'Koppen' over ASK.FM en robots in de zorg

Op donderdag staat 'Koppen' klaar met drie actuele reportages. Deze week reportages over het gebrek aan kinderopvang, de onwetendheid over de sociaalnetwerksite Ask.fm en robots in de zorg.
HET BLIJVENDE OPVANGPROBLEEM
U kent het wel, de dagelijks rush naar de crèche of de naschoolse opvang, het wekelijks gepuzzel met agenda’s. Geen wonder dat het internet bulkt van de zoekertjes van drukbezette ouders voor wie de gewone opvang tekortschiet. Kinderen worden afgehaald door grootouders, vrienden, buren of - steeds vaker - door een nanny.
Hoewel het aantal plaatsen in de kinderopvang sinds de jaren negentig is verdrievoudigd, is het tekort op sommige plaatsen in Vlaanderen nog altijd nijpend. “We vragen al acht jaar om iets te doen aan de enorme wachtlijsten, maar het is alleen maar erger geworden in Antwerpen”, zegt Bart Van Bree, bestuurder van de kinderdagverblijven van vzw Emanuela. Maar ook de hulp van grootouders is al lang niet meer vanzelfsprekend. “We moeten allemaal harder en langer werken, waardoor grootouders steeds minder voor de opvang kunnen instaan. Zo wordt de nood aan professionele opvang alleen maar groter”, zegt Mieke Vogels, naast parlementslid voor Groen ook grootmoeder van vier kleinkinderen.
Reportage: Jess Houbregs, Tomas Teetaert en Gonda De Beule
GROTE ONWETENDHEID OVER ASK.FM
Wereldwijd telt Ask.fm bijna zeventig miljoen gebruikers. De sociale netwerksite is, ondanks de vele pesterijen, vooral populair bij jongeren. Maar bij volwassenen is de onwetendheid groot. Slechts een op de vijf kent Ask.fm, blijkt uit een kleine bevraging die Koppen deed. Child Focus wil iets aan die grote onwetendheid doen en trekt rond in Vlaanderen met tips over hoe je het best met sociale netwerksites omgaat.
Ask.fm heeft in zijn driejarig bestaan een kwalijke reputatie opgebouwd. In enkele gevallen leidden de vele pesterijen op de site tot de zelfdoding van een tiener. Zoë en Lisa, twee Vlaamse meisjes van twaalf, zijn allebei het slachtoffer van pesterijen op Ask.fm. “Ik heb weer een haatmail gekregen. Zeker mijn vijftigste dit jaar.” En toch blijven ze de site bezoeken. Wie is nu verantwoordelijk voor de pesterijen? Achter Ask.fm zitten twee Letse broers: Mark en Ilja Terebin. Zij kaatsen de bal terug. Niet Ask.fm is de boosdoener, maar wel de pesters en hun opvoeding. Maar is dat ook zo? En zijn de aanpassingen die Ask.fm deze zomer doorvoerde na de zelfmoord van een Brits meisje voldoende? 'Koppen' zocht het uit, tot in Letland waar het hoofdkantoor van Ask.fm gevestigd is.
Reportage: Tim Verheyden, Guy De Troyer en Laura Niclaes
Als u vragen heeft over cyberpesten, dan kan u terecht op clicksafe.be. Met vragen over zelfdoding kunt u terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.
ROBOTS IN DE ZORG
Een bekende denktank voorspelde het al: in 2025 zal de robotmarkt groter zijn dan de pc-markt. Vooral de ontwikkelingen op het vlak van zorgrobots, die op de een of de andere manier onze ouderen helpen, gaan razendsnel. Zo zijn er robots die allerlei taken uitvoeren in het huishouden of knuffelrobots die emoties opwekken.
Knuffelzeehond PARO, bijvoorbeeld, zit vol sensoren waardoor hij telkens anders reageert op de strelingen van de bewoners van rusthuis De Meibloem uit Schoten. “Hij beweegt als ik hem streel en als ik hem kusjes geef,” zegt Leo, “maar ik heb toch liever een echt huisdier.”
In woonzorgcentrum Haerlebout in Middelkerke geeft robot ZORA mee gymnastiekoefeningen. Kinesiste Heidi heeft nu de handen vrij om de bejaarden extra te
begeleiden. “Ik vind niet dat een robot een mens kan vervangen, maar hij kan wel een aanvulling zijn.”
Volgens professor Bram Vanderborght van de VUB zullen we de zorgrobots ook nodig hebben. “Onze bevolking wordt steeds ouder en er zijn alsmaar minder mensen aan het werk. Robots kunnen veel saaie taken op zich nemen, zodat de verzorgers zich kunnen toeleggen op het menselijk contact. ”
Reportage: Ilse Van Lysebeth
'Koppen', donderdag 26 september om 20.40 uur op Eén.