'Plat Préféré' in het spoor van bekkentrekker Louis De Funès

In de achtste aflevering van Plat Préféré zien we dat "The man with the forty faces a minute" meer met zijn mond deed dan bekken trekken: De Funès hield hartstochtelijk van lekker eten. Zijn voorliefde voor schaal- en schelpdieren deed hem vakantiegewijs uitwijken naar Normandië en daar ontdekte hij een merkwaardig gastronomisch pareltje: 'Tripes à la mode de Caen', een gerecht waarvoor de vier magen van een rund 15 uur op een vuurtje moeten sudderen.
E
n Tripes à la mode de Caen was de plat préféré van Louis De Funès. Dat de 'Tripes' meer zijn dan vier magen ontdekt Jeroen als hij in Caen de 'Grand Ordre de la Tripière d'Or' gaat opzoeken. Omdat de leden de wrange nasmaak van de Tweede Wereldoorlog wilden vergeten, richtten ze een broederschap op dat van Caen de hoofdstad van de Tripes maakte, en dat het authentieke recept van 'Tripes à la mode de Caen' in ere wilde houden.
De mannen van het broederschap – zo weggelopen uit een De Funès film – vrezen het ergste: voor de eerste keer in je leven Tripes klaarmaken, dat komt niet goed. Maar dat is buiten de hulp van slager Sabot gerekend: Yves en Sylvie wijden Jeroen volledig in de wereld van de Tripes in, met alle kleine geheimpjes incluis…
Daarna rijdt Jeroen met zijn mobilhome in westelijke richting. In Le Cellier, vlakbij Nantes, had de familie De Funès aan de oevers van de Loire een prachtig optrekje: Chateau Clermont. Daar maakt Jeroen een andere favoriete maaltijd van de acteur: 'brochet au beurre blanc' – een typisch gerecht voor de Loire-streek.
En dan is het tijd voor een laatste mobilhome-stop: de Mont Saint-Michel, hét symbool van Normandië. In dat mythische decor maakt Jeroen de bijna net zo mythische Tripes klaar. Na een lange nacht voor de magen op het vuur – en voor de ploeg naast het vuur – ziet de plat préféré van De Funès er klaar uit. Alleen de geur is een beetje … apart. Gelukkig heeft Jeroen ook het perfecte drankje – Calvados - gevonden om erbij te serveren, en wordt het reukorgaan al snel aangenaam verdoofd…
Plat Préféré op Canvas.be
Ook Canvas.be zorgt voor een heuse 'plat préféré'. Op de website (canvas.be/platprefere) staat een heleboel (achtergond)informatie over de verschillende afleveringen en de centrale figuren. De bezoekers kunnen ook een kijkje nemen achter de schermen van het televisieprogramma. De recepten van de lievelingsgerechten van de bekende mensen zijn gemakkelijk te downloaden, zowel in tekstvorm als in beeld.
En als kers op de taart is er de online 'Plat Préféré'-quiz. Daarbij kan iedereen zijn algemene kennis testen over koken, over de legendarische figuren, hun lievelingsgerechten, de ingrediënten en de onwaarschijnlijke plekken waar Jeroen zijn keuken neerpoot. Zeker de moeite waard, want er zijn mooie prijzen mee te winnen.
'Plat Préféré' over Louis De Funès, dinsdag 11 november om 21.15 u. op Canvas.