Goedele Liekens debuteert donderdag op VT4

woensdag 5 september 2007

In het programma 'Slimmer dan een Kind van 10?' moeten volwassenen vragen beantwoorden die regelrecht uit schoolboeken van de lagere school komen. Hoe meer antwoorden ze correct hebben, hoe meer ze kunnen verdienen. Als ze het antwoord niet weten, kunnen ze de hulp inschakelen van een tienjarige.

Z


ou een volwassene de primus van het vijfde leerjaar zijn? VT4 neemt de proef op de som. De volwassen deelnemers krijgen vragen voorgeschoteld die rechtstreeks komen uit toetsen en boeken van de eerste vijf leerjaren.

De kandidaat mag bij het beantwoorden van de vragen tot maximaal drie keer de hulp inschakelen van een klasje van vijf kinderen in de studio. Als de volwassene een vraag verkeerd beantwoordt, vliegt hij naar huis. Hij kan wel de hulp van een tienjarige inschakelen, maar dat is toegeven dat hij niet slimmer is dan een kind van 10.

Are You Smarter Than a Fifth Grader?
'Slimmer dan een kind van 10?' is gebaseerd op het Amerikaanse format 'Are you Smarter than a fifth grader?'. Deze quiz heeft het beste debuut ooit gekend in de geschiedenis van de zender FOX, bekend van het programma American Idol, en was ook de beste televisiepremière sinds acht jaar in de VS met 26,6 miljoen kijkers. Ook de daaropvolgende afleveringen bereikten meer dan 23 miljoen kijkers.

Jeff Foxworthy, een bekende stand up comedian, presenteert de show. Het tweede seizoen komt dit najaar op Fox. Niet alleen de Amerikanen, maar ook de rest van de wereld zwicht voor het succes van dit format: het programma zal het komende najaar in ongeveer veertig landen te zien zijn.

Presentatie door Goedele Liekens
Goedele Liekens presenteert 'Slimmer dan een kind van 10?'. Als een echte schooljuffrouw zal zij de kandidaten en het vijfkoppig klasje doorheen de quiz loodsen. In mei dit jaar heeft Goedele gekozen voor VT4. 'Slimmer dan een kind van 10?' is haar eerste programma dat ze voor VT4 zal presenteren.

Het Spel
Ben jij slimmer dan een kind van 10?...Dat is de vraag die centraal staat in deze nieuwe quiz op VT4. Volwassenen proberen een grote geldsom te winnen door vragen te beantwoorden op het niveau van een kind van tien. Daarbij kunnen ze een beperkt aantal keren de hulp inroepen van een klasje van 5 tienjarigen.

In elk spel krijgt een volwassene een serie van vragen voorgelegd, die rechtstreeks uit de boeken komen van het eerste tot het vijfde leerjaar. De deelnemer mag kiezen uit tien vakken (wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde...) die gelinkt worden aan een studiejaar. Een correct antwoord doet het prijzengeld fel stijgen. Na tien correcte antwoorden krijgt de speler een bonusvraag ter waarde van 100.000 euro.

Telkens een nieuwe vraag gesteld is, kan een kandidaat stoppen. Dan neemt hij het bedrag mee naar huis dat hij na zijn juist antwoord op de vorige vraag bereikt heeft op de geldladder.

Van de eerste tot en met de vijfde vraag geldt: als een kandidaat de nieuwe vraag toch beantwoordt en zijn antwoord is fout, gaat hij naar huis met niets.

Van de zesde tot de tiende vraag geldt dat hij sowieso het bedrag van de vijfde vraag, dus 5000 euro, mag houden.

Bij elke vraag mag de speler een beroep doen op één van de kinderen van een klasje van vijf tienjarigen. Er zijn drie vormen van valsspelen die elk één keer per spel mag gebruikt worden.

De 3 manieren om vals te spelen zijn:
1) spieken: kijken bij een kind maar niet noodzakelijk het antwoord  overnemen
2) afschrijven: sowieso het antwoord overnemen
3) gered: als het antwoord fout is en dat van het kind goed wordt de deelnemer automatisch 1 keer gered.

Vanaf het moment dat hij die drie opgebruikt heeft, staat de speler er onverbiddelijk alleen voor. Als de tien vragen goed beantwoord zijn, ligt voor de speler de supergeldprijs binnen handbereik. Bij deze elfde vraag kan hij niet vals spelen en staat hij er dus alleen voor. Op dit punt kan hij nog steeds stoppen of doorgaan: als hij juist antwoordt, wint hij de supergeldprijs van 100.000 euro.

Of de speler nu met een hoofdprijs naar huis gaat of niet, als hij de hulp van een tienjarige leerling inroept, moet hij voor kijkend Vlaanderen bekennen dat hij niet slimmer is dan een kind van 10'.

'Slimmer dan een kind van 10?', vanaf donderdag 6 september op VT4.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Bachelorette' - Django (foto: Play4 - © SBS Belgium 2021)

Vier mannen dingen nog naar het hart van Elke. Vandaag krijgen ze de kans om haar mee te nemen naar hun eigen leefwereld. Want een thuisomgeving zegt veel over een mens. De vier vrijgezellen stellen Elke voor aan de mensen die voor hen belangrijk zijn in hun leven. En dat geeft Elke meteen ook de kans om aan te voelen bij wie ze zich het beste voelt.

'De Bachelorette', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:30
  Journaallus
  09:00
  Lentebeelden
 • 00:15
  Canvaslus
  09:00
  Lentebeelden
 • 21:25
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:35
  Qmusic
  05:40
  Brandweerman Sam
 • 02:25
  Geen uitzending
  07:05
  My Kitchen Rules
 • 02:20
  Onderbreking
  11:15
  Sturm der Liebe
 • 01:40
  Geen Uitzending
  12:35
  Magnum
 • 20:15
  TV krant VTMKIDS
  05:50
  Thomas de Trein
 • 00:45
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 00:40
  Geen uitzending
  07:40
  It's Aperotime Somewhere in the World
 • 00:40
  Geen uitzending
  07:30
  Charmed
 • 03:30
  Zenderonderbreking
  06:00
  NRJ : 6 - 10 met Michaël Joossens en Julie Vermeire
 • 00:45
  Geen uitzending
  07:50
  The aussie property flippers
 • 05:00
  Johan Segers - Tot op het bot: Het Varken
  05:20
  Roger van Damme - Goud 2
 • 20:35
  Herhalingslus
  08:00
  Trends Gazellen 2021
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 05:08
  Zelfbouw van a tot z
  05:19
  Mijn tuin
 • 05:00
  Studio Vlaams Parlement
  09:30
  Verenigde commissies - De Koepelzaal Live
 • 03:00
  NOS Journaal
  05:55
  Nederland in beweging
 • 02:10
  Nieuwsuur
  06:10
  Tijd voor MAX
 • 04:50
  De Vooravond
  05:38
  TekstTV