Aangrijpend politiek maatschappelijk thema in 'SpangaS' (filmpje!)

dinsdag 29 januari 2013

De NCRV-jeugdserie 'SpangaS' behandelt de komende maanden een politiek maatschappelijke thema: de uitzetting van een minderjarige leerlinge, Nola. Het is een zeer aangrijpend onderwerp dat nog niet eerder in een dagelijkse jeugdserie is verteld.

Nola is in Nederland opgegroeid en woont al jaren in een pleeggezin. Ze voelt zich volkomen Nederlands. Maar Nola is geboren in Sri Lanka. Toen haar familie omkwam in de burgeroorlog van Sri Lanka, is zij naar Nederland gebracht. Ze woont nu bij haar pleegouders Rik en Marliek Mandelbrot met wie ze sindsdien een gelukkig familieleven leidt.


Als blijkt dat haar biologische vader toch nog leeft, is dat voor de overheid voldoende reden om Nola’s situatie te onderzoeken en haar mogelijk het land uit te zetten. Nola vreest het ergste. Ze kent daar immers niemand en spreekt de taal niet. Haar vader is een nieuw leven begonnen en zit ook niet op haar te wachten. Een aangrijpend drama dat 'SpangaS' een hele tijd zal bezighouden!


Pas in de aflevering van 5 april volgt de rechtszaak waarin duidelijk wordt of Nola mag blijven of niet. Feit is dat Nola in Nederland wil blijven. Bij haar pleegouders, haar vrienden en op het Spangalis College.

Verantwoording verhaallijn
'SpangaS' wil met het thema over uitzetting aandacht vragen voor de schrijnende situatie van kinderen die hier zijn opgegroeid, zich Nederlander voelen en teruggestuurd kunnen worden naar het land van herkomst.

Op http://www.spangas.nl is het vanaf 8 februari mogelijk om Nola te steunen. Alle kijkers en fans van SpangaS kunnen een bericht voor haar achter laten op de speciale 'petitiepagina'.

'SpangaS', dagelijks om 19.00 uur op Zapp/Nederland 3.

SpangaS

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Elise Donner is mede-eigenaar van het reisbureau van haar harteloze ex-man. Sinds de scheiding maakt hij het Elise op verschillende manieren erg lastig. Elise heeft het plan met Kerstmis een date te vinden, om haar ex jaloers te maken. Daarnaast wil ze de feestdagen ook niet in haar eentje doorbrengen. Per toeval ontmoet Elise in een winkelcentrum Nick, een knappe en machtige advocaat. Nick is ook alleenstaand en er ontstaat meteen een band tussen de twee.

'The Mistletoe Promise', om 20.30 uur op VIJF.

Dossiers