Azerbeidzjan wint 56ste 'Eurovisie Songfestival'

zondag 15 mei 2011

Azerbeidzjan heeft het 56ste Songfestival gewonnen met 221 punten. Ell & Nikki haalden het van ItaliŽ (189 punten) en Zweden (185 punten). OekraÔne eindigde vierde met 159 punten, Denemarken vijfde met 134 punten. Daarna volgden BosniŽ & Herzegovina, Griekenland, Ierland, GeorgiŽ en Duitsland. Favoriet Frankrijk kwam helemaal niet te pas aan de puntentelling. Het was voor het eerst dat de 'dynamische' voting werd gebruikt.

De punten werden voor 50% toegekend door vakjury’s en 50% door de televoters, al kon dat niet verhinderen dat de burenstemming terug was van even (bijna) weggeweest. Het publiek liet daarover regelmatig zijn ongenoegen blijken, onder meer toen de Cyprioten en de Grieken de klassieke twaalven uitwisselden.

De voting had een aantal serieuze verrassingen in petto: favorieten als Frankrijk en Estland kwamen er helemaal niet aan te pas. Zweden viel ondanks een mindere vocale prestatie wél in de smaak. Eric Saade stond een tijdlang aan de leiding, moest dan zijn meerdere erkennen in Azerbeidzjan en door de punten van de laatste jury nog net Italië laten voorgaan. Italië maakt na dertien jaar afwezigheid een zeer triomfantelijke terugkeer door meteen met de zilveren medaille aan de haal te gaan.

De Ierse tweeling Jedward en de Duitse Lena werden vooraf ook tot favorieten uitgeroepen, maar zij strandden op de achtste en tiende plaats. Eervol, maar minder dan algemeen verwacht.

Helemaal onverwacht was de puike score van Oekraïne. Mika Newton en haar zandartieste legden beslag op de vierde plaats. Ook de Bosniër Dino Merlin pikte een hogere plaats dan aanvankelijk verwacht in. Hij eindigde zesde. Tussen Oekraïne en Bosnië & Herzegovina wist de Deense groep A Friend in London zich te wringen.

Griekenland veranderde dit jaar het artistieke geweer van schouder, maar werd daarvoor zeker niet afgestraft. Loukas Yorkas & Stereo Mike eindigden knap zevende. Ook de Georgische rock viel meer dan verwacht in de smaak. Het land nestelde zich op de negende plaats.

Verliezers van de avond zijn de eenvoudige nummers uit Finland, Zwitserland en Ijsland. Ook fanfavoriete Hongarije bleef steken in de tweede helft van het klassement. De ballades van Litouwen en Oostenrijk moesten hun meerdere erkennen in de trage power ballad van Oekraïne en konden de top 10 niet halen.

De volledige uitslag:

01. Azerbeidzjan: Ell & Nikki – Running Scared 221 ptn
02. Italië: Raphael Gualazzi – Madness of Love 189
03. Zweden: Eric Saade – Popular 185
04. Oekraïne: Mika Newton – Angel 159
05. Denemarken: A friend in London – New Tomorrow 134
06. Bosnië & Herzegovina: Dino Merlin – Love in rewind 125
07. Griekenland: Loukas Giorkas Feat. Stereo Mike – Watch my dance 120
08. Ierland: Jedward – Lipstick 119
09. Georgië: Eldrine – One More Day 110
10. Duitsland: Lena – Taken by a stranger 107
11. Verenigd Koninkrijk: Blue – I Can 100
12. Moldavië: Zdob si Zdub – So lucky 97
13. Slovenië: Maja Keuc – No One 96
14. Servië: Nina – Čaroban 85
15. Frankrijk: Amaury Vassili – Sognu 82
16. Rusland: Alexey Vorobyov – Get You 77
17. Roemenië: Hotel FM – Change 77
18. Oostenrijk: Nadine Beiler – The Secret Is Love 64
19. Litouwen: Evelina Sašenko – C’est Ma Vie 63
20. IJsland: Sjonni’s Friends – Coming Home 61
21. Finland: Paradise Oskar – Da Da Dam 57
22. Hongarije: Kati Wolf – What About My Dreams? 53
23. Spanje: Lucía Pérez – Que me quiten lo bailao 50
24. Estland: Getter Jaani – Rockefeller street 44
25. Zwitserland: Anna Rossinelli – In Love for a While 19eurosong

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Sporza logo

Karl Vannieuwkerke herbeleeft met Peter Vandenbempt en Gert Verheyen legendarische wedstrijden uit de rijke geschiedenis van het EK en het WK voetbal. Gert kiest voor BelgiŽ - BraziliŽ in de 2de ronde van het WK 2002. De match waarin het kleine BelgiŽ het grote BraziliŽ bijna uitschakelde, de match waardoor voetbalminnend BelgiŽ nog altijd de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast vervloekt. Het commentaar is van Frank Raes. Peter keert terug naar de kwartfinale op het EK 2004 tussen Portugal en Engeland. Portugal - in eigen land - gaat op zoek naar het opperste voetbalgeluk. Met commentaar van Filip Joos.

'Sporza Retro', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers