Filemon volgt twaalf vluchtelingen op jacht naar droombaan in Nederland

woensdag 7 augustus 2019
Foto: © BNNVARA 2019

In het BNNVARA-programma 'Grenzeloos Talent' volgt Filemon Wesselink twaalf vluchtelingen die wegens oorlog en geweld huis en haard moesten verlaten.

In hun moederland waren ze succesvol en gingen ze stuk voor stuk een mooie toekomst tegemoet. Nu in Nederland moeten ze van voor af aan beginnen, proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen en ook hier hun droombaan te verwezenlijken. Hun diploma’s en ervaring blijken in veel gevallen niet veel waard in Nederland, de taalbarrière zorgt voor moeilijke en soms ook hilarische momenten en het gemis naar het thuis dat ze voor de oorlog hadden, zorgt voor een extra ballast op hun weg naar Nederlands succes.


'Grenzeloos Talent' laat zien hoe deze nieuwkomers met vallen en opstaan toewerken naar een baan in Nederland. Ze voeren gesprekken met mogelijke bedrijven en organisaties, lopen stage en onderzoeken welke stappen ze moeten zetten om uiteindelijk hun droombaan te vinden. Een weg vol teleurstellingen, afwijzingen, maar gelukkig ook successen. Lukt het de twaalf vluchtelingen hun droom te verwezenlijken in een nieuw land, met een nieuwe taal en met nieuwe culturele codes?

Filemon Wesselink: 'Het is ongekend ellendig wat de deelnemers van Grenzeloos Talent allemaal meegemaakt hebben. Maar ik denk wel dat het een fout is dat ze vaak alleen gezien worden als slachtoffer, het zijn bovenal mensen met enorm veel potentie. Wat ik tijdens het draaien van dit programma ontdekt heb, is dat 'de vluchteling' waar we het altijd over hebben, helemaal niet bestaat. Het zijn namelijk ook allemaal hele verschillende type mensen, met verschillende achtergronden en verschillende competenties en talenten.'

In de eerste aflevering volgt Filemon Natuurkundeleraar Nabil en grafisch ontwerper Rashad. Nabil vluchtte vanuit Syrië naar Nederland om zijn kinderen een beter leven te geven, want zoiets vanzelfsprekend als naar school gaan, kunnen de kinderen daar niet. Nabil wil niets liever dan ook in Nederland weer lesgeven. Rashad had een eigen ontwerpstudio in Damascus. Hij vluchtte zonder zijn portfolio, laptop en software. In Nederland moet hij zich opnieuw bewijzen en dat valt hem zwaar.

'Grenzeloos Talent', vanaf donderdag 22 augustus rond 21.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Kleedkamer' - Sydney 2000 (foto: Canvas - © VRT 2020)

Ruben Van Gucht blikt in de schaduw van het Fort van Brasschaat terug op de Spelen van 2000 in Sydney met Filip Meirhaeghe, Gella Vandecaveye, An Simons en Leontien Van Moorsel. In Ethiopië ontmoet Van Gucht meervoudig olympisch kampioen Haile Gebrselassie. De Amerikaanse sprintbom Maurice Greene geeft in Texas een inkijk in het leven van een voormalig olympisch kampioen.

'De Kleedkamer', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers