'Andere Tijden Special' over 100 jaar verkeer

zondag 14 juli 2019

Binnenkort rijden er in Nederland 9 miljoen auto's rond. In het jaar 1900 waren dat er slechts 200. In een special van 'Andere Tijden' is te zien hoe dorpen en steden volstrekt niet berekend waren op deze nieuwe verkeersdeelnemer: voetgangers, fietsers, trams en auto's zaten elkaar danig in de weg.

Kranten omschrijven de auto in het begin van de 20e eeuw als ‘een nieuw monster op weg’ en als ‘een gevaar voor de mensheid’.


Om de chaos te reguleren verschijnen nieuwigheden in het straatbeeld: stoplichten, zebrapaden, parkeermeters, verkeersagenten. Ook het landschap verandert: in het hele land verrijzen snelwegen, tunnels, aquaducten.

Ondanks verkeerslessen en voorlichtingscampagnes vallen er tienduizenden doden in het verkeer; begin jaren 70 jaarlijks ruim 3000. Maar de auto is ook een symbool van vrijheid: bepaalde vroeger de spoorweg hoe je route van A naar B ging, de auto maakt het mogelijk je te verplaatsen waar en wanneer je maar wilt.

Hoe de onstuimige opmars van de auto in een eeuw tijd het leven en het landschap volkomen veranderde.

'Andere Tijden Special', maandag 15 juli om 21.05 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

De detectie naar kindermishandeling en de hulpverlening die erop volgt, lopen al te vaak mis. Dat kunnen Kristien, Sanghita en Abbas uit eerste hand getuigen. Jeugdrechter Nicole Caluw en kinderarts Johan Marchand geven duiding.

'Als Je Eens Wist', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers