Zaterdag in 'Vranckx en de Nomaden': Outspoken (Nicaragua)

vrijdag 18 oktober 2019

Op 18 april 2018 kwamen burgers in verschillende steden in Nicaragua op straat tegen hervormingen van de overheid. Duizenden burgers wilden hun stem laten horen. Maar ze werden hardhandig van antwoord gediend.

Bij het neerslaan vielen tientallen doden en werden honderden mensen opgepakt. De burgers werden de mond gesnoerd, het recht op vrije meningsuiting afgepakt.


Deze sterke vrouwen houden niet op te vechten voor hun land en hun rechten, en vinden creatieve, alternatieve manieren om te praten en vinden zo hoop om te blijven gaan. Nomaden Lisanne Corijn en Bram Van Roy gingen in Nicaragua op zoek naar verborgen verzet van vrouwen.

Lisanne Corijn: 'Het conflict in Nicaragua is onbekend in België. Ik vind het enorm jammer dat deze mensen niet gehoord worden, gezien het over de schending van één de basisrechten gaat van de mens: vrijheid van meningsuiting. Er wordt nog te weinig geluisterd bij conflicten, wat de burgers en in het bijzonder bepaalde minderheden meemaken en hoe ze hier hun weg uit vinden. Deze vrouwen zijn zo sterk, moedig en veerkrachtig, en ook hoopvol, dat ze voor mij een grote inspiratie zijn. We hopen hun boodschap zo goed mogelijk te hebben kunnen capteren, zodat mensen in de zaal, of voor tv, hier een stukje van mogen meenemen naar huis.'

'Vranckx en de Nomaden: Outspoken (Nicaragua)', zaterdag 19 oktober om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Alloo bij de Wegpolitie' (foto: VTM - © DPG Media 2019)

Een dag na de tiende flitsmarathon toont Luk hoe de politie én de bekeurden zo'n actiedag beleven. Luk volgt de wegpolitie in het noorden van de provincie Antwerpen en daar blijken nogal wat Nederlanders én toeristen te snel te rijden. Ze worden meteen bekeurd. Een Chinese bestuurder heeft bij de flitsmarathon de twijfelachtige eer de eerste Chinees te zijn die in Alloo bij de Wegpolitie op de bon vliegt wegens te snel rijden. Alloo en zijn agenten hebben al veel meegemaakt op de baan, maar een trucker die gewoon op de smalle middenberm van een autostrade parkeert om daar de nacht door te brengen, dat nog niet.

'Alloo bij de >Wegpolitie', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers