Ook Jacky Lafon, Zita Wauters, Elodie Ouédraogo en Wannes helpen 'Make Belgium Great Again'

zaterdag 16 november 2019
Foto: VTM - © DPG Media 2019

In de voorlaatste aflevering van 'Make Belgium Great Again' besteedt Frances aandacht aan pleegzorg, aan ons alcoholverbruik en wil ze ons ook meer doen lachen.

Om ons land weer wat mooier te maken roept Frances deze week de hulp in van Jacky Lafon, Zita Wauters, Elodie Ouédraogo en Wannes uit 'The Voice van Vlaanderen'.


980 pleegkinderen staan op de wachtlijst voor een warme thuis
In Vlaanderen wachten momenteel 980 kinderen op een geschikt pleeggezin. Eerder deze week werden op de Groenplaats in Antwerpen 980 gehaakte popjes ophangen, een popje voor elk pleegkind dat wacht op een nieuwe thuis.

Door enkele hardnekkige vooroordelen en misverstanden over pleegzorg, zijn er aanhoudend te weinig kandidaat-pleeggezinnen om elk kind een warme plek te kunnen bieden. De week van de pleegzorg is een ideaal moment om dit onder de aandacht te brengen. Frances gaat op zoek naar mensen die nog plek hebben in hun huis en in hun hart, en wil hen overtuigen om zich te informeren over pleegzorg en zich eventueel kandidaat te stellen.

Elodie Ouédraogo helpt Frances
Wat weinig mensen weten is dat presentatrice en voormalig Olympisch atlete Elodie Ouédraogo ook een pleegkind is. 'Veel mensen denken inderdaad dat ik een adoptiekind ben, maar ik ben als pleegkind opgegroeid in een écht Benetton-gezin. Mijn ouders hadden hun eigen kinderen, maar maakten ook plaats voor adoptiekinderen en voor mij als pleegkind. Ik heb mijn broers en zussen ook altijd gewoon als mijn échte broers en zussen beschouwd.'

Hopelijk slaagt Frances er in de wachtlijst met pleegkinderen gaandeweg te doen slinken.

Frances wil Belgen bewust maken van hun omgang met alcohol
Elke week belanden 45 Belgische jongeren (tussen 12 en 17 jaar) op spoed met een alcoholintoxicatie na een avondje 'bingedrinken'. De menselijke hersenen zijn pas volgroeid op 24 jaar, waardoor het heel schadelijk is om jong te beginnen drinken.

België is trouwens één van de 6 laatste overgebleven landen in Europa waar jongeren al vanaf 16 jaar mogen drinken, in plaats van 18 jaar. Hiermee gaat ons land in tegen de wetenschappelijke consensus.

Frances trekt met Zita Wauters en Wannes Lacroix (runner-up 'The Voice 2019') naar een alcoholkliniek voor jongeren in Delft, Nederland. Ze bezoeken daar de 'alcoholpoli' van kinderarts Nico Van der Lely.  De man die er bijna eigenhandig voor zorgde dat in Nederland de grens van alcoholgebruik werd opgetrokken van 16 naar 18 jaar.

Zien en horen lachen, doet lachen
Iedereen weet dat lachen gezond is, maar wij Belgen - vooral de volwassenen - zijn maar moeilijk tot een stevige lach te bewegen. Terwijl lachen net heel gezond is voor lichaam, geest én maatschappij. Frances zette een experiment op om op zoek te gaan naar de geheime formule om meer te lachen. Ze zette hier zelfs geheim wapen Jacky Lafon voor in.

Met de resultaten van haar experiment ging ze aan de slag met nog wat (iconische) lachers. Zo leenden Jacques Vermeire, Margriet Hermans, Sergio, Sam Gooris, Olga Leyers en Luc Caals hun lach voor het hogere doel: mensen meer doen lachen.

'Make Belgium Great Again', aflevering 6 op zondag 17 november om 19.55 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

De marginale familie Flodder woont al jaren op een gifbelt, maar kan dankzij de tussenkomst van sociaal werker Sjakie verhuizen naar een leegstaande villa in een residentiële wijk. De drie zonen hebben heel wat op hun kerfstok en dochter Kees neemt het niet zo nauw met de goede zeden. Het zal ma Flodder worst wezen, zolang ze maar illegaal jenever kan stoken in haar kelder. Kees brengt het hoofd van de buurman op hol, terwijl Johnny een verhouding begint met een buurtbewoonster. Haar echtgenoot, een keiharde commandant van een tankbataljon, laat het hier niet bij en begint zijn eigen oorlog tegen de nietsvermoedende Flodders...

'Flodder', om 20.35 uur op Q2.

Dossiers