Radio 1-luisteraars kiezen 'de schoonste van Claus' in 'Culture Club'

vrijdag 23 maart 2018

De schoonste zin van Hugo Claus, dat is volgens de Radio 1-luisteraars 'Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders', een zin uit de gedichtencyclus Oog om oog. Dat heeft actrice Hilde Van Mieghem, en jarenlang bevriend met Hugo Claus, bekendgemaakt in het radioprogramma 'Culture Club' bij presentatrice Annelies Moons.

Met deze zoektocht houden Radio 1 en het Letterenhuis in Antwerpen de herinnering aan de tien jaar geleden overleden schrijver levend.


Uit tien originele Hugo Claus-zinnen hebben de Radio 1-luisteraars de voorbije week volgende top drie gekozen. In totaal hebben ongeveer duizend mensen gestemd.

1. 'Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders.' (uit de gedichtencyclus ‘Oog om oog’)

2. 'Mijn vrouw, mijn heidens altaar, Dat ik met vingers van licht bespeel en streel, Mijn jonge bos dat ik doorwinter, Mijn zenuwziek, onkuis en teder teken, Ik schrijf je adem en je lichaam neer Op gelijnd muziekpapier.' (uit het gedicht ‘Ik schrijf je neer’)

3. 'In mij vergaat uw leven wentelend, gij keert. Niet naar mij terug, van u herstel ik niet.' (Uit het gedicht ‘De moeder’)

Hilde Van Mieghem, curator van de Hugo Claus-expositie in het Letterenhuis in Antwerpen: 'Een zeer verrassende zin. Ik had niet verwacht dat deze zou halen, ik denk dat veel mensen zich in deze zin herkennen.'

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hillary' (foto: Canvas/VRT - © hulu 2020)

In deze aflevering onderzoeken de documentairemakers hoe de Democratische kandidate van het establishment in 2016, Hillary Clinton, haar nationale debuut maakte in de jaren 90 en hoe ze een uitdagende transformatie onderging tot First Lady van de Verenigde Staten.

'Hillary: Becoming a Lady', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers