Ben Roelants en Nieuwsblad-wijnspecialist Alain Boeykens door Frankrijk voor 'Vlaanderen Vakantieland'

Vanaf zaterdag 6 oktober pakt Vlaanderen vakantieland op Eén uit met de sprankelende wijnspecial Vintastique. Zeven weken lang doorkruisen reporter Ben Roelants en wijnkenner Alain Bloeykens alle belangrijke wijnregio's in Frankrijk.
Het resultaat is een roadtrip vol amusante verhalen, bijzondere ontmoetingen en niet te missen plekjes voor al wie naar het wijnland bij uitstek reist.
Na de antiekspecial met Leah Thys op 29 oktober verwent 'Vlaanderen vakantieland' de kijkers vanaf zaterdag 6 oktober met de zevendelige reportagereeks Vintastique op Eén. Daarin maken Vlaanderen vakantieland-reporter Ben Roelants en wijnjournalist Alain Bloeykens een inspirerende wijnreis door Frankrijk. De reportagereeks voert de kijker langs alle belangrijke wijnregio's in Frankrijk: Bordeaux en de Bordelais, de Rhône-Alpes met de Beaujolais en de Côtes du Rhône, de Champagnestreek, de Bourgogne en de Languedoc-Roussillon. Ben en Alain zien van dichtbij hoe wijn wordt gemaakt, van het opbinden van de ranken in de Bordeaux tot het oogsten van de volle druiven in de Bourgogne en de Languedoc-Roussillon.
Het reisverslag van Ben en Alain is een zoektocht naar de niet te missen plekjes voor al wie naar hét wijnland bij uitstek reist en een bundeling vol amusante verhalen, bijzondere ontmoetingen met grote of kleine wijnliefhebbers en vooral boeiende anekdotes over wijn en over Frankrijk. Het is een lofrede op 's werelds meest tot de verbeelding sprekende drank, want al sinds de oudheid heeft wijn mensen gelaafd en doen genieten.
De roadtrip is geen reisverhaal voor specialisten, omdat Ben Roelants zelf ook geen specialist is. Of zoals hij het zelf zegt: 'Je moet geen gynaecoloog zijn om de liefde te bedrijven. Wel, je hoeft ook geen oenoloog te zijn om van wijn te houden.'
Vintastique wordt een inspirerende rondreis langs bijzondere plekjes die Frankrijk als wijnland op de kaart hebben gezet. Hun reis is een betoog van twee levensgenieters: een ode aan de goede dingen van het leven, én aan het favoriete vakantieland van de Belgen: Frankrijk!
'Je moet geen gynaecoloog zijn om de liefde te bedrijven. Wel, je hoeft ook geen oenoloog te zijn om van wijn te houden.'
Alain Bloeykens (°23 oktober 1964) is geboren in Gent, maar woont nu in Roosdaal. Hij is al meer dan vijftien jaar voltijds wijnjournalist en werkt voor verscheidene media: radio, magazines, weekbladen en kranten. Hij is het vaste wijngezicht van Het Nieuwsblad en organiseert elk jaar de wijnbeurs Megavino.
Alain Bloeykens twijfelde niet lang toen 'Vlaanderen vakantieland' hem voorstelde om mee te werken aan een wijnreeks over Frankrijk: 'Wijn kreeg ik van kindsbeen af mee. Meer zelfs, ik ben eigenlijk opgevoed met een wijnfles in plaats van met de klassieke papfles. Mijn vader was een echte bourgondiër en al toen ik een peuter was, gingen de vakanties steevast richting een of andere wijnregio. Door mijn job kreeg ik de kans om zowat de ganse wereld af te reizen, tenminste naar daar waar wijn gemaakt wordt.'
'Deze Frankrijk-reeks kwam op het perfecte moment. Het is een land dat nog maar weinig geheimen voor mij heeft, want de voorbije twee jaar maakte ik voor de krant een Ronde van Frankrijk. Niet op de fiets, maar op wijngebied welteverstaan.'
Zaterdag 6 oktober
Nog niet zo lang geleden was de stad Bordeaux een en al vergane glorie, met zwartgeblakerde huizen in sombere straten en langs hels drukke pleinen. Maar welke stad is vandaag de mooiste stad van Frankrijk? Kenners zeggen: Bordeaux! Bordeaux was chaotisch, maar nu doet de stad haar naam alle eer aan; bord des eaux, de waterkant.
De duurste wijnen van Frankrijk zijn in en om Bordeaux te vinden, want daar zitten de grote jongens. Dat blijkt al snel in Max Winery, een hippe wijnbar. Amper een paar milliliter Cheval Blanc - een van de premier crus van Bordeaux - kost liefst 30 euro.
De wijngaard van Montlabert en het prachtige domein van het gereputeerde Cheval Blanc liggen vlak naast elkaar, en toch is het verschil in prijs gigantisch. Voor de ene fles betaal je zo'n 30 euro, aan de overkant bij Cheval Blanc betaal je 1200 euro. Waar zit het verschil? Ben Roelants en Alain Bloeykens toeren met de solex door de wijngaarden van de Bordelais om dat fenomeen te onderzoeken.
De naam Saint-Emilion klinkt als een klok, en toch weten we helemaal niets over Saint- Emilion. Vandaag is er 200 kilometer aan onderaardse gangen te vinden, want het was lang een ondergrondse stad. Er zijn catacomben, oude christelijke graven, tot zelfs een ondergrondse kerk. Het lijkt wel een stukje werelderfgoed, en toch is wijnman Alain Bloeykens eerder geïnteresseerd in de kalksteen. Die is zacht en broos en vormt een perfecte habitat voor wijnstokken.
'Vlaanderen Vakantieland', zaterdag 6 oktober om 18.10 uur op Eén.