'3LAB: Rats & Slaves' toont levendige handel in gehackte computers

dinsdag 22 oktober 2019

In de '3LAB'-documentaire 'Rats & Slaves' onderzoekt filmmaker Anthony van der Meer de levendige digitale handel in gehackte computers. Hij infiltreert op een hackersforum voor 'RATters'; hackers die mensen bespioneren, bestelen of afpersen. Deze slachtoffers worden 'slaves' genoemd.

De documentaire geeft inzicht in een wereld die voor velen verborgen blijft en onderzoekt tegelijkertijd de ethische en journalistieke grenzen van de maker.


Van der Meer infiltreert in de hackforums waar RATters actief zijn. Op deze forums worden niet alleen 'RAT-tools' aangeboden, maar ook volledige handleidingen om deze tools te gebruiken. Ervaren RATters helpen beginners op weg en er worden tips gegeven om geld te kunnen verdienen aan slaves, wiens foto’s als trofeeën worden gedeeld.

De documentaire 'Rats & Slaves' is het resultaat van een onderzoek dat meer dan drie jaar heeft geduurd. De film is geproduceerd door seriousFilm in coproductie met de VPRO.

Anthony van der Meer
Anthony van der Meer is een filmmaker en onderzoeksjournalist, die in 2015 afstudeerde met de documentaire 'Find my Phone'. De documentaire ging viral ging en haalde zowel nationale als internationale media. Inmiddels is 'Find my Phone' meer dan 7 miljoen keer bekeken op YouTube.

'3LAB: Rats & Slaves', woensdag 23 oktober op NPO3 YouTube, www.npo3.nl/ratsandslaves en vpro.nl/ratsenslaves.

'NPO 3LAB'
'3LAB' is de plek voor talent en vernieuwing binnen NPO 3. Op dit platform worden regelmatig nieuwe series en documentaires geplaatst, gemaakt door talentvolle programmamakers.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Naar aanleiding van de moord op haar vriendin Luisa in een carjacking trekt Nikki naar Mexico. Haar ontdekkingen ter plaatse brengen haar op ramkoers met gevaarlijke en onvoorspelbare krachten. Thomas stuurt Jack om Nikki naar huis te brengen, maar die zit al snel helemaal verwikkeld in de zaak.

Britse harde misdaadreeks over een team forensische pathologen dat vaak van doorslaggevende betekenis is voor het oplossen van misdrijven.

'Silent Witness', om 20.35 uur op Canvas.

Dossiers