La Sakhra in 'De Zevende Dag'

zaterdag 18 februari 2006

Frieda Van Wijck en Alain Coninx staan zondagochtend extra vroeg op voor een nieuwe aflevering van 'De Zevende dag'. TV-Visie mocht al even hun plannen inkijken...

H


et Europees Parlement heeft met een grote meerderheid de Bolkestein-richtlijn goedgekeurd, zij het dan in een fors afgezwakte versie. Daarmee is het startsein gegeven voor wat een vrij verkeer van diensten moet worden in de 25 landen van de Europese Unie. Maar wat betekent dit nu? Een voorbeeld: kunnen Tsjechische mecaniciens in Belgi het onderhoud van liften komen verzorgen? En zo ja: moeten zij zich dan ook aan de hier geldende veiligheidsvoorschriften houden? En hoe zit het met hun loon en hun bijdragen voor de sociale zekerheid? Worden die hier betaald, of in Tsjechi? Wat betekent die richtlijn nu voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden hier in Belgi? Goedele Devroy vraagt wat er nu precies is goedgekeurd aan Europarlementsleden Marianne Thyssen (CD&V), Anne Van Lancker (sp.a), Dirk Sterckx (VLD) en algmemeen secretaris Xavier Verboven van het ABVV.

Doen er op de Olympische Winterspelen in Turijn genetisch gemanipuleerde sporters mee? Het is niet ondenkbaar. Vlak voor de Spelen haalde in Nederland en Duitsland een mogelijk geval van genetische doping de publiciteit. Er dient een rechtszaak tegen de Duitse oud-atletiektrainer Thomas Springstein. Hij zou in e-mails aan een Nederlandse arts gevraagd hebben hoe hij aan Repoxygen kon komen. Dat middel activeert een gen, dat bij een tekort aan rode bloedcellen automatisch voor aanvulling zorgt. Bloeddoping dus op genetische basis. Is dit de voorbode voor verdere genetische manipulatie bij sporters? Wordt topsport straks een freakshow met genetisch opgefokte kampioenen? Een gesprek met geneticus Jean-Jacques Cassiman (KU-Leuven) en met dopingspecialist en ex-bondsdokter Chris Goossens.

Fauzaya Talhaoui is weg van het boek 'Van muizen en mensen' van de Amerikaanse auteur John Steinbeck. Ze vertelt waarom ze het iedereen zou aanraden.

Goedele Devroy voelt sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte aan de tand. In het ontwerp voor een nieuwe beginselverklaring van zijn partij staan een paar voorstellen die al op hoongelach zijn onthaald. Zoals een inkrimping van het leger, dat moet opgaan in een nog op te richten Europees leger. En het geld dat daarmee uitgespaard zou dan naar ontwikkelingssamenwerking gaan. Anders dan zijn voorganger Steve Stevaert wil Vande Lanotte blijkbaar een veel ideologischer koers varen. Wat hoopt hij daarmee te bereiken?

Zweden wil over 15 jaar volledig onafhankelijk zijn van olie. En dat zonder de bouw van nieuwe kerncentrales. Het wil alle fossiele brandstoffen vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Zweden werd zwaar getroffen door de oliecrisis in de jaren zeventig. Het is niet denkbeeldig dat zich binnenkort een gelijkaardige situatie voordoet, nu de USA een steeds dreigender houding aanneemt tegenover Iran en de spanning in het Midden-Oosten zienderogen toeneemt. Zelfs president Bush had het in zijn 'State of the Union' over de 'olieverslaving' waar de Amerikanen van af moeten zien te geraken. Stevent Amerika onvermijdelijk af op een oorlog om olie in Iran? En hoe kan je je daar als land op voorbereiden? Is het realistisch om op 15 jaar volledig onafhankelijk van olie te worden? Een gesprek met o.a. Tor-Bjrn Johansson (burgerlijk ingenieur), Kris Peeters (Vlaams minister van Energie)

Sport: Met Eddy Demarez bekijken we de meest recente ontwikkelingen in het omkoop- en gokschandaal waardoor de Belgische competitie blijkbaar behoorlijk vertekend werd. En we gaan rechtstreeks naar de Diamond Games, het tennistornooi in Antwerpen.

"Ik was doodsbang". Europarlementslid Johan Van Hecke was deze week in Hati als leider van een team EU-verkiezingswaarnemers. Hij stond oog in oog met een massa betogers die door de straten van Port-au-Prince opstapte, gewapend met knuppels en machetes. Op een bepaald moment begonnen groepjes aan zijn auto te schudden en weerklonk de kreet 'Il faut tuer les blancs'. Het vreemde verhaal van hoe het straatarme Hati een nieuwe president verkiest.

Vlaanderen beslist zondagavond wie er naar het Eurovisiesongfestival in Athene gaat. De zevende dag gaat zaterdagavond een kijkje nemen in Oostende bij Eurosong Live on Stage en praat met n van de finalisten: La Sakhra alias Petra.


Presentatie: Frieda Van Wijck en Alain Coninx 
Gastpresentatoren: Goedele Devroy en Eddy Demarez

'De zevende dag', zondag 19 februari om 11 uur op En maar ook een ingekorte versie om 0.35 uur op En. Nadien in de nachtlus op Canvas.

DOSSIER: Eurosong 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hit the Road Jacques' (Play4)

Jacques Vermeire zag door zijn rijke carrire heel Vlaanderen. Hij kwam al op duizenden plaatsen en een aantal van die monumentale plekken vormen nu de rode draad van de roadtrip die hij samen met dochter Julie maakt. Julie aan het stuur, Jacques aan haar zijde. Samen doorkruisen ze het hele land en ontdekken ze plaatsen die de voorbije 70 jaar een rol hebben gespeeld in het leven van Jacques.

'Hit The Road Jacques', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:35
  De Kemping
  21:20
  Dertigers
 • 20:10
  Riot in the Matrix
  21:05
  A perfect Planet
 • 20:00
  Halve Finale Koningin Elisabethwedstrijd piano 2021
  21:45
  Het journaal met VGT
 • 20:40
  Popquiz
  21:45
  Flikken BXL
 • 20:40
  Alloo in de buitenlandse gevangenis
  21:55
  Spoed Londen
 • 20:40
  Hacksaw Ridge
  23:10
  Mayans M.C.
 • 20:40
  Source Code
  22:30
  Dave
 • 20:15
  TV krant VTMKIDS
  05:45
  Thomas de Trein
 • 20:40
  De Planckaerts
  21:10
  Commissaris Roos
 • 20:35
  Hit The Road Jacques
  21:35
  De Cooke & Verhulst Show
 • 20:35
  Grey's Anatomy
 • 20:35
  NCIS: New Orleans
  00:00
  Supergirl
 • 20:35
  Recipe for Love
  22:20
  The Mysteries of Laura
 • 20:40
  KLAAR IN 20 minuten
  21:05
  Lekker Lang Leven
 • 20:55
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 20:00
  Een Uur Sorry Music
  21:00
  De Vlaamse Top Toen
 • 20:56
  Bloembak maken
  21:19
  Zelf gedaan, goed gedaan
 • 20:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 19:30
  ATP Rome & WTA Rome
  21:30
  De Container Cup: Beloften
 • 20:30
  Agatha Christie's Marple
 • 20:35
  The X-Files
  22:25
  For the People
 • 20:30
  NOS Studio Sport Eredivisie
  21:05
  A perfect Planet
 • 20:30
  Zembla
  21:05
  Danny's wereld
 • 20:25
  Keuringsdienst van Waarde
  21:00
  Pak de Macht