'Debat op 2' zaterdag over het failliet van de pensioenfondsen

vrijdag 27 januari 2012

Aanstaande zaterdag staat het discussieprogramma 'Debat op 2' (KRO/NCRV), onder leiding van NCRV-presentator Ghislaine Plag, uitgebreid stil bij de ontwikkelingen rond de pensioenen. De fondsen zakken massaal door het ijs, de premies worden verhoogd en de uitkeringen gaan tot wel 15 procent omlaag.

Vragen die in 'Debat op 2' centraal staan zijn onder andere: Wat is ons pensioen nog waard? Waarom betalen we nog zoveel voor ons pensioen terwijl honderden fondsen veel te weinig geld in kas hebben om op termijn alle deelnemers hun beloofde pensioen te kunnen betalen? Wat doen alle negatieve berichten over de pensioenen met het draagvlak van ons huidige pensioenstelsel en moeten we nog wel vasthouden aan dit systeem? Of is het een goed idee om mensen zelf te laten kiezen waar ze hun pensioen onderbrengen, in plaats van verplichte deelname aan het fonds van hun werkgever?


Onderzoek
Daarnaast wordt tijdens de uitzending uitgebreid stil gestaan bij de uitkomsten van een onderzoek dat 'Debat op 2' heeft uitgevoerd onder ruim 1000 werknemers tussen de 20 en 40 jaar. Deze generatie horen we immers amper over de pensioenperikelen terwijl zij degene zijn die nog jaren premie moeten betalen voor ze er zelf de vruchten van kunnen plukken.

Hoe denken zij over hun pensioen en ons pensioenstelsel? Hebben zij enig idee wat er aan de hand is en wat dit voor hun oude dag betekent? En zijn ze eigenlijk nog wel bereid om mee te doen aan het huidige verplichte stelsel, of willen ze liever vandaag dan morgen hun opgebouwde pensioenpot cashen, of op zijn minst meer keuze wat betreft de opbouw van pensioen?

'Debat op 2', zaterdag 28 januari om 21.10 uur bij de NCRV/KRO op Nederland 2.

debatop2

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Bernard D'hooge, een zeventiger met een beginnende vorm van alzheimer, verdwijnt uit het rusthuis. Is hij weggelopen in een verwarde bui of is er meer aan de hand? Erg gelukkig was Bernard niet in het rusthuis. De verdwijning van Bernard is Nicks eerste zaak na zijn terugkeer bij de Cel Vermiste Personen en ze eist meteen een emotionele tol voor de speurder.

'Vermist', om 22.25 uur op VIER.

Dossiers