'Doe De Stemtest 07' zondag op En

woensdag 23 mei 2007

Voor veel mensen is een kiesstrijd telkens weer een doolhof van meningen, standpunten, en thema's. Welke partij is nu voor of tegen de verhoging van het brugpensioen en wie vindt dat de Belgische kerncentrales vanaf 2015 dicht moeten? Doe De Stemtest 07 wil in dit politieke labyrint een multimediale gids zijn voor alle Vlamingen en hen duidelijk maken waar de partijen precies voor staan.

O


p zondag 27 mei wordt De Stemtest gelanceerd op http://www.doedestemtest.be/ en 's avonds is er Doe De Stemtest op En, een gevarieerd programma over wat de Vlamingen willen en wat de partijen bieden. 

De Stemtest
De Stemtest is een lijst van stellingen die peilen naar de beleidsvoorkeur van de deelnemers aan de test en die in de programma's van de diverse partijen een bepaald gewicht krijgen. Zo is het mogelijk om te weten te komen welke partij inhoudelijk het kortst bij de betrokken deelnemer aan de test staat. De Stemtest is uiteraard geen voorspelling van het stemgedrag, maar biedt de deelnemers wel een stemprofiel.
Concreet bevat Doe De Stemtest dit jaar 36 uiteenlopende stellingen over dominante verkiezingsthema's. De Stemtest 07 werd ontwikkeld door een groep politicologen van vier Vlaamse universiteiten (VUB, UA, KUL en UGent). Zij hebben nog meer verfijningen aangebracht in vergelijking met de vorige edities. Zo zal de deelnemer aan Doe De Stemtest op internet nu de mogelijkheid krijgen om partijen uit te sluiten. Of hij kan gewichten toekennen aan thema's. Wie bijvoorbeeld vindt dat 'economie' boven alles gaat, kan dat thema zwaarder laten doorwegen.

Doe De Stemtest
Op zondag 27 mei gaat http://www.doedestemtest.be/ online en 's avonds zendt En Doe De Stemtest uit. Het programma is een mix van stellingen rond actuele thema's, debatjes met politici en meningen van Bekende Vlamingen. De kijker informeren over de standpunten die de verschillende partijen innemen in het politieke debat, blijft het belangrijkste doel van het programma. Doe De Stemtest vertelt de kijker welke partij nauw aansluit bij zijn of haar overtuiging. Wie via sms antwoordt op de stellingen krijgt een stemprofiel.
In het programma krijgen politici van de 8 partijen die zetelen in een parlement, de kans om het standpunt van hun partij rond bepaalde van de 36 stellingen toe te lichten. Dat gebeurt via korte debatjes of in een interview. Die politici zijn Patrick Janssens (sp.a), Pieter De Crem (CD&V), Vincent Van Quickenborne (VLD), Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker), Tinne Van der Straeten (Groen!), Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Bart De Wever (N-VA) en Geert Lambert (Spirit).
De jongerenafdelingen van de partijen supporteren vanaf de zijlijn.
 
Maar er is ook de Vlaamse huisvrouw Sylvia Muyshondt, die pertinente vragen zal opwerpen. Want met sommige stellingen kan je vele kanten uit natuurlijk, soms ook onvermoede. Weer andere stellingen worden toegelicht via informatieve reportages.
Zes Bekende Vlamingen - Stany Crets, Katja Retsin, Freddy De Kerpel, Marlne de Wouters, Jan Verheyen en Dahlia Pessemiers vertellen bij het begin van het programma naar waar hun politieke voorkeur vorige keer uitging. Op het eind krijgen we te zien waar ze nu uitkomen.

Honderd gewone Vlamingen nemen in de studio deel aan de stemtest. In de loop van de uitzending gaan we na wat zij denken over bepaalde stellingen aan de hand van publiekspeilingen.

Ook Radio 1, Radio 2 en Donna besteden aandacht aan De Stemtest.

Doe de stemtest is vanaf 27 mei ook beschikbaar op het internet. Met ruim n miljoen internet-deelnemers aan de stemtest voor de verkiezingen van 2003 heeft Doe de stemtest zijn waarde bewezen als informatie- en bewustmakingsinstrument voor de verkiezingen. De nieuwe editie van de Stemtest is nog completer en evenwichtiger. De test wordt aangeboden op http://www.doedestemtest.be/ en is bereikbaar via http://www.verkiezingen07.be/.

'Doe De Stemtest', zondag 27 mei om 20.25 uur op En.

DOSSIER: Verkiezingen 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Ophra Winfrey praat eerst met Meghan, de hertogin van Sussex. Het gesprek bestrijkt een ruime waaier aan onderwerpen: van haar huwelijk en intrede in de koninklijke familie, over het moederschap en haar filantropisch werk, tot hoe ze omgaat met het leven onder intense publieke druk. Later krijgen de twee het gezelschap van prins Harry. Ze hebben het dan over hun verhuizing naar de Verenigde Staten en de hoop en dromen die ze koesteren voor hun groeiende gezin.

'Oprah Winfrey in gesprek met Meghan en Harry', om 21.20 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:45
  Journaallus
  09:00
  Winterbeelden
 • 00:25
  Canvaslus
  09:00
  Winterbeelden
 • 07:00
  The Ollie & Moon show
  07:12
  Sarah knutselt
 • 06:55
  Pokmon: Zon & Maan Ultra-Avonturen
  07:15
  Lego Ninjago
 • 02:40
  Geen uitzending
  07:20
  Masterchef Australia
 • 01:05
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 00:55
  Geen Uitzending
  13:00
  Relic Hunter
 • 07:00
  Denver le dernier dinosaure
  07:20
  De Avonturen van De Gelaarsde Kat
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Onderbreking
 • 02:05
  Geen uitzending
  07:20
  Het Weekmenu - reeks 2
 • 01:10
  Geen uitzending
  07:15
  Charmed
 • 06:00
  NRJ : 6 - 10 met Michal Joossens en Julie Vermeire
  10:00
  Zenderonderbreking
 • 06:50
  Het Weekmenu - reeks 2
  07:30
  Nuances
 • 21:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 07:00
  Goeiemorgen morgen
  08:00
  al-1-maar-hits
 • 06:49
  Zelf gedaan, goed gedaan
  07:10
  Spanplafonds
 • 07:00
  Buitenlands Beleid - De Koepelzaal
  14:30
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal Live
 • 07:00
  NOS Journaal
  07:10
  Goedemorgen Nederland
 • 07:00
  NOS Journaal met gebarentolk
  07:15
  NOS Journaal
 • 07:00
  Samson & Marie
  07:06
  Zin in Zappelin