Documentaire 'Veda beslist zélf - jong en een euthanasiewens' bij BNNVARA

dinsdag 23 april 2019

In de BNNVARA 3Doc: 'Veda beslist zélf – Jong en een euthanasiewens', volgt documentairemaker Jessica Villerius veertien maanden lang de op dat moment 18-jarige Veda.

Veda is pas elf jaar als ze zeker weet dat ze niet meer wil leven. Ze lijdt van jongs af aan aan vele psychische aandoeningen die het leven voor haar ondragelijk maken. Op haar 17de meldt ze zich aan bij de Levenseindekliniek in de hoop dat zij haar kunnen helpen met haar ultieme wens: euthanasie. Door de vele diagnoses die Veda door de jaren kreeg, lijkt de vervulling van die ultieme wens, juist moeilijker te worden. Want in hoeverre kan iemand met zo veel psychische problemen over haar eigen leven beslissen? En is iemand van 17 jaar met psychisch lijden niet veel te jong om ‘uitbehandeld’ te zijn? Voor Veda beheerst de dood haar dagelijks leven. Ze vraagt  zich iedere dag af of ze wel wil wachten op de toestemming om op deze legale manier te sterven. Jessica Villerius legt de struggles van Veda vast in de documentaire. Van de hoge pieken tot de diepe dalen en alles daar tussenin.


Als Veda 18 is stuurt ze documentairemaker Jessica Villerius een aangrijpende brief: ‘Ik wil graag iets nalaten, ik wil dat het minder een taboe wordt als een jong persoon met psychische problemen een doodswens heeft.’ Na veel overwegingen en uitgebreide gesprekken met Veda, haar familie en professionele betrokkenen besluit de programmamaker de struggles van de jonge vrouw vast te leggen. Jessica: ‘Dagelijks krijgen wij mooie, ontroerende, urgente verhalen van kijkers binnen. Deze brief, van een 18-jarige met een missie, straalde zo veel urgentie uit dat ik er wel iets mee móest. Het resulteerde in een lang traject met veel verdriet en wanhoop maar ik zou het morgen weer doen. De groep jonge mensen met een psychiatrische achtergrond en een doodswens verdient een stem.’

Aftertalk met Sophie Hilbrand
Na afloop van de docu is er live een speciale aftertalk waarin Sophie Hilbrand met jongeren en (ervarings)deskundigen praat. Moeten jongeren die psychisch lijden de mogelijkheid krijgen om euthanasie te kunnen plegen? Hoe ga je als docent, ouder, vriendin, hulpverlener om met iemand in je omgeving met een doodswens? Hoe merk je: dit is meer dan een dipje, dit is serieus?

De 3Doc met een speciale live aftertalk van Veda beslist zélf – Jong en een euthanasiewens is 24 april om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

Van 28 november tot 5 december kunnen de Open VLD-leden kiezen wie de opvolger wordt van huidig voorzitter Guy Verhofstadt. Open VLD verkeert in crisis na de nederlaag bij de jongste regionale verkiezingen. Tussen 2003 en 2009 verloor de partij 400.000 kiezers. Open VLD viel ook pijnlijk uit de boot bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Hoe willen de drie kandidaat-voorzitters de achteruitgang keren? Terzake ging ook praten met de traditionele achterban van de liberalen, de kleine zelfstandigen. Waar leggen zij de oorzaak voor wat fout gelopen is? En welke richting vinden zij dat hun partij uit moet? Verder schetst het programma ook een profiel van de drie kandidaten. Waar staan ze voor en hoe denken ze hun partij uit het slop te trekken?

'Terzake', om 20.00 uur op Canvas.

Dossiers