Het filmfestival MOOOV kaapt OP12

maandag 28 april 2014

Twee dinsdagen na elkaar wordt OP12 een cinemazaal van MOOOV, het film- en documentairefestival met een blik op de wereld.

Dit jaar focust MOOOV in het bijzonder op Mexico en Turkije. Beide landen staan dan ook centraal op de twee thema-avonden van OP12. Op dinsdag 29 april is er een Mexicaanse avond met de pakkende documentaire 'Who is Dayani Cristal?' en de poëtische film 'Mai Morire'. Op dinsdag 6 mei volgt een Turkije-special met de prachtige documentaire 'Kismet' en de plezante film 'Almanya'. De films van OP12 worden ingeleid door Annick Ruyts, die ook gastvrouw is van het MOOOV-filmfestival in Turnhout (25 april tot 4 mei).


Dinsdag 29 april: MOOOV - Mexico OP12
De Mexicaanse doucmentaire 'Who is Dayani Cristal?' (2013) van Gael García Bernal en Marc Silver geeft de slachtoffers van de immigratiepolitiek van de VS een gezicht. Het is een emotioneel en hard verslag waaruit blijkt dat een dode illegaal in de VS meer aandacht krijgt dan een levende. Annick Ruyts leidt de film in en praat met festivaldirecteur Marc Boonen.

De documentaire begint met een beeld van het levenloze lichaam van een onbekende man in de woestijn van Arizona. Een illegaal die zoals zovele anderen op de drempel van de 'Amerikaanse droom' het leven liet, in de hitte (overdag) of de vrieskou (‘s nachts) van de woestijn. Hij heeft geen papieren, maar op zijn borst staan de woorden 'Dayani Cristal' getatoeëerd. Het forensisch onderzoek in de VS tracht de identiteit van de man te achterhalen. We maken ook kennis met een familie in een dorpje in Honduras, waar de man blijkbaar vandaan komt. De bekende Mexicaanse acteur Gael García Bernal treedt in de voetsporen van het slachtoffer en reconstrueert diens tocht tot in de woestijn: de grensovergang tussen Guatemala en Mexico, de gevaarlijke tocht op 'La bestia' (de beruchte goederentrein die naar het noorden reist), en tenslotte de eigenlijke grensoverschrijding naar de VS over een muur in Arizona. Om 20.05 uur OP12.

De film 'Mai Morire' (2012) won in 2013 de Canvasprijs op het MOOOVfestival. Het is een poëtische bezinning over de dood en het leven met prachtige beelden en een intimistische soundtrack. De film wordt ingeleid met een interview van Annick Ruyts met regisseur Enrique Rivero.

Chayo, een Mexicaanse vrouw van middelbare leeftijd, hoort dat haar moeder op sterven ligt. Over de waterwegen van Xochimilco keert ze terug naar haar geboortedorp, waar ze ooit man en kinderen achterliet. Chayo neemt er het huishouden over, wordt herenigd met haar man en twee kinderen en bereidt zich voor op het onvermijdelijke.

Net als in zijn eerste film 'Parque Via', laat regisseur Enrique Rivero zien hoe je met spaarzame interacties en dialogen en met weinig andere vertelmiddelen een delicaat drama kan vertellen over het verstrijken van de tijd en het afscheid nemen van een geliefde. Het drama zit evenzeer in de oogstrelende widescreenbeelden van de velden, riviertjes, bomen en de bergketens in de verte. In combinatie met een dromerige geluidstrack zijn dit mooie metaforen voor Chayo’s emoties. Om 21.35 uur OP12.

Dinsdag 6 mei: MOOOV – Turkije OP12
De documentaire 'Kismet' van Nina Maria Paschalidou brengt het boeiende relaas van het succes van de Turkse soap opera's. Deze soaps worden niet alleen massaal bekeken in Turkije, maar in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika, de Balkan en Azië. Annick Ruyts leidt de film in en praat met festivaldirecteur Marc Boonen.

Voor heel wat vrouwen in de Arabische wereld zijn ze een venster op de wereld. Ze doorbreken taboes en helpen vrouwen hun leven en hun lot te veranderen. 'Kismet' gaat op zoek naar de geheimen achter het grote succes van de soaps, die taboes doorbreken en tegelijkertijd een trouw publiek hebben onder streng gelovige christenen en moslims. Interviews met de steracteurs, regisseurs en scenaristen worden afgewisseld met analyses van sociologen en portretten van trouwe, veelal vrouwelijke, fans uit Abu Dhabi, Caïro, Athene, Mostar, Sofia en Istanbul. Om 20.05 uur OP12.

Met de film 'Almanya - Willkommen in Deutschland' (2011) wilde regisseur Yasemin Samdereli een film maken die laat zien dat arbeidsmigranten ook veel goeds voor West-Europese landen hebben betekend en dat het niet allemaal kommer en kwel is. Ze levert een vrolijke film af die op luchtige toon een belangrijk maatschappelijk thema bespreekt. Annick Ruyts leidt de film in en praat met de Vlaams-Turkse pychologe en publiciste Birsen Taspinar.

Op 10 september 1964 werd de miljoenste gastarbeider in Duitsland verwelkomd. Zijn naam: Hüseyin Yilmaz. Vele jaren later is de familie Yilmaz zo goed in Duitsland geïntegreerd dat ze bijna Duitser zijn dan Turks. Om ervoor te zorgen dat zijn familie de band met het vaderland niet verliest, besluit Hüseyin iedereen mee te nemen op vakantie naar zijn geboortestreek in Turkije. Om 21.50 uur OP12.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Zonder vulkanen zou er nooit leven op aarde zijn geweest. Ze zijn verantwoordelijk voor de zuurstof in de atmosfeer en voor onze oceanen. Regelmatige uitbarstingen zorgen voor mineraalrijke assen die het land bevruchten. Het zijn de architecten van onze planeet; meer dan tachtig procent van het aardoppervlak is het resultaat van magma dat uit het gesmolten binnenste naar boven komt en dat zorgt voor een platform voor leven.

'A Perfect Planet', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:05
  Herhaling late Journaal
  09:00
  Herfstbeelden
 • 23:50
  Canvaslus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:00
  Geen Uitzending
  06:40
  Super Monsters
 • 01:00
  Obese NL
  02:30
  Geen uitzending
 • 01:55
  Onderbreking
  11:30
  Sturm der Liebe
 • 01:40
  Geen Uitzending
  13:00
  Marathon man
 • 20:00
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:45
  Sammy & Co
 • 00:35
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 02:10
  Midmid mondial
  04:50
  Geen uitzending
 • 01:40
  Grey's Anatomy
 • 02:20
  Special Victims Unit
  03:45
  LOOP Play6
 • 01:25
  Geen uitzending
  09:10
  The Bake Off UK
 • 02:25
  Tot op het Bot: Het Rund
  02:50
  Heerlijke feesten met Colruyt
 • 20:45
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 02:24
  Kerstdecoratie
  02:35
  Leefveranda op maat
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 02:00
  Duivelsweg
  02:45
  Dok
 • 02:00
  Whitstable Pearl
  02:50
  Miss Scarlet and the Duke
 • 02:05
  The Murders
  02:50
  Paranormal Caught on Camera
 • 02:16
  NOS Studio WK 22
  02:58
  EenVandaag
 • 01:21
  Nieuwsuur
  06:08
  Tijd voor MAX
 • 02:04
  The dog house
  02:58
  NOS Jeugdjournaal met gebarentaal