'Belga Sport' (Canvas): Robert Van de Walle

dinsdag 17 april 2007

In deze aflevering van 'Belga Sport' vliegt Robert Van de Walle naar Tbilisi om er het legendarische judotoernooi bij te wonen. Hij ontmoet er, temidden van tienduizend uitgelaten GeorgiŽrs, de tegenstander uit de kamp van zijn leven: Tengiz Khubuluri. Khubuluri won zilver op de Olympische Spelen in Moskou, Van de Walle goud. En passant komt Van de Walle ook zichzelf tegen.

'


Belga Sport' is een achtdelige documentaire reeks over memorabele momenten en verhalen uit de moderne sportgeschiedenis. Tegelijk gaat 'Belga Sport' telkens ook op zoek naar het gen van kampioenen. Wat maakt 'een kampioen van bij ons' tot kampioen? HeroÔsche overwinningen? Of zijn we toch veeleer een volk van manmoedig verweer, onnavolgbare improvisatie en onverdiende nederlagen? Aan de hand van archiefbeelden en interviews met betrokkenen en kroongetuigen houdt Belga Sport historische sportgebeurtenissen tegen het licht om zo in de ziel van onze sportlui te kijken en hen te geven waar ze, na alle geleverde inspanningen, recht op hebben: eeuwige roem en glorie.

Judoka Robert Van de Walle is de vleesgeworden onverzettelijkheid, de reus onder de Belgische atleten. Van de Walle heeft aan vijf Olympische Spelen deelgenomen, een onovertroffen prestatie in de moderne Belgische sportgeschiedenis. Zijn verbetenheid was even legendarisch als zijn lichaam. Een lichaam dat lange tijd immuun leek voor de roofbouw die topsport aanricht.

De wonderjaren van de inmiddels drieŽnvijftigjarige Van de Walle zijn een verhaal op zich. Van de Walle verliest al heel vroeg zijn moeder, gooit zich vervolgens als een bezetene op het judo en verlaat nog voor zijn achttiende Ė hij is dan Belgisch junioreskampioen - het ouderlijke huis, omdat de spanningen met zijn vader te hoog oplopen. Uiteindelijk belandt Van de Walle bij een opvanggezin in Namen. Omdat het veel geld op korte tijd oplevert, gaat hij werken in de nabije hoogovens.

Om de beste in zijn sport te worden beslist Van de Walle zich te vervolmaken in Japan, de bakermat van zijn sport. 'Ik wist iets van judo voor ik naar Japan vertrok', zegt Van de Walle, 'maar ik wist niets van afzien.' In BelgiŽ is het leven van Van de Walle een puinhoop: hij heeft geen dak boven zijn hoofd, relaties lopen binnen de kortste keren op de klippen en anderen bekommeren zich om zijn sociaal statuut. Intussen wordt de judoka Van de Walle steeds beter. De Spelen van Montrťal in 1976 komen nog te vroeg, maar op de Olympische Spelen van Moskou is er geen houden meer aan. Van de Walle neemt in de finale de maat van zijn eeuwige tegenstander, Tengiz Khubuluri, de GeorgiŽr die Van de Walle op het EK en het WK van 1979 nog wist te vloeren.

'Belga Sport' reisde met Van de Walle naar het vermaarde judotoernooi van Tbilisi waar hij te midden van uitzinnige Georgische judofans niet alleen Khubuluri terugziet, maar en passant ook een duik neemt in zijn eigen verleden.

Een documentaire van Bart Matthys en Isabelle Schepens.

'Belga Sport', maandag 23 april om 20.50 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers