'Lost' is terug! Keert de Oceanic Six terug naar het eiland?

zondag 23 augustus 2009

Oceanic 815 crashte in de Stille Oceaan. 48 mensen overleefden op een mysterieus eiland ver van huis. Ze vochten om te overleven en na 108 dagen raakten 6 mensen van het eiland. Maar de vrienden die achterbleven verdwenen spoorloos. Nu kunnen ze hun lot niet ontlopen. De Oceanic Six moeten terug.

H


et vijfde en voorlaatste seizoen van 'Lost' gaat op VT4 van start vanaf maandag 24 augustus. In dit seizoen worden alle stukjes in de juiste plaats gezet voor het afsluitende zesde seizoen, dat volgens de makers een spetterend sluitstuk met een duidelijk afgelijnd einde bevat. Seizoen vijf geeft meer antwoorden dan dat ze nieuwe vragen stelt. Een opluchting, want de seizoensfinale van seizoen vier liet de nagelbijtende Lostfans met tientallen vragen achter. Even schetsen. 
 
There's no place like home
Na een confrontatie met de mensen van het vrachtschip konden Sawyer, Jack, Kate, Hurley en piloot Frank Lapidus van het eiland komen. Na motorproblemen en Sawyer's sprong uit de helikopter halen Jack, Kate en Hurley het vrachtschip. Daar zijn ze echter niet veel beter af, want een tikkende bom doet hen opnieuw op de vlucht slaan. Uiteindelijk kunnen Jack, Kate, Aaron, Sun, Hurley, Sayid en Desmond ontkomen. Ze vliegen terug naar het eiland dat in een flits verdwijnt op het moment dat Ben aan het wiel draait.

Ze crashen en worden later opgevist door een schip. Penny, de eeuwige liefde van Desmond, is aan boord. 

Op dat moment neemt Jack een radicale beslissing. Hij overtuigt de rest van de groep om te liegen over het eiland net zoals Locke hem gevraagd had. Dat is volgens hem de enige manier om de achtergebleven eilanders te beschermen voor diegenen die op het eiland uit zijn. De rest stemt schoorvoetend toe. Ze laten zich stranden op een bewoond eiland en liegen dat zij de enige overlevenden zijn van de crash van Oceanic 815. Desmond blijft achter bij Penny.  

Op het eiland zien Sawyer en Juliet de rookpluim van het vrachtschip en zijn ervan overtuigd dat iedereen gestorven is. Wat er met hen gebeurt na de sprong van het eiland is een groot mysterie. 

Eenmaal terug in de bewoonde wereld wordt het snel duidelijk dat het de Oceanic Six niet zo goed vergaat. Het eiland laat hen niet los. Ze voelen zich schuldig om hun vertrek en zitten met duizend vraagtekens over het lot van hun vrienden op het eiland. Vooral Jack raakt ervan overtuigd dat ze nooit het eiland hadden mogen verlaten. Na de terugkeer heeft hij een leven opgebouwd met Kate en Aaron. Een droomrelatie in het begin, maar Jack's paranoia vooral tegenover Sawyer verstoort hun geluk. Ook de ontdekking dat Claire zijn halfzus is drijft hem naar drank en pillen. Wanneer hij ontdekt dat Locke overleden is, probeert hij zelfs zelfmoord te plegen. Het eiland vreet hem op. Hij is opeens overtuigd van Locke's gelijk en beseft dat zijn lot op het eiland ligt. Hij beseft dat ze terug moeten naar het eiland.

Maar wat is er gebeurd met de achterblijvers en wat zijn de gevolgen van de verhuis van het eiland nadat Ben aan het wiel gedraaid heeft. Welke woorden heeft Sawyer in Kate's oor gefluisterd? Hoe is Locke aan zijn einde gekomen? Wat zijn de plannen van Ben? Wie is Charles Widmore? Hebben de achterblijvers de sprong van het eiland overleefd? Keert de Oceanic Six terug naar het eiland?

Seizoen 5: Terug naar het eiland

Het vijfde voorlaatste seizoen van 'Lost' staat in het teken van de terugkeer naar het eiland. Eerst volgen we voornamelijk Ben en Jack, die proberen om de Oceanic Six terug bij elkaar te brengen. Om terug op het eiland te raken moeten ze met zijn allen terugkeren, maar is iedereen bereid of in de mogelijkheid om terug te keren?

Hurley heeft zich nooit goed gevoeld bij de leugen van de Oceanic Six. Hij begint terug te spreken met mensen die er niet zijn en belandt in een instelling.

Sayid's grote liefde sterft en sindsdien moordt hij in opdracht van Ben.

Sun is ervan overtuigd dat Jin gestorven is op het vrachtschip en voedt haar dochter alleen op. Toch heeft ze contact gezocht met niemand minder dan Charles Widmore.

Kate, die voorliegt dat Aaron haar eigen zoon is, heeft een leven opgebouwd met Aaron en Jack. Wanneer haar relatie met Jack op de klippen loopt, voedt Kate Aaron alleen op, ook al voelt ze dat deze situatie niet zal blijven duren. 

Diegenen die terug willen, verzamelen op vlucht 316 van Ajira Airways. Hoe ze terug op het eiland zullen geraken, daarover tast iedereen in het duister. 

De overgebleven eilandbewoners maken ondertussen vreselijke dingen mee: het eiland verplaatst zich constant door de tijd, wat enorm schadelijk is voor de gezondheid. Uiteindelijk stoppen die verplaatsingen zich en blijken ze vast te zitten in het jaar 1974. Ze worden opgenomen door The Dharma Initiative en behoren 3 jaar later nog altijd tot de groep. Maar dan keren hun vrienden terug naar het eiland...

Wekelijkse dubbel

Seizoen vijf bestaat uit 17 afleveringen. VT4 zendt wekelijks een dubbelaflevering op maandag uit. Op maandag 24 augustus start vr de eerste nieuwe aflevering een special die de eerste vier seizoenen samenvat. Op zondag 23 augustus herhaalt VT4 de finale van seizoen 4. 

'Because You Left' uitzending maandag 24 augustus

De achtergebleven overlevenden beginnen de kwalijke gevolgen te voelen van de verplaatsing van het eiland. In de gewone wereld beginnen Jack en Ben dat ze terug moeten naar het eiland om de anderen te redden. Hun zoektocht om de Oceanic Six te herenigen gaat van start. Het doel is om iedereen het lijk van Locke incluis terug te brengen naar het eiland in de hoop de achtergebleven eilanders te redden. 

'The Lie' uitzending maandag 24 augustus

Hurley en Sayid slaan op de vlucht voor de politie wanneer hun onderduikadres niet meer zo veilig blijkt te zijn. Onbekende krachten vallen de achterblijvers op het eiland aan. Ondertussen proberen Jack en Ben iedereen bij elkaar te brengen. Ben ontdekt dat hij maar 72 uur heeft daarvoor. Kate krijgt onverwachts bezoek van advocaten die een bloedtest willen laten afnemen om de precieze relatie tussen haar en Aaron vast te stellen. Reden genoeg voor Kate om hals over kop op de loop te gaan. Ze krijgt hulp van een oude vriend om de waarheid geheim te houden. 

Guest Star: Michelle Rodriguez als Ana Lucia

'Lost', seizoen 5, maandag 24 augustus 2009 om 20.40 uur op VT4.

LEES alles over het nieuwe tv-seizoen in het speciale dossier van TV-Visie

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook 

DOSSIER: Het tv-najaar van 2009

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

'Brasserie Romantiek' is een gerenommeerd restaurant in het Antwerpse. Het wordt met succes gerund door uitbaatster Pascaline en kok Angelo. Vanavond is het Valentijn, een van de drukste avonden van het jaar. Angelo zorgt voor een gepast liefdesmenu en Pascaline heeft de tafels tiptop gedekt. Maar dan staat ineens Pascalines oude vlam Frank op de stoep. Voordat ze van haar verrassing bekomen is, komen de andere gasten aan. De vlotte autoverkoper Paul kijkt uit naar een zwoele avond met zijn vrouw Roos, maar zij lijkt met haar gedachten elders te zijn. De onzekere Walter kan zijn geluk niet op met zijn blind date Sylvia, maar waarover moet hij praten? En waarom is de in het zwart geklede Mia alleen komen opdagen? Tot overmaat van ramp is de nonchalante garon Lesley weer eens te laat. De gerechten volgen elkaar op, maar in de keuken stijgt de spanning wanneer Pascaline, door Franks onverwachte komst, haar gebruikelijke controle over zichzelf verliest. En ook in de zaal worden maskers afgezet...

'Brasserie Romantiek', om 21.30 uur op VTM.

Dossiers