Radio 1-luisteraars kiezen 'de schoonste van Claus' in 'Culture Club'

vrijdag 23 maart 2018

De schoonste zin van Hugo Claus, dat is volgens de Radio 1-luisteraars 'Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders', een zin uit de gedichtencyclus Oog om oog. Dat heeft actrice Hilde Van Mieghem, en jarenlang bevriend met Hugo Claus, bekendgemaakt in het radioprogramma 'Culture Club' bij presentatrice Annelies Moons.

Met deze zoektocht houden Radio 1 en het Letterenhuis in Antwerpen de herinnering aan de tien jaar geleden overleden schrijver levend.


Uit tien originele Hugo Claus-zinnen hebben de Radio 1-luisteraars de voorbije week volgende top drie gekozen. In totaal hebben ongeveer duizend mensen gestemd.

1. 'Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders.' (uit de gedichtencyclus ‘Oog om oog’)

2. 'Mijn vrouw, mijn heidens altaar, Dat ik met vingers van licht bespeel en streel, Mijn jonge bos dat ik doorwinter, Mijn zenuwziek, onkuis en teder teken, Ik schrijf je adem en je lichaam neer Op gelijnd muziekpapier.' (uit het gedicht ‘Ik schrijf je neer’)

3. 'In mij vergaat uw leven wentelend, gij keert. Niet naar mij terug, van u herstel ik niet.' (Uit het gedicht ‘De moeder’)

Hilde Van Mieghem, curator van de Hugo Claus-expositie in het Letterenhuis in Antwerpen: 'Een zeer verrassende zin. Ik had niet verwacht dat deze zou halen, ik denk dat veel mensen zich in deze zin herkennen.'

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Helden van Hier: Ontploffing Paardenmarkt' (foto: VTM - © DPG Media 2020)

Een ongeziene inkijk in het werk dat Brandweer Zone Antwerpen heeft verricht op 15 januari 2018, toen drie huizen instortten na een zware explosie op de Paardenmarkt. De helmcamera's gingen mee in het puin waar de cameraploegen niet verder konden.

'Helden van Hier: Ontploffing Paardenmarkt', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers