'Netwerk' doet onderzoek naar stemmers Geert Wilders

zondag 19 april 2009

'Netwerk' presenteert maandag 20 april, in de rubriek Stand.tv, een onderzoek naar de wijze waarop de achterban van Geert Wilders in het leven staat. Zo komt naar voren dat de aanhangers van de Partij voor de Vrijheid (PVV) sterk gericht zijn op hun eigen leefwereld.

Z


e houden van actie, snelheid en spanning, zoals autosport en laserquest. Hun muzikale voorkeur betreft het levenslied en Nederpop. Boodschappen doen ze bij de traditionele middenstand, om vervolgens de Hollandse pot te koken.

PVV-ers zijn door bureau Motivaction vergeleken met de rest van Nederland. Dat is gebeurd op basis van een representatief jaarlijks onderzoek naar waarden en leefstijlen van de Nederlandse bevolking.

Andere resultaten uit het onderzoek naar de aanhangers van Geert Wilders:

Ontevreden mannen en vrouwen
De man-vrouw-verdeling binnen de PVV-aanhang is 60-40. Gezamenlijk vormen ze een eigengereide groep die ontevreden is over de maatschappij. Ze houden de buitenwereld het liefst op afstand. In de samenleving en de overheid hebben ze weinig vertrouwen, ze trekken zich relatief weinig aan van oordelen van anderen, neigen er naar anderen te kritiseren en richten zich vooral op de eigen leefwereld. Enerzijds klinkt de roep om gerechtigheid, anderzijds kenmerkt de PVV-achterban zich door een grotere acceptatie van geweld dan gemiddeld.

Interesse in het aardse
De doorsnee PVV-er houdt ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en leeft graag uitbundig. Er is vooral interesse voor het lichamelijke, het aardse en het materiŽle. Voor empathie, kwetsbaarheid, milieubewustzijn en spiritualiteit bestaat weinig aandacht. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen hebben een voorkeur voor technologie en spanning. Dit komt tot uiting in voorkeuren voor dvd's, computers, motor- en autosport, paintball en laserquest.

De achterban is sterk gericht op Nederlandse cultuur, zoals bijvoorbeeld blijkt uit hun voorkeur voor het levenslied, Nederpop, Hollandse gerechten en (Hollandse) middenstanders zoals de groenteboer, slager, visboer en het cafť om de hoek.

Top 5 van Nederlanders
Opvallend is verder de aantrekkingskracht van Nederlanders die bekend staan om hun volkse uitstraling of hun rebelse dan wel kritische houding ten aanzien van autoriteit. Daarbij staat Frans Bauer op de vijfde plaats, Hans Teeuwen op de vierde, Rita Verdonk op de derde, en de eigen PVV-leider Geert Wilders op de tweede plaats. Wie nummer 1 is, meldt NCRV Netwerk vanavond.

'Netwerk', maandag 20 april om 20.25 uur op Nederland 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Sporza logo

Karl Vannieuwkerke herbeleeft met Peter Vandenbempt en Gert Verheyen legendarische wedstrijden uit de rijke geschiedenis van het EK en het WK voetbal. Gert kiest voor BelgiŽ - BraziliŽ in de 2de ronde van het WK 2002. De match waarin het kleine BelgiŽ het grote BraziliŽ bijna uitschakelde, de match waardoor voetbalminnend BelgiŽ nog altijd de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast vervloekt. Het commentaar is van Frank Raes. Peter keert terug naar de kwartfinale op het EK 2004 tussen Portugal en Engeland. Portugal - in eigen land - gaat op zoek naar het opperste voetbalgeluk. Met commentaar van Filip Joos.

'Sporza Retro', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers