Rita Deneve covert rapper Jasine in 'In de Mix'

woensdag 12 september 2012

Het is bijna negentien jaar geleden dat Rita Deneve nog gezongen heeft, maar daar komt binnenkort verandering in. In het Eén-programma 'In de Mix' brengt het icoon van de Vlaamse muziek op donderdag 13 september haar eigen versie van Atlas, een nummer van de jonge Antwerpse rapper Jasine Ledoux.

In de spin-off 'In de Remix', die vanaf maandag 17 september wordt uitgezonden OP12, wijden rappers Kain en Jasine Ledoux de kijkers maandag in in hun wereld.


In 'In de Mix' confronteert Brahim elke week een jonge Vlaamse hiphopper met een gevestigde Vlaamse artiest. Op donderdag 13 september is Jasine Ledoux de hiphopper met dienst.

Jasine is geboren in Antwerpen. Hij is 24 jaar, ziet er kraaknet uit en is een ware poëet. Alles wat hij meemaakt, wat hij ziet op straat en wat hem stoort aan de samenleving giet hij in een raptekst. In zijn belangrijkste rap Atlas verwoordt hij het zelf: 'Volg wat ik zeg, mijn tekst is een atlas, voor iedereen die dacht dat de wereld plat was.'

Brahim neemt Jasine mee naar Rita Deneve, in de jaren zestig en zeventig een van de bekendste zangeressen van Vlaanderen. Rita Deneve: 'Het is compleet anders dan ik gedacht had. Je verwacht een zwarte en je krijgt een blanke, je verwacht een die een glas whisky drinkt, maar hij vraagt een watertje. Ik heb me daar verschrikkelijk in vergist, in die wereld.'

Rita dacht dat ze zowaar een gangster met Amerikaanse pet en gouden kettingen op bezoek zou krijgen, maar ze is aangenaam verrast met de keurige jongens in haar woonkamer. Al snel zijn de barrières doorbroken en praten Rita, Brahim en Jasine honderduit over muziek van vroeger en nu.

Rita raakte zelf bekend als zangeres in de jaren zestig. Haar grootste hit, De allereerste keer, kunnen de meeste mensen nog steeds feilloos meezingen. Het is die hit die Brahim en Jasine mogen omvormen tot een rap. Rita zal op haar beurt het liedje Atlas coveren in haar eigen stijl.

Maar daar wringt het schoentje: 'Ik ben gestopt met zingen op 26 november 1993, op het sterfbed van mijn vader. Mijn hart is toen helemaal dichtgegaan en ik heb sindsdien nooit meer gezongen', vertelt Rita vol emotie. Ze ziet het hoegenaamd niet zitten om weer live een nummer te brengen, maar er is geen weg meer terug.

Rita Deneve
In de jaren zestig en zeventig was Rita Deneve een van de bekendste zangeressen van Vlaanderen. Ze won de talentenjacht Ontdek de ster in 1965 en nam drie keer deel aan de preselecties voor het Eurovisiesongfestival, in 1967, 1973 en 1975. Ze scoorde hits met nummers als Juanita Jones, Oké oké/op een zomerdag, Dans de hele nacht, Aan ’t meer van Lugano, Het vuur van de liefde en Zonder jou, maar haar allergrootste hit is De allereerste keer. Het nummer schoot in 1971 naar de top van de Vlaamse hitparades, werd onder meer gecoverd door Nicole en Hugo en Laura Lynn en kan ruim veertig jaar later nog steeds door tal van mensen worden meegezongen.

Jasine Ledoux
Jasine woont in Antwerpen en schrijft sinds zijn zestiende poëzie. Later evolueerden die gedichten tot raps. Daarnaast is hij zowat verslaafd aan sporten. Jasines eerste EP heet Mijn universum en ligt in Antwerpen in de winkelrekken.

'In de Mix', donderdag 13 september om 21.05 uur op Eén.

indemix

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Blind Gekocht' (foto: VIER - © SBS Belgium 2020)

Het moment suprme is aangebroken voor Davina. Zij krijgt de sleutels van haar huis, maar voelt het ook echt als een thuis? Rob en Phylicia bespreken hun wish list met Bart en Ba. Ba gooit alvast alles in de strijd om een geschikte bungalow te vinden, maar wanneer het koppel plots van regio wil veranderen, moet ze helemaal van nul beginnen. Mila en Mathias wonen samen in een appartement in Aalter, maar dat blijkt al een tijdje te klein om met twee comfortabel in te leven. Ze zijn al twee jaar intensief op zoek naar de ideale woning, maar de huizen verdwijnen sneller van de markt dan zij durven beslissen. Bart en Ba krijgen 300.000 euro om deze eeuwige twijfelaars uit hun lijden te verlossen.

'Blind Gekocht', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers