoe ze een uitdagende transformatie onderging tot First Lady van de Verenigde Staten.

'Hillary: Becoming a Lady', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers