Nieuw EO-programma 'Spy in the Ocean' verkent de oceaan met robotdieren en geheime camera's

In het EO-programma 'Spy in the Ocean' dalen robotdieren, uitgerust met hypermoderne spionagecamera's, af naar de diepte van de oceaan. Dankzij nieuwe technologie wordt alles vastgelegd: van prachtige kleurrijke koraalriffen tot extreme rotskusten.
Nog nooit eerder hebben robotdieren op deze manier de oceaan vastgelegd en het verborgen bestaan van zeedieren laten zien.
Verschillende robotdieren gaan op expositie, waaronder de robotwalvis, robotkreeft, robotharing en de robotkogelvis. De vierdelige serie biedt niet alleen een nieuwe kijk op het gedrag van oceaandieren, maar ook op de bijzondere relaties die zij met elkaar aangaan.
Spionage van dichtbij
'Spy in the Ocean' laat zien hoe de verschillende robotdieren worden geaccepteerd door hun soortgenoten, wat intieme beelden oplevert. Deze technologische doorbraak biedt een nieuwe kijk op het leven in de oceaan en onthult verrassende gedrag dat nog niet eerder is vastgelegd.
Verrassende interacties
Ook is er aandacht voor de verschillende interacties tussen de diersoorten in hun strijd om te overleven. Zo legt de robotmakaak (zoogdier uit de apenwereld) vast hoe Java-apen in Thailand de zee induiken om met hun blote handen vis te vangen. Ondertussen volgt de robotkogelvis in Japan de rituelen van mannetjeskogelvissen, die zandkastelen bouwen om vrouwtjes te imponeren. De robotzeeleeuw filmt zeeleeuwen en zeilvissen die samenwerken om scholen makrelen te vangen.
Behalve deze overlevingsstrategieën, legt het EO-programma ook de emoties en intelligentie van de oceaandieren vast. Zo zwemt de robotdolfijn mee met een groep tuimelaars om te laten zien hoe deze dolfijnsoort speelt op de golven. Een mooi voorbeeld van sociale interacties en het effect van endorfine.
Sociale dynamiek in de diepzee
Wat dit EO-programma extra bijzonder maakt, is de ontdekking dat zelfs jagers zoals haaien sociaal gedrag vertonen. De robothamerhaai ontdekt bijvoorbeeld hoe hamerhaaien bij een afgelegen eiland samenkomen en hoe ze met elkaar omgaan. En in de Japanse wateren worden duizenden reuzenkrabben gevolgd die samen in groepen werken om zich te beschermen tijdens het vervellen.
'Spy in the Ocean' is vanaf zaterdag 8 februari wekelijks te zien om 20.35 uur bij de EO op NPO 2.