'Panorama': waarom gaat het steeds mis in Hati?

zaterdag 23 januari 2010

De hel, complete chaos. De situatie in Port-au-Prince na de aardbeving was erger dan de tsunami. Hati is in shock, de internationale gemeenschap komt in actie. 'Panorama' onderzoekt hoe het komt dat het steeds mis gaat in Hati. Waarom komt daar geen staat van de grond?

Na vader en zoon Doc was alle hoop op Jean-Baptiste Aristide gevestigd. Een bescheiden priester uit de sloppen van Port-au-Prince, een man van het volk.


'De mensen zagen hem als een messias die hen zou helpen, die hen uit het moeras zou halen. Ik geloofde het ook.' - Jean-Ronald Registre , voormalig raadslid van Cité Soleil.

Aristide mocht het tot twee keer toe proberen maar leeft nu in ballingschap in Zuid-Afrika. Hij riep er afgelopen week de pers bijeen, hij wil terug naar Haïti om er te helpen aan de heropbouw.

Over de ware toedracht van het aftreden van Aristide lopen de versies nogal uiteen, afhankelijk van wie er spreekt. Feit is dat zijn aanhang drastisch geslonken was en dat hij minstens afwist van de drugstrafiek die de Colombianen hadden opgezet.

'De regering bestaat niet, de staat bestaat niet, een administratie bestaat niet. De regering krijgt zelfs de basisbehoeften niet voorzien.' - Jean-Claude Bajeux, mensenrechtenactivist.

Na decennia van armoede, natuurrampen, geweld en instabiliteit is Haïti een van de armste landen in de wereld en bovendien is het als staat mislukt. De overheid kan de bestaanszekerheid van de Haïtianen niet garanderen.

Sinds het vertrek van Aristide waken VN-blauwhelmen met wisselend succes over de goede vrede in het land. Een democratisch verkozen regering volgde in 2006 de interim-regering op maar de politieke verdeeldheid en spanning die dat met zich mee bracht, is nog lang niet weg.

Failing Haiti – PBS, 2006.

'Panorama', zondag 24 januari om 20.10 uur en 0.10 uur op Canvas.

DOSSIER: Help Hati - Radio 1212

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'GR5' (foto: Eén - © VRT 2020)

De groep is uit elkaar gevallen nu Asim is opgedoken. Wanneer in Spa overnacht wordt bij de neef van Piet, wordt duidelijk dat Lisa's verblijf daar tijdens haar tocht traumatisch verliep. Zo leert een Duitse hiker kennen en vraagt hem om hen te vergezellen tot in Luxemburg. Dat steekt bij Michiel. En dan duikt een concreet spoor van Lisa op.

'GR5', om 20.40 uur op En.

Dossiers