'2Doc: Marten en Oopjen – portret van een huwelijk' bij de NTR

zondag 22 september 2019

Overal stralende gezichten bij de presentatie in Parijs van de schilderijen Marten en Oopjen van Rembrandt, vier jaar geleden. Maar schijn bedriegt.

In de documentaire ‘Marten en Oopjen – portret van een huwelijk’ wordt pijnlijk duidelijk hoe hartstochtelijk en verbeten de directie van het Rijksmuseum heeft gevochten om niet één maar beide portretten voor Nederland aan te kopen.


Nadat de Franse familie De Rothschild de portretten op de markt brengt, start de directie van het Rijksmuseum een fanatieke lobby om de aankoopsom, 160 miljoen euro, voor dit Nederlands erfgoed bijeen te krijgen. Maar wat begint als een kunstdeal tussen het Rijksmuseum en verkoper baron Eric de Rothschild, ontaardt in een bloedige strijd tussen Nederland en Frankrijk.

Het politieke steekspel rond de portretten wordt in de media breed uitgemeten, maar de hoofdrolspelers spreken zich niet uit. Dat zwijgen wordt nu doorbroken. De documentaire van regisseur Oeke Hoogendijk geeft een emotioneel beeld van het schaakspel dat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Alle betrokkenen hebben hun eigen verhaal; verhalen die soms haaks op elkaar staan en tezamen een intrigerend beeld opleveren van de dynamiek die Rembrandts nalatenschap 350 jaar na zijn overlijden in de diplomatieke en museale wereld teweeg brengt.

Regie: Oeke Hoogendijk
Productie: Discours Film

'2Doc: Marten en Oopjen – portret van een huwelijk', maandag 23 september om 20.57 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

'Rhapsody in Blue', 'Porgy and Bess' 'Summertime'... de muziek van George Gershwin maakt al 80 jaar lang deel uit ons collectieve geheugen. En sinds 2015 is de komische musical gebaseerd op 'An American in Paris' al door vier verschillende gezelschappen overal ter wereld opgevoerd. Gershwin is meer dan ooit het middelpunt van de muzikale wereld, hij is het symbool van een succesvol 'Made in the US'-verhaal. George Gershwin, of de 'uitvinder' van een aantrekkelijke, open, moderne en innovatieve Amerikaanse cultuur.

'Gershwin, Le Classique Américain', om 23.25 uur op Canvas.

Dossiers