'Yes We Can': 6 jongeren op ecologische missie in BoliviŽ

zondag 21 november 2010

Kunnen jongeren de wereld redden? Op die vraag probeert jongerenzender TMF vanaf maandag een antwoord te geven met de nieuwe reeks 'Yes We Can'! Hierin trekken VJ Sofie en 6 jongeren naar Bolivia om er van zeer nabij geconfronteerd te worden met de problematiek van de klimaatsopwarming. Een uitgesproken mening hebben ze allemaal. Vraag is nu of zij in staat zijn mee te bouwen aan de oplossing.

In 'Yes We Can' trekken 6 Vlaamse jongeren tussen de 18 en 23 jaar samen met VJ Sofie naar Bolivia om er aan den lijve te ondervinden wat de gevolgen zijn van de klimaatsopwarming. Op hun eigen manier zijn ze allemaal begaan met de toekomst van de aardbol. Samen met de inwoners van een bedreigd Boliviaans dorp proberen ze de toekomst van het dorp veilig te stellen.


De jongeren werken samen, maar zijn tegelijkertijd concurrenten van elkaar. Want aan het eind van de rit is er maar één van hen die wint. En die krijgt een ticket naar Mexico, om er de regeringsleiders op de klimaattop tot actie aan te zetten. Maar dat komen de deelnemers maar stukje bij beetje te weten.

Als de jongeren nog maar net in Bolivia zijn aangekomen, ondernemen ze een slopende trektocht naar de top van de Chacaltaya. Nergens zijn de gevolgen van de klimaatsopwarming beter te voelen dan op deze plek waar ooit het hoogste skigebied ter wereld lag, maar waar nu de gletsjer nagenoeg helemaal is verdwenen. De gesmolten gletsjer is een ramp voor de watervoorziening in La Paz en de omliggende gebieden. Maar de Chacaltaya is meer dat, het is een symbool voor de gevolgen van de klimaatopwarming in heel Bolivia. Die twee graden meer, zijn immers overal in het land voelbaar.

De 6 jongeren trekken naar het zuiden, naar het piepkleine dorpje Choroqete in de Boliviaanse Chaco. Het regenseizoen wordt daar elk jaar korter, waardoor het vee sterft en er nog amper aan landbouw wordt gedaan. Samen met de bewoners bouwen de jongeren een waterreservoir op de hoogste plek van het dorp. Zo kunnen de inwoners hun akkers bevloeien en de schrale grond vruchtbaar maken.

Elke aflevering eindigt met een stemronde waarbij elke jongere zijn stem geeft aan diegene die het volgens hem of haar verdient, om de groep als afgevaardigde te vertegenwoordigen. Aan het einde van de rit is er dus maar één van hen die wint. En die winnaar krijgt een ticket naar Mexico, om er tijdens de klimaattop de regeringsleiders tot actie aan te zetten. Tijdens de loop van het programma komen de jongeren beetje bij beetje te weten wat de winnaar te wachten staat!

Tijdens hun verblijf in Bolivia werken de jongeren en VJ Sofie niet alleen samen met de plaatselijke bewoners, ze leven er ook voortdurend mee samen. In hun primitieve tent delen ze de levensomstandigheden: beperkt drinkwater, geen elektriciteit, eentonig voedsel, geen warm water om je te wassen...

VJ Sofie: 'Deze 3 weken Bolivia zijn één van de mooiste ervaringen in mijn leven, zowel persoonlijk als professioneel. Het heeft me allemaal veel bewuster gemaakt van hoe wij leven en hoe goed we het hier wel niet hebben. Ikzelf was er al van overtuigd dat er écht wel nog geëngageerde jongeren bestaan. Met Yes We Can bewijzen we dit ook! En ook al hebben we niet de hele wereld verbeterd, we zijn alvast begonnen met een klein stukje!'

De 6 Yes We Can-jongeren kwamen de afgelopen week al uitgebreid in het nieuws. Als compensatie voor hun ecologische voetafdruk tijdens de reis naar Bolivia, besloten zij in één nacht tijd, een nieuw bos aan te planten. Zo ontstond afgelopen week het Mexico-bos in hartje Antwerpen. Meteen was ook de toon gezet voor het reisverhaal dat vanaf maandag 22 november te volgen is op TMF.

'Yes We Can' is een programma van het productiehuis Breedbeeld en kwam tot stand met de medewerking van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking,  Broederlijk Delen en TMF.

'Yes We Can', vanaf maandag 22 november wekelijks om 16.30 uur op TMF. Herhaling op donderdag om 21.30 uur, zaterdag om 11.30 uur en zondag om 20.30 uur.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

De voormalige CIA-agent Frank Moses leidt een eenzaam en saai leven na zijn pensionering. Het enige dat hem plezier oplevert, is het periodieke telefoongesprek met Sarah, die de contactpersoon is voor zijn overheidspensioen. Sarahs leven is ook niet bepaald spannend, totdat op een dag een team huurmoordenaars opduikt dat Frank wil vermoorden. Nu zijn identiteit bekend is en het leven van de vrouw om wie hij geeft in gevaar is, roept Frank zijn oude team weer bij elkaar in een ultieme poging te overleven.

'RED', film uit 2010 met oa. Helen Mirren en Bruce Willis, om 22.00 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 15:40
  De klim van je leven
  16:30
  Gino's Italian Express
 • 13:30
  Ketnet Junior
  16:55
  Beavers: Friends or River Monsters?
 • 15:40
  Berry Bees
  15:50
  Abraca
 • 13:35
  Exact Cross
  16:25
  Benidorm Bastards
 • 15:35
  Kitchen Nightmares
  16:40
  Ik vertrek
 • 14:40
  Rome in Love
  16:20
  Superstore
 • 15:35
  Zware Jongens - Ice Road Truckers
  17:25
  Motorway Cops: Catching Britain's Speeders
 • 15:45
  Zeppe & Zikki
  15:50
  Draken: Reddingsrijders
 • 15:30
  Geen uitzending
  16:30
  Copy copy
 • 15:25
  Huizenjagers
  19:20
  Chateau Meiland
 • 15:45
  Friends
  20:35
  Tooth Fairy
 • 15:20
  NCIS
  00:20
  CSI: Miami
 • 14:45
  Martha's Vineyard Mysteries
 • 15:05
  Over (h)eerlijke groenten
  16:00
  Het weekmenu
 • 14:45
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 15:00
  Nieuwelingen
  16:00
  De Vlaamse 40
 • 15:41
  Gevel reinigen 1
  15:54
  Gevel reinigen 2
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 15:40
  Mauve.
  16:30
  San Titar
 • 15:00
  Midsomer murders
  16:00
  Sister Boniface Mysteries
 • 15:25
  Shark Tank
  16:25
  Below Deck
 • 15:00
  Ik vertrek XL
  15:56
  De vele gezichten van Tineke Schouten
 • 15:28
  Frysl‚n DOK
  16:05
  Kloostergasten
 • 15:30
  De film van Dylan Haegens
  16:47
  Willem Wever