La Sakhra in 'De Zevende Dag'

zaterdag 18 februari 2006

Frieda Van Wijck en Alain Coninx staan zondagochtend extra vroeg op voor een nieuwe aflevering van 'De Zevende dag'. TV-Visie mocht al even hun plannen inkijken...

H


et Europees Parlement heeft met een grote meerderheid de Bolkestein-richtlijn goedgekeurd, zij het dan in een fors afgezwakte versie. Daarmee is het startsein gegeven voor wat een vrij verkeer van diensten moet worden in de 25 landen van de Europese Unie. Maar wat betekent dit nu? Een voorbeeld: kunnen Tsjechische mecaniciens in België het onderhoud van liften komen verzorgen? En zo ja: moeten zij zich dan ook aan de hier geldende veiligheidsvoorschriften houden? En hoe zit het met hun loon en hun bijdragen voor de sociale zekerheid? Worden die hier betaald, of in Tsjechië? Wat betekent die richtlijn nu voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden hier in België? Goedele Devroy vraagt wat er nu precies is goedgekeurd aan Europarlementsleden Marianne Thyssen (CD&V), Anne Van Lancker (sp.a), Dirk Sterckx (VLD) en algmemeen secretaris Xavier Verboven van het ABVV.

Doen er op de Olympische Winterspelen in Turijn genetisch gemanipuleerde sporters mee? Het is niet ondenkbaar. Vlak voor de Spelen haalde in Nederland en Duitsland een mogelijk geval van genetische doping de publiciteit. Er dient een rechtszaak tegen de Duitse oud-atletiektrainer Thomas Springstein. Hij zou in e-mails aan een Nederlandse arts gevraagd hebben hoe hij aan Repoxygen kon komen. Dat middel activeert een gen, dat bij een tekort aan rode bloedcellen automatisch voor aanvulling zorgt. Bloeddoping dus op genetische basis. Is dit de voorbode voor verdere genetische manipulatie bij sporters? Wordt topsport straks een freakshow met genetisch opgefokte kampioenen? Een gesprek met geneticus Jean-Jacques Cassiman (KU-Leuven) en met dopingspecialist en ex-bondsdokter Chris Goossens.

Fauzaya Talhaoui is weg van het boek 'Van muizen en mensen' van de Amerikaanse auteur John Steinbeck. Ze vertelt waarom ze het iedereen zou aanraden.

Goedele Devroy voelt sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte aan de tand. In het ontwerp voor een nieuwe beginselverklaring van zijn partij staan een paar voorstellen die al op hoongelach zijn onthaald. Zoals een inkrimping van het leger, dat moet opgaan in een nog op te richten Europees leger. En het geld dat daarmee uitgespaard zou dan naar ontwikkelingssamenwerking gaan. Anders dan zijn voorganger Steve Stevaert wil Vande Lanotte blijkbaar een veel ideologischer koers varen. Wat hoopt hij daarmee te bereiken?

Zweden wil over 15 jaar volledig onafhankelijk zijn van olie. En dat zonder de bouw van nieuwe kerncentrales. Het wil alle fossiele brandstoffen vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Zweden werd zwaar getroffen door de oliecrisis in de jaren zeventig. Het is niet denkbeeldig dat zich binnenkort een gelijkaardige situatie voordoet, nu de USA een steeds dreigender houding aanneemt tegenover Iran en de spanning in het Midden-Oosten zienderogen toeneemt. Zelfs president Bush had het in zijn 'State of the Union' over de 'olieverslaving' waar de Amerikanen van af moeten zien te geraken. Stevent Amerika onvermijdelijk af op een oorlog om olie in Iran? En hoe kan je je daar als land op voorbereiden? Is het realistisch om op 15 jaar volledig onafhankelijk van olie te worden? Een gesprek met o.a. Tor-Björn Johansson (burgerlijk ingenieur), Kris Peeters (Vlaams minister van Energie)

Sport: Met Eddy Demarez bekijken we de meest recente ontwikkelingen in het omkoop- en gokschandaal waardoor de Belgische competitie blijkbaar behoorlijk vertekend werd. En we gaan rechtstreeks naar de Diamond Games, het tennistornooi in Antwerpen.

"Ik was doodsbang". Europarlementslid Johan Van Hecke was deze week in Haïti als leider van een team EU-verkiezingswaarnemers. Hij stond oog in oog met een massa betogers die door de straten van Port-au-Prince opstapte, gewapend met knuppels en machetes. Op een bepaald moment begonnen groepjes aan zijn auto te schudden en weerklonk de kreet 'Il faut tuer les blancs'. Het vreemde verhaal van hoe het straatarme Haïti een nieuwe president verkiest.

Vlaanderen beslist zondagavond wie er naar het Eurovisiesongfestival in Athene gaat. De zevende dag gaat zaterdagavond een kijkje nemen in Oostende bij Eurosong Live on Stage en praat met één van de finalisten: La Sakhra alias Petra.


Presentatie: Frieda Van Wijck en Alain Coninx 
Gastpresentatoren: Goedele Devroy en Eddy Demarez

'De zevende dag', zondag 19 februari om 11 uur op Eén maar ook een ingekorte versie om 0.35 uur op Eén. Nadien in de nachtlus op Canvas.

DOSSIER: Eurosong 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

‘Dancing Dimi: Game On!’

Dimitri Van den Bergh is de grootste dartsbelofte van ons land. Tot een gescheurde kruisband roet in het eten strooit. Te midden van een overvolle dartsagenda gaat 'Dancing Dimi' onder het mes. Geraakt hij tijdig gerevalideerd om 24 dagen na zijn operatie terug op het hoogste niveau van de UK Open te staan?

'Dancing Dimi: Game On', om 20.15 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:45
  Journaallus
  09:00
  Winterbeelden
 • 00:15
  Canvaslus
  09:00
  Winterbeelden
 • 23:10
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:30
  Qmusic
  06:00
  Thomas de Trein
 • 02:05
  Geen uitzending
  07:05
  Masterchef Australia
 • 01:30
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 00:15
  Geen Uitzending
  13:10
  Chicago Fire
 • 20:20
  TV krant VTMKIDS
  05:40
  Brandweerman Sam
 • 00:25
  CAZ2 loop
  06:00
  Joe
 • 00:15
  Geen uitzending
  08:30
  Ware Delicatessen
 • 01:05
  Geen uitzending
  08:05
  Charmed
 • 03:50
  Zenderonderbreking
  06:00
  NRJ : 6 - 10 met Michaël Joossens en Julie Vermeire
 • 04:05
  Ellemieke's KIDchen
 • 20:45
  Herhalingslus
  08:00
  Trends Gazellen 2021
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 04:09
  Zelf gedaan, goed gedaan
  04:20
  Badkamertrends 2021
 • 04:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 03:20
  NOS Journaal
  05:55
  Nederland in beweging
 • 02:10
  Nieuwsuur
  06:10
  Tijd voor MAX
 • 03:25
  De Vooravond
  05:13
  TekstTV