Maandag in 'Belga Sport': Tia Hellebaut. De grote sprong voorwaarts

zondag 8 september 2019

Wanneer Tia Hellebaut in 2006 Europese kampioene hoogspringen wordt, is heel België verrast. Eigenlijk was alleen Kim Gevaert een Europese titelkandidaat, maar op die warme zomeravond in het Zweedse Göteborg bezorgen Kim en Tia de Belgische atletiek een dubbel delirium.

De weg naar de top was niet evident voor Hellebaut. Tot haar 16de heette Tia Hellebaut nog Tia Van Haver. Een moeilijke gezinssituatie met een hardwerkende moeder maar toch heel wat financiële problemen. Tot stiefvader Joris Hellebaut in haar leven komt en mee voor stabiliteit zorgt. Er is ook een parallel met haar atletiekcarrière. Ze heeft talent, maar niet de juiste trainingsmentaliteit. Tot ze bij coach Wim Vandeven terecht komt. Wim is de tweede man in haar leven die voor stabiliteit zorgt. En meer. Naast coach wordt Wim al snel ook de levenspartner van Tia.


Geen evidente maar wel een gouden combinatie, Tia en Wim. Dat leidt tot ongekende hoogten, letterlijk. Een maand voor het EK van 2006 springt Tia voor het eerst over 2 meter. En op het EK klopt ze de torenhoge thuisfavoriete Kajsa Bergqvist. Amper vijf minuten later pakt ook Kim Gevaert goud op de 200 meter. Twee vriendinnen op het hoogste schavot.

De titel van Europese kampioene is niet genoeg voor Tia. Ze wordt in 2008 indoor Wereldkampioene op de vijfkamp, haar andere grote liefde en plaatst in Peking de kroon op het werk: Olympisch hoogspring-kampioene. En alweer een andere topfavoriete verslagen, de Kroatische Blanka Vlasic. De ijzersterke mentaliteit van Hellebaut heeft nog maar eens het verschil gemaakt.

Vanaf dat moment moet alleen die andere wens nog worden vervuld: de kinderwens. En ook dat wordt een succesverhaal…

Getuigen: Tia Hellebaut, Tine Eyckmans, Joris Hellebaut, Wim Vandeven, Kim Gevaert, Wilfried Meert, Yannick Tregaro.

Reporters: Dirk Van Nijverseel en Tim Wielandt / Regie: Guillaume Graux

'Belga Sport: Tia Hellebaut', maandag 9 september om 21.20 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Australië, het land dat in de tijd van de dinosaurussen op drift raakte. Hier tref je merkwaardige en wonderlijke dieren aan die je nergens anders ter wereld vindt. In de jungle ontmoeten we de kasuaris, een van de gevaarlijkste vogels op aarde. Meer in het binnenland trotseren kangoeroes en wombats sneeuwstormen en bossen vol gombomen worden bevolkt door nooit eerder geziene roofdieren. In het rode woestijnhart van het continent drinken reptielen via hun huid en gaan grote zwermen grasparkieten op zoek naar water. Op verborgen eilanden zwerft de Tasmaanse duivel rond en in zee komen duizenden haaien samen voor een heel speciale gebeurtenis.

'Seven Worlds, One Planet: Australia', om 20.55 uur op Canvas.

Dossiers