'Fata Morgana': Opwijk aan zee

zondag 13 augustus 2006

Weervrouw en Eén-gezicht, Sabine Hagedoren, roept de inwoners van Opwijk op om hun gemeente om te toveren tot een echte badplaats.

O


p zondagavond 13 augustus maakt Sabine haar vijf opdrachten bekend. Op maandagochtend kan je Sabine horen in het ochtendblok van Radio Donna en bij 1000 zonnen en garnalen op Radio 2. Op zaterdag 19 augustus vindt na een week hard labeur de grote finale plaats, en zal de uitdager oordelen of alle opdrachten hun ster waard zijn.

De sterren
STER 1:
Zorg voor een gigantisch strand (met alles er op en er aan!) en veel water
STER 2: Maak een mozaïek van 300m² met schelpjes die je zelf gevonden hebt aan de kust
STER 3: Maak 10 000 kleurrijke bloemen van crêpepapier
STER 4:  Bouw een enorm groot zandkasteel van minstens 10 m hoog en daar rond nog 1000 kleinere zandkasteeltjes
STER 5: Zorg voor 500 vliegers in de lucht

Meer info
Ster 1:
Om een heus strand te maken zal onze sleutelfiguur in kwestie zijn werk hebben. En een hoop zand is natuurlijk niet voldoende. Bij een strand horen vrouwen in bikini, kinderen met emmertjes en schopjes enz. Een hele uitdaging dus!

Ster 2: Mozaïek is een kunstvorm waarbij een grote afbeelding wordt vervaardigd uit een groot aantal kleine gekleurde steentjes, die in een vloer of wand worden gemetseld. Met glas is het mogelijk een glas in lood-mozaïek te maken. In de Romeinse tijd werden in luxe villa's mozaïeken gemaakt, waarop afbeeldingen van keizers, goden of taferelen van alledag te zien waren. Op diverse plaatsen in Europa zijn mozaïeken teruggevonden die tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven.

Ster 3: Crêpepapier is bijzonder dun papier. Het papier is zo dun dat het bijna doorzichtig is. Crêpepapier wordt dan ook voornamelijk gebruikt om er versieringen van te maken. Dit gebruik is zeer divers, van slingers tot feestkleding. Vanwege dit "feestgebruik" is het papier in veel kleuren verkrijgbaar.
Crêpepapier heeft als nadeel dat de kleurstoffen gemakkelijk uit het papier lopen als het nat wordt, met nadelige gevolgen voor de kleding. Een tweede nadeel is dat het bijzonder brandbaar is.

Ster 4: Bij het bouwen van een zandkasteel is het de bedoeling om met plakkerig, stevig zand een kasteel of een andere figuur na te maken. Dit kan variëren van zeer gedetailleerd tot heel schematisch. Een zandsculptuur is de kunstzinnige versie van het zandkasteel. Het is een beeldhouwwerk gemaakt uit zand en water dat een persoon, tafereel of gebouw tracht weer te geven. Meestal gebeurt dit op een erg gedetailleerde manier, een groot verschil met een zandkasteel.

Ster 5: Vliegeren is de kunst een aan een draad verbonden object samengesteld van papier en/of stof en/of houten stokjes door middel van de wind zo lang mogelijk in de lucht te doen vliegen. Aan zee is er meestal genoeg wind om te vliegeren dus hopelijk stijgt er volgende week een flink briesje op in Opwijk!

Opwijk
Opwijk is een plaats en een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. In 2004 telde de gemeente meer dan 12000 inwoners.

Opwijk ligt in de driehoek, Dendermonde – Aalst – Brussel en grenst aan de Vlaams-Brabantse gemeentes Merchtem en Asse. Aan de Oost-Vlaamse kant grenst Opwijk aan Aalst, Lebbeke en Buggenhout. Sinds de fusie in 1976 is Mazenzele een deelgemeente van Opwijk.

Meer info op www.opwijk.be

DOSSIER: Fata Morgana 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'F.C. De Kampioenen' - Het Gala van de Gouden K's 2017 (foto: TVvisie - © Timmy Vanheel 2018)

Billie is gezakt voor turnen en Pol vindt dat een ramp. Hij schakelt de Kampioenen in om Billie te laten ervaren dat sport tof is, met desastreuze gevolgen. Pascale vindt ondertussen dat Marc iets van zijn leven moet maken en zet hem aan tot solliciteren. Maar dat moet achter de rug van Bieke gebeuren, die de bemoeienissen van Pascale niet apprecieert.

'F.C. De Kampioenen', om 20.10 uur op Eén.

Dossiers