'FAROEK' opent met special 20 jaar Cel Vermiste Personen

dinsdag 1 september 2015

Een mix van opsporingsberichten, eigen reportages en het beste op de internationale crimi-markt: dat is waar 'FAROEK' vanaf 2 september op woensdag voor staat.

Naast deze nieuwe invulling, heeft crimi- en terreurspecialist Faroek Özgünes nog iets anders in petto: 'FAROEK' wordt vanaf 2 september niet langer maandelijks, maar wekelijks uitgezonden. Op wie kunnen politie en parket rekenen als ze de hulp willen inroepen van het publiek om een zaak op te lossen? Net zoals de voorbije twee jaargangen helpt gerechtsjournalist en justitie-expert Faroek Özgünes met de medewerking van politie, parket en de kijker, misdadigers op te sporen en getuigen te vinden van misdaden.


20 jaar Cel Vermiste Personen
Starten doet 'FAROEK' op woensdag 2 september met een special over 20 jaar Cel Vermiste Personen, die op 4 september precies 20 jaar bestaat. Een maand lang volgde het programma de Cel tijdens haar zoekacties. Ze werd opgericht in volle Dutroux-crisis, toen men de verdwenen meisjes maar niet kon vinden. 20 jaar later zien we een gespecialiseerd team aan het werk. Onder leiding van commissaris Alain Remue staan 14 mensen dag en nacht paraat om bij elke onrustwekkende verdwijning meteen in actie te schieten.

Maandagochtend bij de Cel. De lokale politie van De Panne meldt de onrustwekkende verdwijning van een man van 43. Al snel blijkt uit het onderzoek dat zijn GSM nog aan staat. Met loeiende sirene rijdt een team van de Cel naar De Panne. 'Het is in de komende uren dat je het verschil kan maken tussen leven en dood', vertelt inspecteur Gerry Van Loock in de wagen. 'Zijn GSM staat nu nog aan en we weten ongeveer waar die zich bevindt. Maar dat kan elke seconde veranderen.'

Alain Remue staat al twintig jaar aan het hoofd van de Cel. Hij heeft al veel gemaakt, maar wat hem bijzonder geraakt heeft is de dood van Olivier Rouxhet, één van de duikers van de Civiele Bescherming.  Hij kwam om het leven tijdens de zoektocht naar twee zusjes die in de Maas gevallen waren. 'De dood van Olivier… Er is veel tijd over moeten gaan om dat te verwerken. Maar ja… we moeten verder. Ik doe dit werk nog altijd heel graag, al zal het nooit meer zijn zoals het geweest is.'

Wekelijks opsporingsuitzendingen en crimi-reportages
Verder dit seizoen belicht 'FAROEK' nieuwe vormen van oplichting om te waarschuwen voor criminele fenomenen, aan de hand van waarheidsgetrouwe reconstructies en interviews met rechercheurs en slachtoffers. Ook bewakingsbeelden waarop verdachten te zien zijn, helpen daarbij. Met resultaat, want de tips van kijkers leiden vaak tot een doorbraak in het onderzoek.

Naast deze zelfgemaakte, binnenlandse opsporingsuitzendingen en reportages, brengt 'FAROEK' ook drie keer per maand een straffe aangekochte buitenlandse crimi-reportage, al blijft ook daar steeds de mogelijkheid om een dringende of uitzonderlijke opsporing in de uitzending te verwerken.

Faroek Özgünes: 'Door vanaf nu wekelijks op antenne te gaan, zullen we nog dichter dan de voorbije jaren op actuele gebeurtenissen kunnen inspelen en sneller aan de kijker kunnen vragen om te helpen bij het oplossen van misdrijven en het opsporen van personen. Naast misdaden en opsporingsverzoeken in het binnenland, brengen we dit jaar nu ook de beste internationale crime-reportages. Meer dan ooit hebben we de ambitie de mythe van de misdaad te doorprikken en de kant van het slachtoffer te tonen.'

'FAROEK', woensdag 2 september om 22.30 uur bij VTM.

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Flikken Rotterdam' (AVROTROS)

Een inbraak bij rechercheur Ben Slachter loopt voor de inbreker fataal af. Zijn partner Stan Vroom steunt zijn collega onvoorwaardelijk, maar vertelt Ben wel de hele waarheid? De Amsterdamse officier van justitie Hein Berg blaast een kroongetuigezaak op en vertrekt naar Rotterdam, waar ze hopen dat hij tot meer teamwerk in staat is. Zijn eerste zaak draait rond twee hooligans die rechercheurs Dries van Weelden en Esther Wegereef gijzelen om zo aan vijf kilo coke te komen. Die opzet mislukt, maar als de hooligans vertellen dat ze de coke nodig hebben omdat hun zusje door zware criminelen wordt vastgehouden, moet Berg beslissen hoe het team het meisje gaat bevrijden.

'Flikken Rotterdam', om 23.15 uur op En.

Dossiers