'Koppen': supersnel rijk worden online?

Te zien aan de massa's websites op het internet is snel geld verdienen een industrie op zich. Vele van die sites verkopen voornamelijk cursussen of video's die je zullen aanleren hoe je supersnel geld kan verdienen online. 'Koppen'-reporter Gitte Van Hoyweghen neemt de proef op de som en bekijkt samen met beursspecialist Paul D'Hoore en met de cel internetbewaking van de FOD Economie of snel online rijk worden meer is dan puur bedrog.
Via het internet schrijven we ons in voor een cursus daytraden. Dat is het snel kopen en verkopen van beursproducten op de beurs. Gitte volgt een cursus in Rotterdam, normaal kost dat net geen 1000 euro. 'Ik garandeer je dat je tot de helft van het bedrag wat je inzet zal winnen,' aldus Rob Wessels, een Nederlandse daytrader die de cursussen geeft. 'Gevaarlijk,' zegt D’Hoore. 'Je kan evengoed wedden op paardenrennen, dat is eigenlijk net hetzelfde'.
Online komen we ook in contact met Casper Camps, die via allerlei filmpjes grote opbrengsten belooft. Onze reporter sprak met hem in Antwerpen. 'Een opbrengst tot 20.000 euro per maand is mogelijk. Belangrijk is wel: is actie ondernemen én mijn startpakket van 2000 euro kopen.' 'Iemand die beweert dat je via internet heel rijk kan worden houdt dat meestal voor zichzelf, vaak zijn dit soort cursussen een fabeltje,' concludeert Peter Vanherck van de FOD Economie.
Herstelbemiddelingen bijna verdubbeld
'Ik wou contact met mijn slachtoffer om met mezelf in het reine te komen en om mijn spijt te betuigen.' Aan het woord is Guido, drie jaar geleden veroorzaakte hij een zwaar verkeersongeval. Onmiddellijk daarna zocht Guido contact met het slachtoffer via een kaartje dat hij in het ziekenhuis liet afgeven. Steeds vaker zoeken veroorzakers contact met hun slachtoffers via de dienst herstelbemiddelling. Dit jaar is dat aantal al bijna verdubbeld.
Het verhaal van Guido is één van de getuigenissen die schrijfster Sabine Cocquyt heeft gebundeld in een boek. Volgens haar is het taboe groot. 'Ik heb weinig veroorzakers gevonden die wilden praten.' Opvallend is dat verzekeringsmaatschappijen het contact soms tegenwerken legt Guido uit. 'De verzekeringsmaatschappij zag een gesprek met het slachtoffer als een erkenning van schuld en dat heeft dan ook mogelijk een gevolg voor de schadevergoeding.'
Over het belang van wat een veroorzaker voor een slachtoffer kan betekenen kan Marjolein Callebaut getuigen. 8 jaar geleden raakte ze betrokken bij een zwaar verkeersongeval. De veroorzaker was dronken, onder invloed van drugs en reed te snel. Hij maaide Marjolein en drie vriendinnen van de weg. Twee meisjes overleefden de klap niet. 'Als een ongeval echt een ongeluk is, kan je vergeven. Maar deze man heeft nooit oprecht spijt betuigd: dat maakt het verwerkingsproces heel moeilijk,' zegt ook Frieda Godefroit, de mama van een van de dodelijke slachtoffers.
Lotgenoten kunnen met hun vragen terecht op: email: hulpvraag@rondpunt.be of tel: 03/ 205.74.80
Zelfmaak is hip
Handgemaakte spullen zitten in de lift. De verkoop van naaimachines is de laatste jaren sterk gestegen en steeds meer vrouwen komen met hun collectie ook naar buiten. Beurzen, marktjes en internetshops zorgen ervoor dat ze hun spullen ook aan de man kunnen brengen. Koppen ging op bezoek bij drie jonge vrouwen met een eigen originele collectie.
Birgitte Vingerhoets maakt in haar vrije tijd voorwerpen uit vilt: 'Er is zeker een vraag naar handgemaakte spullen. Het feit dat je er een gezicht op kan plakken van wie het gemaakt heeft, vinden mensen heel plezant.' Ook Lizzy Pauwels heeft een unieke handgemaakte collectie. Zij maakt juwelen uit oude porseleinen borden. Lizzy: 'Soms komen mensen zelf met een bord naar mij; zo krijgt zo’n juweel een persoonlijke emotionele waarde.'
Zowel Birgitte als Lizzy hebben nog een “gewone” job om geld in het laatje te brengen. De collectie van Cindy Iwens is al lang de hobby voorbij. Twee jaar geleden gaf ze haar marketingjob op om zich helemaal aan haar kledingcollectie te wijden. Cindy: Internet heeft ervoor gezorgd dat je wat je maakt heel gemakkelijk de wereld in kan sturen. Je kan alle kanten op.” Maar haar grote droom is een eigen winkel beginnen, voorlopig nog blijft het bij dromen.
'Koppen', donderdag 28 oktober om 20.45 uur op Eén.